2022-10-29

Rusija kaltina Didžiosios Britanijos karinį jūrų laivyną "teroristiniu išpuoliu" prieš "Nord Stream"

 

Rusijos gynybos ministerija šeštadienį paskelbė pareiškimą, kuriame kaltina Didžiosios Britanijos karinį jūrų laivyną praėjusį mėnesį susprogdinus "Nord Stream" dujotiekį - tai pirmas oficialus ir tiesioginis kaltinimas Jungtinei Karalystei dėl didelio incidento, sukėlusio abejonių dėl energijos tiekimo Europai. Apie tai šiandien rašoma JAV portale "Zerohedge".

"Remiantis turima informacija, šio britų karinio jūrų laivyno padalinio atstovai dalyvavo planuojant, parūpinant ir įgyvendinant teroristinį išpuolį Baltijos jūroje šių metų rugsėjo 26 d. - susprogdinant dujotiekius "Nord Stream 1" ir "Nord Stream 2", - teigė ministerija, tačiau nenurodė jokių įrodymų.


Anksčiau Kremlius pateikė platesnio masto kaltinimus NATO šalims, įskaitant Didžiąją Britaniją, teigdamas, kad NATO pajėgos vykdė karines pratybas būtent toje vietoje, kur įvyko povandeniniai sprogimai. Šis kaltinimas buvo pateiktas po Rusijos užsienio reikalų ministerijos pareiškimo, kad NATO vasarą vykdė karines pratybas netoli tos vietos, kur įvyko povandeniniai sprogimai.

"Liepos mėnesį Bornholmo salos rajone vyko NATO pratybos, kuriose buvo naudojama giliavandenė įranga", - sakoma Užsienio reikalų ministerijos pranešime, paskelbtame praėjus kelioms dienoms po rugsėjo 26 d. sprogimų. Atstovė spaudai Marija Zacharovskaitė sakė, kad sabotažo išpuolio metu regionas "buvo perpildytas NATO infrastruktūros". 


Tiek Rusija, tiek Vakarai sutaria dėl vieno dalyko: tai buvo sąmoningas veiksmas, o ne paprastas atsitiktinumas. Pavyzdžiui, netrukus po incidento Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen jį pavadino sabotažu ir įspėjo, kad "sąmoningas Europos energetikos infrastruktūros ardymas yra nepriimtinas, todėl bus imtasi griežčiausių įmanomų atsakomųjų priemonių".

Švedijos ginkluotosios pajėgos visą praėjusią savaitę atliko tyrimą įvykio vietoje ir patvirtino, kad galingi sprogimai sukėlė didelę žalą vamzdynams, o tai sukėlė dujų nuotėkį įvairiose vietose; dabar Švedija ragina atlikti papildomus tyrimus - galbūt tam, kad galiausiai būtų nustatyta kaltė.

Praėjus kelioms valandoms po Rusijos šeštadienio kaltinimų, Jungtinės Karalystės gynybos ministerija naująjį kaltinimą pavadino "epinio masto melagingais teiginiais". Didžiosios Britanijos kariuomenės atstovas spaudai sakė: "Rusijos gynybos ministerija, siekdama atitraukti dėmesį nuo savo baisių veiksmų, susijusių su neteisėta invazija į Ukrainą, griebiasi epinio masto melagingų teiginių."

Moszkva brit haditengerészeket vádol az Északi Áramlat elleni szabotázsakcióval



Kaip pažymi vengrų dienraštis "Magyar Hyrlap", Rusija anksčiau pavadino "nesąmone" prielaidas, kad ji prisidėjo prie dujotiekio užpuolimo, ir teigė, kad vamzdynų sunaikinimu suinteresuotos JAV, nes jos nori parduoti suskystintas gamtines dujas Europoje. Jungtinės Valstijos neigia bet kokį savo dalyvavimą.

Maskva teigia, kad Londonas ir Kijevas stovi už dronų atakos prieš Rusijos laivyną Juodojoje jūroje

Rusijos gynybos ministerija teigia, kad Ukraina ir Didžioji Britanija prisidėjo prie šeštadienio dronų atakos prieš Rusijos Juodosios jūros laivyną prie Krymo.

"Britanijos ekspertai, dislokuoti Ukrainos Mikolajevo srities Očakovo mieste, rengė šį teroro aktą ir mokė ukrainiečių karius, vykdančius specialiąsias jūrų operacijas", - savo "Telegram" kanale pranešė Rusijos gynybos ministerija.

Remiantis informacija, Sevastopolio įlankoje buvo šiek tiek apgadintas Rusijos laivas.

Maskva teigia, kad dronų taikiniais tapę laivai taip pat saugo grūdus eksportuojančius konvojus.

Sevastopolio gubernatorius Michailas Razvozajevas sakė, kad šeštadienį įvykdyta dronų ataka Kryme buvo pati smarkiausia iki šiol, praneša Rusijos valstybinė naujienų agentūra TASS.


Rusija sustabdo grūdų tiekimo susitarimo galiojimą


Po Sevastopolyje dislokuotų Rusijos laivų užpuolimo Rusija sustabdo savo dalyvavimą Jungtinių Tautų tarpininkaujamame susitarime dėl grūdų gabenimo Ukrainoje, sakoma šeštadienį paskelbtame Rusijos gynybos ministerijos pareiškime, apie kurį pranešė Rusijos valstybinė naujienų agentūra TASS/TRANS.

"Atsižvelgdama į tai, kad spalio 29 d. Kijevo režimas, dalyvaujant Didžiajai Britanijai, įvykdė teroro aktą prieš Juodosios jūros laivyno laivus ir civilinius laivus, dalyvaujančius užtikrinant grūdų gabenimo koridoriaus saugumą, Rusijos pusė nutraukia savo dalyvavimą įgyvendinant sutartį dėl žemės ūkio produktų eksporto iš Ukrainos uostų", - sakoma pareiškime.


Kijevas kaltina Maskvą šantažu


Savo ruožtu Ukrainos prezidento administracijos vadovas apkaltino Rusiją šantažu ir pareiškė, kad teroristinius išpuolius Kryme įvykdė pati Rusija.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą