2020-11-21

Izraelio vaidmuo Armėnijos-Azerbaidžano konflikte

 


Karas Karabache, vykęs šių metų rugsėjo-gruodžio mėnesiais, įrodė kovinių bepiločių skraidymo aparatų (BSA) efektyvumą. Armėnijos kariuomenė šiam naujo tipo karui nebuvo tinkamai pasiruošusi, tuo metu Turkija atvirai dalyvavo Karabacho kare Azerbaidžano pusėje: mūšiams vadovavo jos instruktoriai, BSA, samdiniai. Nors Izraelis liko konflikto šešėlyje ir MIP buvo praktiškai neminimas, tačiau ši valstybė yra pagrindinis ginklų tiekėjas Azerbaidžanui, perginklavęs jos kariuomenę.



2016 metų gruodį Izraelio premjeras Netanyahu Baku mieste su Azerbaidžano prezidentu Alijevu pasirašė bendradarbiavimo sutartį saugumo srityje. Karinis-techninis Izraelio ir Azerbaidžano bendradarbiavimas leido Baku perginkluoti kariuomenę naujausiais ginklais ir karo technika. Per pastaruosius penkis metus Izraelis pateikė Azerbaidžanui 43% ginklų (Turkija – 2,8%).



Azerbaidžanas yra didžiausias ginklų pirkėjas iš Izraelio. Paskutinis kontraktas vertinamas 5 milijardais dolerių. Tai prilygsta metiniam Izraelio ginklų eksportui. Kiek ir kokių ginklų parduota nėra tiksliai žinoma.

Pirmą vietą tarp Izraelio karinių tiekimų į Azerbaidžaną užima bepiločiai skraidymo aparatai Hermes 900 ir Harop. Per 12 metų (2008-2020) Azerbaidžano oro pajėgos buvo pilnai sukomplektuotos izraelietiškais BSA. Pastaraisiais mėnesiais Azerbaidžanas gavo Turkijos BSA Bayraktar TB2 ir smogiamuosius multikopterius STM Kargu.










https://www.youtube.com/watch?v=ewjyE_wJoGQ



https://www.youtube.com/watch?v=Oqv9yaPLhEk

Izraelis Azerbaidžanui tiekia šaunamuosius ginklus, pabūklus, priešlėktuvines raketas, radijo lokacijos stotis, pasienio katerius ir korvetes. Izraelis modernizavo Azerbaidžano turimus rusiškus tankus ir šarvuočius. 

Azerbaidžanas yra didžiausias naftos tiekėjas Izraeliui ir stambiausias ginklų pirkėjas postsovietinėje erdvėje. Izraelis yra antrasis Azerbaidžano naftos importuotojas. Azerbaidžano-Izraelio glaudiems ryšiams turi įtakos tai, kad Izraelyje gyvena didelė žydų bendruomenė iš Azerbaidžano.

Ekspertų nuomone, karo veiksmai Karabache buvo planuojami izraeliečių. Azerbaidžanas turi ilgą sieną su didžiausiu Izraelio priešu Iranu. Izraelis suinteresuotas naudoti Azerbaidžano teritoriją operacijoms prieš Iraną. Mosadas sukūrė Azerbaidžane sekimo stotį, kuri yra skirta stebėti šią šalį. Manoma, kad Izraelis Azerbaidžane yra išdėstęs šnipinėjimo įrangą, naudoja oro erdvę ir oro uostus savo „slaptoms“ operacijoms prieš Iraną.



Izraelio-Armėnijos santykiai yra minimalūs. Armėnija tik rugsėjo 18 d. atidarė savo oficialią atstovybę Izraelyje. Karabacho vadovybė apkaltino Izraelį ginklų tiekimu į karo zoną, prisidengiant humanitarinių krovinių tiekimu.

Nuorodos:

https://www.fondsk.ru/news/2020/10/12/prezident-karabaha-obvinil-izrail-v-voennoj-pomoschi-baku-52035.html

https://zen.yandex.ru/media/israel/pochemu-izrail-podderjivaet-azerbaidjan-5f74402128bb441afdfc62c7

https://www.fondsk.ru/news/2020/10/12/prezident-karabaha-obvinil-izrail-v-voennoj-pomoschi-baku-52035.html








Komentarų nėra:

Rašyti komentarą