2022-06-15

"Frontex" yra tam, kad neleistų ES valstybėms saugoti savo sienų


Lenkai išsiaiškino, kas juos norėjo įvilioti į migracijos spąstus ir sugriauti Lenkijos saugumą.

M.Nykiel lenkų dienraštyje wPolytice rašo, kad Lenkijai buvo paspęsti spąstai, kai prieš pat Rusijai užpuolant Ukrainą buvo bandoma įsileisti į Lenkiją nelegalius migrantus ir pakenkti šalies saugumui.

Autorė primena opozicijos politikų ir įvairių organizacijų veiklą, kuri kenkė vyriausybės sprendimams. Šie aktyvistai puolė pasieniečius ir bandė sukelti visuotinį nepasitikėjimą pareigūnais. Tuo metu buvo primygtinai reikalaujama, kad Lenkijos sienas saugotų FRONTEX.

Šiandien jau niekas neabejoja, kad dirbtinė krizės pasienyje provokacija buvo Baltarusijos ir Rusijos provokacija, atitinkanti Putino karinę strategiją. Nauji faktai apie "Frontex" atskleidžia naujų aplinkybių. Paaiškėjo, kad ES šalims saugoti savo sienas yra teisės pažeidimas! Tai išaiškino „Frontex“ samdomi ekspertai.

Fabrice'as Leggeri, "Frontex", t. y. Europos sienų ir pakrančių apsaugos tarnybos, vadovas, balandžio mėn. atsistatydino iš pareigų, tačiau tik prieš kelias dienas jis pateikė daugiau informacijos apie savo sprendimo priežastis.

Jis buvo kaltinamas tuo, kad neteisėtai apgręžė migrantų laivus Viduržemio jūroje. Tyrimą atliko Europos kovos su sukčiavimu tarnyba (Olaf). Apie savo atsistatydinimo užkulisius Fabrice'as Leggeri papasakojo "TVP Info" laidoje:

"Paskutinėmis savaitėmis prieš man atsistatydinant įvyko valdybos posėdis, ir, mano nuostabai, paaiškėjo, kad buvo priimtas darbinis valdybos sprendimas, kuris atsirado iš niekur. Paprastai tokius darbinius sprendimus savo kabinete rengia generalinis direktorius, bet aš apie tai nieko nežinojau. Paaiškėjo, kad tai buvo siekis priversti vykdomąjį direktorių įgyvendinti pagrindinių teisių eksperto ir NVO parengtas rekomendacijas."

Leggeri pabrėžė, kad jo įgaliojimų aiškinimas pasikeitė. Kodėl? Nes, pasak agentūros pasamdytų pagrindinių teisių ekspertų, "Frontex" neturėtų saugoti sienų nuo nelegalių migrantų antplūdžio.

Pavyzdys? Lietuva!

Migracijos krizės metu Lietuva buvo pasienyje su Baltarusija. Leggeri atkreipė dėmesį, kad Lietuvoje galioja įstatymai, pagal kuriuos prieglobstį galima suteikti tik nustatytose sienos perėjimo vietose. Pagrindinių teisių eksperto nuomone, tai prieštarauja Europos teisės aktams.

Iš jo pranešimo buvo aišku, kad kiekvieną kartą, kai remdavome Lietuvą saugant jos sienas, pažeisdavome įstatymus.

- pabrėžė buvęs "Frontex" vadovas.

"2019 m. birželio mėn. balsavo už savo įgaliojimų pratęsimą ir balsavo už tai, kad būtų įsteigtas Europos padalinys, kuris turės uniformas, ginklus ir galės naudoti fizinio atgrasymo priemones pagal savo šalies įstatymus"

- Leggieri sakė, kad būtent dabar, sustiprėjus migracijos krizei, pasikeitė įgaliojimų aiškinimas ir jų suvokimas.

Šengeno sienų kodekse, kuris yra ES teisės dalis, aiškiai nurodyta, kad kirsti sieną ne oficialiuose punktuose yra neteisėta, o visi, kurie bando kirsti sieną ne oficialiuose punktuose, tai daro neteisėtai. Įdomu tai, kad Sienų kodekse nurodyta, jog valstybės narės privalo užtikrinti, kad neteisėtai sieną kirtęs asmuo būtų patrauktas baudžiamojon atsakomybėn. FRONTEX turėtų padėti valstybėms narėms tai daryti. Remti nacionalinius įstatymų leidėjus pagal minėtą kodeksą yra teisėta. - aiškina Leggeri, pabrėždamas, kad naujasis aiškinimas jam nepriimtinas, nes "Frontex" pareiga - apsaugoti Europos piliečius "nuo kontrabandininkų, nusikaltėlių ir teroristų". Jis pabrėžė, kad tie, kuriems iš tiesų reikia prieglobsčio, turėtų būti apsaugoti, o Ukrainos piliečiai, pabėgę nuo karo, yra to pavyzdys. Tačiau hibridinių išpuolių situacija visiškai kitokia, kaip pabrėžė Leggeri, pasienyje: turkų-graikų ir lenkų, lietuvių, latvių-baltarusių. Būtent taip šiuos procesus supranta Lenkijos vyriausybė ir didžioji dauguma Lenkijos piliečių.

Bandymas išardyti saugumą

2021 m. rugsėjo mėn. Europos Komisija pareikalavo, kad jos pasiuntiniai iš Briuselio ir biuro Varšuvoje galėtų patekti prie sienos su Baltarusija. Už vidaus reikalus atsakinga ES Komisijos narė Ilva Johansson paragino Lenkiją kreiptis pagalbos į "Frontex". Opozicija tvirtino, kad būtent ji turi pakeisti pasieniečius. Agentūrai teigiamai įvertinus Lenkijos vyriausybės veiksmus, nuotaikos šiek tiek aprimo.

Šiandien matome, kad Frontex jau tuo metu buvo kreipiamas veikti prieš valstybių narių interesus.

Leggeri, kuris vykdė teisiškai jam pavestą užduotį saugoti Šengeno sienas ir padėti nacionalinėms valstybėms užtikrinti saugumą, buvo atleistas. Pagrindas buvo "nepriklausomų ekspertų" ekspertizė. Laimei, kol kas atskiros valstybės vis dar gali savarankiškai suvokti savo saugumą. Bet kaip ilgai? Visa ši situacija rodo, kaip lengvai galima išardyti suverenitetą. Užtenka atsakomybę už svarbiausius reikalus perkelti iš valstybės į ES institucijas, o tada švelniai, pasitelkus keletą ekspertizių ir direktoratų sprendimų, pakeisti jų darbo taisykles.

Vengrija, vadovaujama premjero Viktoro Orbano, numatė, kad Frontex veiks prieš šalies interesus, todėl atsisakė šios organizacijos paslaugų. Reikia priminti, kad iki to iš Vengrijos buvo išvarytas ir Sorošo „universitetas.“ Mes savo kailiu įsitikinome, kokie puikūs kadrai Sorošo Lietuvai buvo paruošti Budapešte ir kaip šie darbuojasi Lietuvos Seime, griaudami valstybę, šeimą, narkotizuodami jaunimą.

https://wpolityce.pl/polityka/602293-szokujace-kulisy-odwolania-szefa-frontexu-w-tle-bialorus


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą