2022-03-16

Dėl dvigubo naudojimo biologinių laboratorijų buvusiose sovietinėse respublikose


Ką dar gaubia paslaptis?


Dėl JAV gynybos departamento buvusiose sovietinėse respublikose dislokuotų biologinio ginklo laboratorijų yra dvi tvirtos nuomonės. Pirma, po Sovietų Sąjungos žlugimo JAV susirūpino, pirma, dėl patogenų laikymo sąlygų ir, antra, neatmetė biologinės atakos prieš Ameriką galimybės. Todėl į biolaboratorijas Armėnijoje, Azerbaidžane, Kirgizijoje, Kazachstane, Gruzijoje, Uzbekistane, Moldovoje ir Ukrainoje investuojama dešimtys ir šimtai milijonų JAV dolerių - sakoma, kad ten į aplinką gali patekti pavojingų mikroorganizmų atmainų.

Tačiau nepaaiškinama, kaip, pavyzdžiui, Armėnija ar Uzbekistanas galėtų surengti biologinę ataką prieš JAV. Ir kodėl laboratorijos dažniausiai įrengiamos dideliuose miestuose arba netoli jų, kur didelis gyventojų tankumas: logiškiau, jei yra bent minimali patogenų nutekėjimo rizika, tokias įstaigas statyti dykumoje, kad būtų išvengta epidemijų galimybės. Be to, Pentagono dalyvavimas "grėsmės mažinimo" projekte kelia rimtų įtarimų, kad etaloninių laboratorijų veikla yra dvejopos paskirties. Tai antroji nuomonė: JAV biologinės programos posovietinėse valstybėse yra būdas apeiti 1972 m. Konvenciją dėl bakteriologinių (biologinių) ir toksinių ginklų kūrimo, gamybos ir kaupimo bei jų naikinimo uždraudimo.

* * *

Uzbekistane pirmoji nacionalinė etaloninė laboratorija atidaryta 2007 m. Taškente. 2011 m. dar dvi laboratorijos buvo atidarytos Andižane ir Ferganoje, o 2016 m. - Urgenče (Chorezmo regioninė diagnostikos laboratorija). Visos jos buvo įsteigtos JAV gynybos departamento padalinio - Gynybos grėsmių mažinimo agentūros (DTRA) - lėšomis. Uzbekistano laboratorijų tinklas yra kur kas platesnis - biolaboratorijos veikia Bucharos ir Surchandarjos, Karakalpakstano, Samarkando ir Taškento regionuose. Tačiau apie šiuos objektus žinoma labai mažai - jų veikla daugelį metų buvo slepiama nuo visuomenės.

2011 m. rugpjūtį Taškento provincijoje staiga prasidėjo nežinoma liga, simptomiškai labai panaši į cholerą. Gydytojai nekomentavo situacijos, nors rugpjūčio 31 d. per 24 val. į Jangijulo ligoninę buvo priimta 70 pacientų. "Kai kurie pacientai buvo atvežti tokios sunkios būklės, kad dėl staigaus kraujospūdžio kritimo jie nustojo kvėpuoti. Gydytojai bėgdavo prie jų ant laiptų, koridoriuose, prie greitosios pagalbos automobilių ir nedelsiant darydavo dirbtinį kvėpavimą. Jie uždengė jų burnas chalatais ir įkvėpė jiems gyvybės", - pasakojo medikai, kuriems buvo suteiktas anonimiškumas. Informacija apie vietinę epidemiją buvo kiek įmanoma ribojama.

2012 m. Uzbekiją užklupo nauja liga. Uzbekiją užklupo nauja liga, nuo kurios vienu metu mirė keliolika žmonių. Tuo metu buvusio Uzbekistano valstybės vadovo vyresnioji duktė Gulnara Karimova kaltino medikus neveiklumu - jie mažai tyrė mirties nuo nežinomo viruso priežastis.

2017 m. pavasarį Taškente kilo vėjaraupių epidemija (uzbekiškai "suv-čečak"). Tačiau ligoninėse gydytojai, siekdami nuslėpti ligos, kuria sirgo ir vaikai, ir suaugusieji, plitimą, nustatė kitą diagnozę - "alerginis dermatitas".

Patikimos statistikos apie infekcines ligas Uzbekistane nėra; "popieriuje" nežinomų pavojingų ligų protrūkiai virsta "pavieniais atvejais". Tai atrodo mažų mažiausiai keista, turint omenyje nuolatinį DTRA susirūpinimą "biologinių grėsmių mažinimu".


* * *



...2005 m. rugsėjį laikraštyje "Chicago Tribune" buvo išspausdintas straipsnis "JAV gavo patogeninių mikroorganizmų iš buvusios Sovietų Sąjungos respublikos". Amerikiečių laikraštis rašė: "Iš Azerbaidžano į JAV buvo išgabenta daugiau kaip 60 pavojingų ir mirtinų bakterijų rūšių, buvusios Sovietų Sąjungos didelio masto biologinio ginklo programos palikimas... Tai buvo vienas iš dviejų šalių bendros kovos su biologinio terorizmo grėsme žingsnių. Vykdant slaptą misiją iš Baku į JAV kariniu lėktuvu buvo nuskraidinti bakterijų, įskaitant marą ir juodligę sukeliančias rūšis, mėginiai.

Iš tiesų Azerbaidžanas perdavė Amerikai 124 pavyzdžius 62 unikalių rūšių maro, juodligės, choleros ir kitų pavojingų ligų sukėlėjų, mėginiai buvo nugabenti į Jungtinių Amerikos Valstijų (Vašingtono) ginkluotųjų pajėgų patologijos institutą. Taip pat žinoma, kad kitos buvusios sovietinės respublikos, visų pirma Ukraina ir Gruzija, perdavė Jungtinėms Amerikos Valstijoms savo patentų kolekcijas.

Po SSRS subyrėjimo Azerbaidžanas paveldėjo "kovos su maru" įrenginių tinklą, kurį sudarė 6 mokslinių tyrimų institutai, 29 regioninės ir 53 lauko biostotys. Jie čia dirbo ne tik su maru, bet ir su daugeliu kitų pavojingų infekcijų - brucelioze, juodlige, tuliaremija ir kitais patogenais. Jungtinės Amerikos Valstijos jau 9-ajame dešimtmetyje atidžiai apžiūrėjo šį beveik apleistą statinį (kaip ir kitose buvusiose sovietinėse respublikose). 2005 m. JAV gynybos departamentas pasirašė susitarimą su Azerbaidžanu "Dėl bendradarbiavimo technologijų ir patogenų, susijusių su biologinių ginklų kūrimu, srityje ir informacijos šioje srityje neplatinimo". Ir darbas "biologinių grėsmių mažinimo" srityje užvirė!

2013 m. Baku baigta statyti Centrinė etaloninė laboratorija (CRL), kuri specializuojasi žmonių ir gyvūnų mėginių patogenų tyrimuose. Žinoma, pinigus (apie 170 mln. dolerių) Azerbaidžano biolaboratorijų tinklui atnaujinti išleido tas pats JAV gynybos departamentas, ypač DTRA.

Anksčiau, 2012 m., pagal Pentagono "bendro biologinio dalyvavimo" programą (taip pat už DTRA lėšas) buvo atidaryta Azerbaidžano gynybos ministerijos biolaboratorija. 2018 m. šalyje jau buvo žinomos aštuonios biolaboratorijos.

Be to, bendradarbiaujant su amerikiečiais įvairiuose Azerbaidžano regionuose buvo pastatyta ir modernizuota dešimtys biologinės stebėsenos stočių. Tai reiškia, kad JAV gynybos departamentas Azerbaidžano teritorijoje kuria tinklą, skirtą patogenų tyrimams ir biomonitoringui. Jei SSRS laikais tokio tinklo egzistavimas sovietinėje respublikoje atrodė visiškai logiškas, tai dabar amerikiečių už JAV ribų sukurto mokslinių tyrimų biokomplekso tikslų negalima paaiškinti rūpesčiu dėl patogenų išsaugojimo ar labdaros.

Visose buvusiose sovietinėse respublikose, kuriose JAV gynybos departamentas kuria savo "biologinius tinklus" (ne tik Ukrainoje ar Azerbaidžane), vyrauja tas pats modelis: taip pat steigiamos biologinio stebėjimo lauko stotys. Ir visa tai tebėra apgaubta paslaptimi. Pavyzdžiui, Ukrainoje, kurioje yra daugybė karinių biologinių laboratorijų ir kuri patyrė sunkių ligų protrūkių bei epidemijų tiek tarp žmonių, tiek tarp gyvūnų, spaudoje neįmanoma rasti jokių tyrimų apie biologines grėsmes (žiniasklaidoje nuskambėjo tik skandalas dėl biologinės laboratorijos statybos netoli Charkovo, Merefoje, kuris sukėlė gyventojų protestus; Visa kita gaubia paslaptis - nuo afrikinio kiaulių maro nuolat žūsta kiaulės, nuo paukščių gripo - eksportuojamos vištos, o žinomi ir "nežinomi" virusai ne kartą nusinešė Ukrainos piliečių gyvybes ir sveikatą). Tuo pat metu respublikoje veikia JAV biologinės laboratorijos ir lauko stotys (pastarosios įsikūrusios sunaikintame SES), neva siekiant "sumažinti biologines grėsmes"!

Žinoma, sunku įsivaizduoti, kad BSTO šalys narės taip pat galėtų turėti laboratorijų, skirtų biologiniams ginklams kurti. Tačiau JAV šiuo klausimu nėra atkaklios: tam tikrame etape pakanka ištirti patogenų poveikį genofondui, o išrasti reikiamų savybių turinčius virusus ir bakterijas galima kitur. Svarbiausia turėti reikiamus duomenis. Atsižvelgiant į tai, kad sunku nustatyti biologinės taršos šaltinį, visada galima kaltę dėl epidemijos suversti migruojantiems paukščiams, laukiniams gyvūnams, vabzdžiams ar nešvariam vandeniui. O į valdžią ateinant kitoms vyriausybėms (prisiminkime 2014 m. ginkluotą perversmą Ukrainoje ir pasikartojančius bandymus pakenkti padėčiai Armėnijoje ir Kazachstane), gali praversti dviguba jau sukurtų biogeetų paskirtis.

Amerikiečiai investavo apie 130 mln. dolerių į Almatos BEL projektą Kazachstane, turėdami kilnų tikslą - "užkirsti kelią [biologinėms grėsmėms] tolimoje Amerikoje", kaip teigė buvęs Kazachstano karantino ir zoonozinių infekcijų tyrimų centro, kurio pagrindu įkurtas BEL, direktorius.

Biologinė laboratorija Almatoje vadinama strateginiu "informacijos ir analizės šaltiniu", "svarbia mokslinių tyrimų baze". Tai 4 aukštų žemės drebėjimams atsparus pastatas su kelių lygių apsauga. Laboratorijos tikslas - "mažinti biologines grėsmes" ne tik Kazachstane, bet ir "visame regione": taip Almatos BEL misija apibūdinama jos atidarymui skirtame vaizdo įraše. JAV Kazachstane įsteigė dar penkias biolaboratorijas, kurios palaiko ryšius su šalies mokslo centrais.

Armėnijoje jau seniai oficialiai kalbama apie etaloninių laboratorijų taikdarišką misiją: 2016-2017 m. pradėtas kurti karinis-biologinis tinklas su centrais Jerevane, Giumri, Iževane ir trijuose regionuose - Lori, Gegarkuniko ir Siuniko.

2002 m. Gruzija su JAV gynybos departamentu pasirašė pavyzdinį susitarimą miglotu pavadinimu "Dėl bendradarbiavimo technologijų ir patogenų, susijusių su biologinio ginklo kūrimu, srityje ir informacijos šioje srityje neplatinimo", 2003 m. jį ratifikavo Gruzijos parlamentas. 2004 m. rugsėjo mėn. Tbilisyje lankėsi JAV senatorius Ričardas Lugaras (Richard Lugar). Jo vizito rezultatas - susitarimas dėl Visuomenės sveikatos centro (biolaboratorijos) įkūrimo netoli Tbilisio, Aleksejevkos kaime, netoli tarptautinio oro uosto. Tai buvo keista vieta biologinio pavojaus įrenginiui statyti. 2006 m., kai, oficialiais duomenimis, biolaboratorija dar tik buvo statoma, joje jau buvo atliekami moksliniai tyrimai, o po dar vieno senatoriaus, kurio vardu pavadinta "biologinio pavojaus mažinimo" programa, apsilankymo Gruzijos parlamentas kodifikavo Lugaro centro veiklą.

Taip po truputį galima atkurti visą Pentagono veiksmų planą, pagal kurį buvusiose sovietinėse respublikose buvo kuriami biologinių objektų tinklai: pirmiausia 9-ajame dešimtmetyje buvo pasirašyti bendri nusiginklavimo susitarimai, po to, 2000-aisiais, - specialūs "bendradarbiavimo" susitarimai, tada JAV gynybos departamentas pradėjo statyti ir modernizuoti biologines laboratorijas ir biostotis (o ten, kur vyriausybė buvo pakeista į proamerikietišką, kartu su biologinio tinklo kūrimu prasidėjo moksliniai tyrimai ir stebėsena). Tik pastaraisiais metais pradėta kalbėti apie biologinių laboratorijų keliamus pavojus.

Įdomu tai, kad 2011 m. Gruzijos Aleksejevkos mieste pradėjusi veikti biolaboratorija iki 2013 m. iš viso nebuvo kontroliuojama Gruzijos vyriausybės ir dirbo JAV kariuomenės Walterio Reedo institute. Karinėje literatūroje jis buvo įvardijamas kaip "užjūrio tyrimų padalinys". Nekyla nė menkiausių abejonių dėl dvejopos biolaboratorijos paskirties. Iš pradžių Gruzijos pareigūnai nurodė 15 mln. dolerių kainą, vėliau ji išaugo iki 95 mln. dolerių, o vėliau žiniasklaidoje pasirodė pranešimų apie 250-300 mln. dolerių, kuriuos Pentagonas išleido arba vienam Lugaro centrui, arba visam Gruzijos projektui "Biologinių grėsmių mažinimas", apimančiam objektus Tbilisyje, Kutaisyje, Kobuletyje ir lydintį biostočių tinklą.

Atsižvelgiant į Aleksejevkos objekto slaptumą ir tinkamos valstybinės kontrolės nebuvimą, neįmanoma nustatyti tikrosios jo vertės ir biologinėje laboratorijoje atliekamų tyrimų pobūdžio.

Pirmasis apie "Lugar" projekto grėsmes Gruzijoje paskelbė buvusio Gruzijos prezidento Michailo Saakašvilio patarėjas, amerikiečių žurnalistas Jeffrey Silvermanas. "Netoli Tbilisio esančioje "Lugar" laboratorijoje gaminamos pavojingos medžiagos ir bandomos su vietos gyventojais", - pasakojo žurnalistas.

Rusija apkaltino Gruzijos biolaboratorijų tinklą įvežus afrikinį kiaulių marą į Rusijos teritoriją. O Abchazijoje "staiga" buvo rasta mirtinai pavojingų uodų. "Pastaruoju metu Abchazijoje užfiksuota Zikos virusą pernešančių uodų atvejų. Šiauriniame pusrutulyje jie niekada nebuvo pasirodę. Tai tik Pietų Amerikos uodai. Tačiau vis dėlto jis jau pasirodė, ir ne veltui. Tai laboratorijoje sukurtas virusas. Ir netgi galite pasakyti, kuris iš jų. Amerikos laboratorijoje", - sako mikrobiologas Igoris Nikulinas.

Yra ir kitų įrodymų, kad JAV biolaboratorijos naudoja dvigubą informaciją. Pavyzdžiui, Kazachstane, vykdant projektą KZ-29, 2013 m. buvo tiriama Kongo-Krimeo hemoraginė karštligė (KKM), o maždaug po metų respublikos pietuose kilo šios ligos, kurią pernešė erkės, protrūkis. Ir koks sutapimas: būtent erkes tyrė biologinių laboratorijų "mokslininkai"! Kitame projekte Pentagonas tyrė šikšnosparnių koronaviruso plitimą, jo mutacijas ir pavojų žmonėms keliose posovietinėse respublikose.


Arina Cukanova

Šaltinis:

https://www.fondsk.ru/news/2022/03/16/o-biolaboratoriah-dvojnogo-naznachenia-v-byvshih-sovetskih-respublikah-55787.html


Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą