2017-04-04

Orbano bandymas išdraskyti Sorošo neoliberalizmo serpentarijų – Centrinės Europos universitetą


Džordžas Sorošas (Švarcas) mėgsta pabrėžti, kad kilęs iš Vengrijos (1). Nemėgsta tik papasakoti visų aplinkybių jo vengriškojo gyvenimo periodo. Šios aplinkybės ne tokios šlovingos, kaip jo vėlesnė finansinio spekulianto „šlovė.“ Antrojo pasaulinio karo metais Sorošas pasižymėjo tuo, kad buvo iš judėjo virtęs krikščionimi ir prikišo savo purvinus nagus prie fašistų konfiskuoto žydų turto. Prieš 25 metus jis Vengrijai įtaisė liberalizmo serpentarijų - Centrinės Europos universitetą, kuris užsiėmė neoliberalizmo nuodų skleidimu Europoje, ėmė nuodyti šiais neoliberalizmo nuodais Centrinės ir Rytų Europos nacionalines valstybes.

Prieš kelias dienas Vengrijoje buvo platinamos anketos „Sustabdyti Briuselį“. Lenkijos Radijas pranešė (2), kad šios anketos buvo dalinamos visiems vengrų namų ūkiams. Jose valdžia klausė piliečių nuomonės, kaip ji turi elgtis ES antivengriškos politikos atžvilgiu.

Anketoje šeši klausimai dėl Briuselio ekonominės ir migracijos politikos. Buvo klausiama piliečių nuomonės dėl migrantų kvotų ir Nevyriausybinių organizacijų apmokestinimo.

Vengrija — viena iš labiausiai pasipriešinusių Briuselio diktatui valstybių. Ypač Vokietijos ir Prancūzijos stumiamai ES užtvindymo „pabėgėliais“ politikai. Kartu su Lenkija, Čekija, Slovakija, Vengrija atmetė Briuselio reikalavimą įsileisti „pabėgėlius“. Prie šių valstybių pastaruoju metu jungiasi Rumunija ir Austrija.

Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas ne kartą pasisakė prieš Vengrijos islamizaciją. Jo žodžiais, migrantai — tai „priešų armija“, grasinanti vengrų valstybės stabilumui. Jo žodžiais, teroro aktai Vengrijoje neįvyksta tik todėl, kad Vengrijos valdžia vykdo griežtą migracijos politiką ir išsiunčia iš šalies 99% šių „nekviestų svečių“.

Organizuodama gyventojų apklausą, Vengrijos valdžia tikisi sulaukti gyventojų paramos.

Šioje anketoje, kaip jau minėta, yra klausimas dėl užsienio NVO, kurios kišasi į Vengrijos valstybės vidaus reikalus. Visų pirma tai liečia Sorošo „Atviros visuomenės“ fondus.

Šiandien Vengrijoje veikia virš 60 NVO, kurias finansuoja Sorošas. Šalies teisėsaugininkai Sorošo NVO kaltina tuo, kad jos padeda nelegaliems migrantams skverbtis į Vengriją ir padeda čia gauti pabėgėlio statusą. Sausio mėnesį Vengrijos valdžia pareiškė, kad ketina išvyti šias kenkėjiškas Sorošo NVO iš šalies.

Savo kasmetiniame pranešime vasario 10 dieną premjeras Viktoras Orbanas pareiškė, kad Sorošas ir ES užpuolė Vengriją, ketindami užpildyti ją migrantais. Be to, struktūros, gaunančios pinigus iš Sorošo „Atviros visuomenės“ fondo, slaptai stengiasi paveikti šalies politiką. Orbanas pareiškė, kad Vengrija pasirengusi priimti Vakarų Europos gyventojus, kurie gelbėsis nuo migrantų.

Šiais metais kilo grėsmė ir pagrindiniam iš Sorošo serpentarijų – Centrinės Europos Universitetui, kurį čia finansinis spekuliantas įsteigė prieš 26 metus.

Vardan „nacionalinio saugumo“ Vengrijos valdžia pasiūlė įnešti kelias švietimo įstatymo pataisas: sugriežtinti reikalavimus aukštosioms mokykloms, kurios yra akredituotos už ES ribų. Vengrijoje veikiančioms aukštosioms mokyklmos su dviguba akreditacija teks pasirašyti tarptautinio lygio susitarimus. Tai liečia ir CEU, kuris akredituotas Vengrijoje ir JAV. Jo absolventai gauna du diplomus - Vengrijos ir JAV. Šiuo metu jame mokosi 1400 studentų iš 108 pasaulio valstybių. Jokio tarpvyriausybinio susitarimo tarp Vengrijos ir JAV dėl šio universiteto nėra.

Įstatymo projekto svarstymą buvo numatoma pradėti balandžio 3 dieną. Šio svarstymo išvakarėse Sorošo NVO Budapešte surengė savo pagrindinio serpentarijaus-CEU palaikymo demonstraciją.

Keista?! Kovotojai už piliečių laisves, demokratiją ir teisinę valstybę nenori, kad universiteto veikla būtų reglamentuota teisiniais aktais? Protesto mitingą, į kurį susirinko keli tūkstančiai demonstrantų, parėmė pasaulio demokratijos flagmano-JAV ambasada Vengrijoje ir JAV valstybės departamentas. Dar labiau tai keista! JAV-valstybė, kuri jau trys mėnesius rėkia visam pasauliui, kad į jos politikos procesus kišasi užsienio valstybė Rusija

Pačiose JAV yra labai griežtai reglamentuota užsienio valstybių NVO -„užsienio agentų“ veikla. Jos čia atsiskaito už kiekvieną žingsnį. Ypač griežtai kontroliuojami finansiniai srautai.

Jeigu užsienio universitetų veiklą reglamentuojantis teisinis aktas Vengrijoje bus priimtas, kaip rašo Breitbart, Sorošui teks statyti Niujorke šio Universiteto kampusą (3).

Vakar įstatymo projektas dėl užsienio universitetų buvo Vengrijos parlamento priimtas svarstymui.


Nuorodos:

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą