2020-11-20

Kodėl 2/3 JAV žydų nepalaikė Trampo?

 


Publicistas Izraelis Šamiras rašo: „Prezidentas Trampas davė Izraeliui viską, ko jis galėjo panorėti; jis tikėjosi, kad mainais žydai atiduos jam Ameriką, kad jis valdytų dar vieną kadenciją.“ Tačiau Trampo planas žlugo. „Amerikos žydai neužkibo ant masalo“.

Sonistai, kurie dirba Izraeliui, palaiko Trampą, bet elitiniai liberalūs progresyvūs JAV žydai nepalaiko jo. Trys ketvirtadaliai Amerikos žydų balsavo už Džo Baideną. Tiek jų balsavo ir už Baraką Obamą.



Šamiro nuomone, už Trampą balsavo žydai, kurie labiau rūpinasi Izraeliu ir žydai ortodoksai, kuriems svarbios konservatyvios vertybės, kurie nemėgsta gėjų paradų, nesirūpina transgenderizmu, jiems juodųjų gyvybės neturi didelės reikšmės. Socialinis teisingumas – ne jų credo.

„Elitiniai žydai balsavo už Baideną ir už demokratus, kaip patarė „NY Times“. Jiems Trampo draugystė su Izraelio premjeru Netanyahu buvo greičiau trūkumu, negu pranašumu“... o Trampo nuopelnai Izraeliui nesulaukė atgarsio jų širdyse“, - sako Šamiras.

Amerikos žydų komiteto duomenimis, Baidenas daugeliu klausimų aplenkė Trampą: kova su koronaviruso pandemija 78% -19%; kova su terorizmu 71% -26%; kova su Iranu 71% -27%; kova su nusikalstamumu 72% -24%. Amerikos-Izraelio santykių stiprinimas 54% -42%.

Žydai yra surišti su Demokratų partija. Visi kongresmenai žydai, išskyrus du, yra demokratai. Tik šie žydai turi unikalų poveikį MIP, kinui, menui, politikai ir universitetams.

Šamiro nuomone, gal būt jie pasielgtų kitaip, jei Izraeliui kiltų grėsmė, bet dėka dosnios Donaldo Trampo politikos jiems nereikėjo jaudintis dėl Izraelio.

Izraelio žydai labiau vertina Trampą už savo „amerikietiškus pusbrolius“. Jie labiau konservatyvūs jų požiūriai sutampa daugeliu klausimų. Tačiau Izraelyje yra ryškus pasidalinimas tarp elitų ir masių. Masės palaiko Netanyahu ir Trampą, o elitos – Baideną.

Šamiro žodžiais, dauguma JAV žydų priklauso elitui, net tie, kurie nėra joje, priima elito vertybes ir naratyvus ir vis dar tikisi sulaukti kvietimo. Izraelio žydai nesitiki pakvietimo į elito ratą. Sionizmas prarado patrauklumą. Senasis aškenazių Izraelio elitas išėjo, ir ji nesugrįš. Jį išstūmė rytų žydai, religinga tauta, Likudo aškenazių kontrelita.

https://www.unz.com/ishamir/did-jews-fail-to-deliver/




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą