2017-04-01

Libijos valdžia teigia, kad ES karinė gelbėjimo operacija tik skatina nelegalią migraciją


Libijos užsienio reikalų ministras Mohamad Taher Siala trečiadienį pasakė, kad karinė ES operacija Viduržemio jūroje skatina migraciją iš Libijos į Europą.

Europos Sąjunga gelbėjimo operaciją „Sofija“ pradėjo 2015 metais. Ji buvo skirta kovoti su kontrabandistais, vežančiais Afrikos migrantus iš Libijos į Pietų Italiją. Šioje beprasmiškoje ir žalingoje operacijoje dalyvauja ir Lietuva.

Kaip parodė praktika, ES karo laivai operacijos metu ne tiek gaudė kontrabandistus, kiek vežė šimtus tūkstančių nelegalių migrantų į Italiją. Apie pagautus kontrabandistus nėra jokių pranešimų.

Mohamad Taher Siala žodžiais, ši operacija „Sofija“ duoda neigiamą rezultatą. Tiesiog „ji skatina migraciją“. Apie tai ministras pasakė AFP interviu Varšuvoje, kur jis susitiko su savo Lenkijos kolega.

Po Libijos lyderio M.Kadafio nuvertimo, ši šalis tapo pagrindiniu kontrabandistų žmonėmis maršrutu į Europą. Vieno migranto pervežimas kainuoja 5-10000 JAV dolerių. Pinigų šaltinis – ES parama, kurią Europa skiria korumpuotų Afrikos valstybių valdžioms, o šios perskirsto dalį šios paramos savo giminaičių kelionei į Europą.

Jei apibendrinti, Europai tinka pavadinimas „Durnių laivas“, bet yra daugybė įrodymų, kad afrikiečių vežimas yra gerai organizuota operacija. Žinomi ir viso to chaoso organizatoriai, tačiau nėra suinteresuotumo tą chaosą pabaigti, atvirkščiai,  Europoje yra politinė valia tą chaosą tik didinti.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą