2020-11-20

ES vadovų video konferencija: Lenkija ir Vengrija ir toliau vetuoja pinigų dalybas, griaunančias jų suverenitetą

 

Lapkričio 19 d. vakare įvyko ES valstybių vadovų video konferencija dėl ES biudžeto ir bendradarbiavimo koronaviruso pandemijos metu.   

Lenkija ir Vengrija dar pirmadienį pareiškė, kad nepalaikys 2021-2027 metų ES biudžeto ir pandemijos fondo dėl EP priimtų nutarimų, kurie numato, kad išmokos ES valstybėms turi būti siejamos su „teisės viršenybės“ principu. Lenkija ir Vengrija tai skaito kišimusi į valstybių suvereniteto klausimus, kas nėra numatyta stojimo į ES sutartyje. Šios šalys nutarė pasinaudoti savo veto teise.



Diskusija dėl biudžeto truko virš 10 minučių. Lenkijos premjeras Mateušas Moravieckis ir Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas pakartojo savo poziciją ir argumentus.

Lemiamu turėtų būti gruodžio 27 d. ES vadovų susitikimas Briuselyje, rašo Lenkijos radijas.

Ketvirtadienį Lenkijos seimas priėmė rezoliuciją, remiančią Lenkijos poziciją. Lenkija pasakė „taip“ Europos Sąjungai, bet tuo pačiu metu pasakė „ne“ mechanizmams, kurie diskriminuoja Lenkiją, nesiderina su tarptautinėmis sutartimis ir šalies Konstitucija.




Prieš ES vadovų video konferenciją įvyko Vyšegrado grupės (V4) vadovų pasitarimas. Kol kas Čekijos ir Slovakijos palaikymo Lenkija ir Vengrija nesulaukė.

Slovėnijos premjeras Janez Jansza, kiek anksčiau, pareikalavo laikytis liepą pasiekto susitarimo. Jeigu bus susitarimas ignoruojamas, laikomasi sprendimo priėmimų daugumos balsais, tai reikš „ES pabaigą“, pasakė jis.

Nuorodos:

https://www.polskieradio.pl/397/7830/Artykul/2623727,Польша-отстаивает-свою-позицию-по-вопросу-верховенства-закона-на-форуме-лидеров-ЕС

https://wpolityce.pl/polityka/527299-nieformalny-szczyt-ue-tematem-dzialania-ws-pandemii




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą