2022-06-19

Tagesspiegel: Kremlių papiktino Lietuvos dalinė Kaliningrado blokada


Vokiečių savaitraštyje  Tagesspiegel rašoma, kad NATO valstybė Lietuva blokuoja sankcionuotų prekių tranzitą į Rusijos Baltijos jūros anklavą Kaliningradą. Tai dar labiau įkaitina konfliktą su Rusija.

Maskvos politiniai lyderiai piktai reagavo į Lietuvos taikomus apribojimus geležinkelio tranzitui tarp Rusijai priklausančio Baltijos jūros eksklavo Kaliningrado ir Rusijos centro. "Prasidėjusi Kaliningrado blokada" pažeidžia tarptautinę teisę, sekmadienio vakarą savo "Telegram" kanale parašė Rusijos Federacijos tarybos vadovo pavaduotojas ir vienas svarbiausių Rusijos užsienio politikos veikėjų Konstantinas Kosačiovas.

Tagesspiegel pažymi, Kaliningrado eksklavas aplink buvusį Karaliaučių yra tarp Lietuvos ir Lenkijos. Nuo Berlyno jis nutolęs tik apie 500 kilometrų, o nuo Maskvos - daugiau nei 1000 kilometrų.



"Lietuva, kaip ES valstybė narė, pažeidžia visą eilę teisiškai įpareigojančių tarptautinių teisės aktų sankcijų (nacionalinės teisės) rėmuose, kurie turi įtakos ne tik pačios Lietuvos, bet ir visos ES įsipareigojimams", - rašė Kossačiovas. Pavyzdžiui, ES ir Rusijos partnerystės susitarime numatyta, kad nė viena šalis nesikiš į kitos šalies tranzitą. Jei tai tęsis ir toliau, Vakarai netrukus suabejos jūrų laisve ir užblokuos priėjimą prie Kaliningrado, įtarė jis.

Nuo šeštadienio Lietuva uždraudė Vakarų sankcijų sąrašuose esančių prekių tranzitą geležinkeliu per savo teritoriją į Kaliningradą. Pasak Kaliningrado srities administracijos vadovo Antono Alichanovo, dėl to nukenčia 40-50 proc. visų tranzitu gabenamų prekių, pavyzdžiui, statybinių medžiagų ir metalų.

https://www.tagesspiegel.de/politik/bahntransit-fuer-sanktionierte-waren-verboten-kreml-aergert-sich-ueber-litauens-teilblockade-von-kaliningrad/28436742.html


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą