2021-06-20

Vokiečių mokslininkų PGR testų rezultatų tyrimai parodė jų neefektyvumą: pavojus užsikrėtimo COVID-19 neįrodomas

 

Mokslininkai nustatė, kad vien PGR tyrimų rezultatai yra per mažai reikšmingi, kad būtų galima jais pagrįsti kovos su pandemija priemones. Tokią išvadą Duisburgo/Eseno medicinos universiteto mokslininkai padarė įvertinę 190 000 tyrimų rezultatų, gautų iš daugiau nei 160 000 žmonių. Tyrimai parodė, kad teigiami tyrimų rezultatai nepakankamai įrodo, jog SARS-CoV-2 virusu užsikrėtę žmonės gali užkrėsti kitus koronavirusu. Taigi tyrėjai patvirtino įspėjimus tų, kurie jau metus laiko atkreipia dėmesį į šią problemą.




Vokiečių mokslininkų iš Duisburg-Essen universiteto kolektyvas, A.Stang ir kt. „Journal of Infection“ paskelbė straipsnį „The performance of theSARS-CoV-2 RT-PCR test as a tool for detecting SARS-CoV-2 infectionin the population“ (SARS-CoV-2 RT-PCR testo, kaip priemonės SARS-CoV-2 infekcijai populiacijoje nustatyti, efektyvumas). Mokslininkai ištirė Vokietijos Munsterio miesto (313000 gyventojų) 80% gyventojų PGR testus. Tirti teigiamų PGR tyrimų procentinės dalies pokyčiai (teigiamų tyrimų skaičius) laikui bėgant. Be to, buvo įvertinti amžiaus, lyties, kalendorinio laiko ir  simptomų rodikliai, pirmojo PGR tyrimo metu, jų įtaką ciklo slenksčio (Ct) verčių pasiskirstymui.


Tyrimai ir jų interpretavimas buvo atliekami pagal "Roche cobas SARS-CoV-2" skubaus naudojimo leidimo (EUA) protokolą. RT-PGR tyrimai, kurių teigiamumo riba nebuvo peržengta po 40-ojo ciklo, buvo nurodyti kaip "neigiami". Ct vertė yra atvirkščiai proporcinga pradiniam tikslinės nukleino rūgšties kiekiui, todėl yra santykinis viruso dalelių koncentracijos klinikiniame mėginyje rodiklis. Ct vertės padidėjimas trimis punktais rodo, kad pradinis viruso dalelių kiekis buvo mažesnis maždaug dešimt kartų.




Mokslininkai nustatė, kad PGR testas neįrodo sergamumo. Nors PGR testu neįrodomas Sergamumo rodiklis, jis tapo svarbiu pagrindu federalinėms vyriausybėms pateisinti kovos su koronaviruso pandemija priemones, pavyzdžiui, kontaktų apribojimus ar komendanto valandą. Tačiau Eseno ir Miunsterio tyrėjų grupės, remdamosi savo duomenų analize, tuo abejoja. "Mūsų tyrimo duomenimis, vien teigiamas RT-PCR testas nėra pakankamas įrodymas, kad tiriamieji taip pat gali perduoti koronavirusą kitiems žmonėms", - sako pirmasis tyrimo autorius, Eseno universitetinės ligoninės Medicininės informatikos, biometrijos ir epidemiologijos instituto (IMIBE) direktorius prof. dr. Andreas Stangas. "Todėl galutiniu apskaičiuotu teigiamų SARS-CoV-2 testuotų asmenų skaičiumi neturėtų būti remiamasi taikant pandemijos kontrolės priemones, pavyzdžiui, karantiną, izoliaciją ar uždarymą." 

Autoriai pataria pandemijos situacijai įvertinti rinkti arba naudoti duomenis iš kitų sričių. "Tinkamesni būtų, pavyzdžiui, patikimi duomenys apie intensyviosios terapijos lovų užimtumą ir mirtingumą, t. y. atitinkamą su COVID-19 susijusių mirčių skaičių", - siūlo mokslininkai. Tyrėjai taip pat kalba apie galimybę ateityje vertinant pandemijos situaciją padidinti RT-PCR reikšmę, įtraukiant vadinamąją ciklo slenksčio vertę (Ct vertę). Šis skaičius, dar vadinamas ribine ciklo verte, gali būti naudojamas teiginiams apie infekcijos riziką, kylančią asmenims, kurių tyrimo rezultatai teigiami.

Jei teigiamą testą turinčių asmenų Ct vertė yra 25 arba didesnė, šiuo metu manoma, kad jie nebeužkrečiami, nes viruso krūvis yra per mažas. "Vidutiniškai toks aukštas KT lygis buvo nustatytas maždaug 60 proc. tirtų asmenų, kuriems pasireiškė COVID-19 simptomai. Per 10-19 savaites net 78 proc. asmenų, kurie, labai tikėtina, nebebuvo užkrečiami", - nurodo profesorius Stangas. "Be to, COVID-19 simptomų ištyrimas tiriamiems asmenims padėtų geriau įvertinti RT-PCR tyrimų rezultatus."


https://www.journalofinfection.com/article/S0163-4453(21)00265-6/fulltext






Komentarų nėra:

Rašyti komentarą