2022-10-26

Austrų "WB": 500 milijonų dolerių per mėnesį Ukrainos korupcijos pelkei

 

Žemiau pateikiu Austrijos dienraščio "Wochenblick.at" straipsnio "Nauji pinigai ofšorinėms sąskaitoms ir oligarchams. 500 milijonų dolerių per mėnesį Ukrainos korupcijos pelkei?"  vertimą.


Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio reikalavimai neturi pabaigos. Tačiau šį kartą jis iš Vokietijos tikisi ne naujų tankų ar oro gynybos sistemų, o finansinių išteklių. Jis nori 500 milijonų dolerių - pusės milijardo - ir nori jų kas mėnesį. SPD lyderė Saskia Esken šiuo tikslu netgi norėtų įvesti turto mokestį.

"Manome, kad Vokietija galėtų perimti apie 500 mln. dolerių (apie 506 mln. eurų) per mėnesį, ypač iki 2023 m.", Vokietijos žiniasklaidai sakė Ukrainos prezidento Volodymyro Zelenskio patarėjas ekonomikos klausimais Aleksandras Rodnianskis. Iš viso Ukraina tikisi, kad per mėnesį jai reikės apie 5 mlrd. dolerių. Tikimasi, kad ES sumokės du milijardus.

Kur keliauja pinigai?

Keista, kad niekas neklausia, ar pinigai iš tiesų skiriami ten, kur jų tariamai reikia. Oficialiai, kaip aiškina Ukraina, dėl karo bendrasis vidaus produktas sumažės 35 proc. Tačiau "valstybė turi funkcionuoti, pensijos turi būti mokamos", - taip samprotavo prezidento patarėjas ekonomikos klausimais Aleksandras Rodniańskis. Beveik labiausiai korumpuotoje Europos šalyje (oficialiais duomenimis, labiau korumpuota yra tik Rusija) abejotina, ar šie pinigai tikrai bus panaudoti pensijoms, atlyginimams ir t. t. mokėti. Juolab kad ne tik prezidentas, bet ir kiti jo artimiausios aplinkos žmonės pirmenybę teikia ofšorinėms sąskaitoms.

Ukraina jau prieš karą buvo milijardų kapas

Be to, abejotina, kam iš tikrųjų skiriami pinigai. Juk Ukraina vis dar yra labiausiai korumpuota šalis Europoje. Dar prieš Ukrainos ir Rusijos karą ši šalis buvo ES milijardų kapas. Vien tiesioginė parama 2014-2021 m. siekė mažiausiai 17,5 mlrd. eurų. Tačiau visos reformų pastangos išblėso dėl didžiulės korupcijos, kaip dar 2021 m. rudenį turėjo konstatuoti ES Audito Rūmai. Tuo metu ji netgi suabejojo ES pagalbos teisėtumu, nes nebuvo įvykdytos dvi iš trijų sąlygų.

Socialistų planai įvesti turto mokestį

Bet kadangi, kaip žinoma, pinigai nieko nekainuoja, o ECB savo spausdinimo staklėmis užtikrina pakankamą jų kiekį, Kijevo "norai" tikriausiai bus išpildyti. Vokietijos SPD lyderė Saskia Esken taip pat iš karto užsidegė. Ji įžvelgia unikalią galimybę vienu šūviu nušauti du zuikius: surinkti pinigų ofšoriniam Zelenskiui ir jo oligarchams ir kartu įgyvendinti šlapią socialistų svajonę - įvesti turto mokestį turtingiesiems Vokietijoje. Nes taip ji nori finansuoti mėnesines įmokas.

Tarptautinio solidarumo sveikinimas

"Kad galėtume finansuoti valstybę, kuri gebėtų veikti, būtų solidari, palaikytų mūsų šalies visuomenę, remtų atstatymą Ukrainoje ir kartu neužmerktų akių prieš pasaulinę bado krizę, turime pagaliau įvesti solidarumo principu pagrįstą turto mokestį itin turtingiems žmonėms", - savo planus SPD priklausančiai "Redaktionsnetzwerk Deutschland" aiškino E. Esken. Tačiau SPD lyderė nepasakė, ką ji turi omenyje kalbėdama apie itin turtingus asmenis, bet tikriausiai tai yra įprasti daug uždirbantys asmenys, kurių jau dabar prašoma mokėti mokesčius ir rinkliavas. Ji taip pat nepasakė, ar jos reikalavimai dėl tarptautinio solidarumo apims ir panašų mokestį Ukrainos oligarchams ir milijardieriams.

Ekonomika sužlugdyta, vokiečiai įšaldomi

Tačiau, atsižvelgiant į dabartines ekonomines problemas, įgyvendinus šiuos reikalavimus, iš Vokietijos, didelių mokesčių šalies, tikriausiai išvyktų dar daugiau įmonių ir turtingų žmonių. Be to, Vokietija nėra klestinti šalis. Infrastruktūra yra nusidėvėjusi ir ją reikia skubiai atnaujinti. Socialinės ir sveikatos apsaugos sistemos taip pat trūkinėja ir trūkinėja per visas siūles. Vien tik sveikatos draudimo įmokos didėja iki rekordinio lygio, nors visa kita dėl infliacijos ir politikos smarkiai brangsta, o vis mažiau grynųjų mokesčių mokėtojų turi padėti išmaitinti vis daugiau pašalpų gavėjų. Dabar 500 milijonų dolerių per mėnesį bus paskandinta užsienio korupcijos pelkėje, o saviems gyventojams belieka: sumažinti šildymą ir išpakuoti vilnonę antklodę arba sušalti, sukąsti dantis, išsiversti be nieko ir užsidengti veidą.....






Komentarų nėra:

Rašyti komentarą