2020-07-21

ES biudžetas nebus siejamas su „teisės viršenybe“ ir „europinėmis vertybėmis“



V4 šalys nepakluso Angelos Merkel beprotiškai „pabėgėlių“ politikai, neįsileido atėjūnų, todėl Briuselyje vykusiose ES biudžeto ir Covid-19 „pandemijos“ pasekmėms įveikti skirto fondo dalybose norėta nepaklusniausias Vengriją ir Lenkiją bausti finansiškai, tai pridengiant „teisės viršenybės“ ir „europinių vertybių“ apdangalais.

V4 šantažas nepavyko, nes Lenkijos ir Vengrijos premjerai pagrasino vetuoti susitarimą.


Tai numato ES stojimo sutartis.
Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas spaudos konferencijoje su Lenkijos premjeru Motiejumi Moravieckiu pasakė: „Bet koks bandymas sieti teisę su biudžetu buvo sėkmingai atmestas“. Jis pagyrė Lenkijos premjerą už sėkmingas derybas ir pažymėjo, kad „jis buvo Vyšegrado ketverto lyderiu.“

Moravieckis iškovojo didžiausią paramą Lenkijai. Nors ES fondai sumažėjo 22%, parama Lenkijai sumažėjo vos 3%.

ES šalys susitarė dėl naujo septynerių metų ES biudžeto plano Vokietijos kanclerės Angelos Merkel dėka, kuri pati sušvelnino savo anksčiau griežtą poziciją dėl skolinimo ir dotacijų, skirtų ekonomikos atkūrimui po "pandemijos" finansuoti. A. Merkel tiesiogine prasme privertė padaryti nuolaidas Nyderlandų ministrui pirmininkui Markui Rutte. „Rizikaujama Europos ateitimi“, - šaltiniai cituoja A. Merkel perspėjimą. „Jei pietų [ES] šalys bankrutuos, galų gale mes bankrutuosime visi“, - perspėjo Vokietijos kanclerė. Remiantis Europos Komisijos prognozėmis, ES BVP 2020 m. dėl "pandemijos" ir karantinų sumažės 8,3 proc. Be to, dėl JK išstojimo ES biudžetas per septynerius metus praras iki 80 milijardų eurų grynųjų pajamų.

Liepos 17–21 d. vykusiame ES viršūnių susitikime buvo patvirtintas 2021–2027 metų biudžetas. Jį sudarys 1 074,3 milijardo eurų ir 750 milijardų nebiudžetinis ES ekonomikos atkūrimo fondas. Iš jo 390 milijardų eurų bus paskirstyta labiausiai nukentėjusioms ES šalims ir regionams dotacijų forma (nemokamai) ir 360 milijardų eurų lengvatinių paskolų forma. Beveik 209 milijardų eurų gaus Italija, kurią labiausiai paveikė koronaviruso „pandemija“.

Lietuvai pavyko išsiderėti 1,7 mlrd. eurų daugiau, o bendra ES lėšų Lietuvai skiriama suma siekia 14,5 mlrd. eurų.

Nuorodos:





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą