2024-03-10

CNN apie rusų bombas FAB-1500

CNN šiandien paskelbė straipsnį "Naujoji Rusijos valdomoji bomba nuniokojo Ukrainos fronto linijas ir nusinešė daug aukų". Straipsnio autorius Frederik Pleitgen išsamiai pasakoja apie ypač galingas Rusijos bombas, kurios ženkliai įtakoja jėgų pusiausvyrą Ukrainos-Rusijos konflikte.

Straipsnyje rašoma, kad Rusija pradėjo naudoti galingą aviacinę bombą, kuri sunaikino Ukrainos gynybą ir pakeitė pusiausvyrą fronto linijose. Ji tai padarė pertvarkydama pagrindinį sovietinių laikų ginklą į sklandančią bombą, galinčią padaryti penkiolikos metrų pločio kraterį.

Ši bomba yra FAB-1500, iš esmės 1,5 tonos sveriantis ginklas, kurio beveik pusę sudaro didelės sprogstamosios medžiagos. Ją iš viršaus iš maždaug 60-70 kilometrų atstumo, už daugelio Ukrainos priešlėktuvinės gynybos priemonių veikimo zonos ribų, skraidina naikintuvai. FAB-1500 yra dar vienas pavyzdys, kaip Rusija kariauja savo karą Ukrainoje - prieš bandydama užimti teritoriją, ji sukelia didžiulius nuostolius.

Naujausi vaizdo įrašai iš mūšio Donecko srityje rodo didžiulę šių bombų galią, nes jos pataikė į šilumines elektrines, gamyklas ir daugiaaukščius - vietas, iš kurių ukrainiečiai koordinuoja savo gynybą.



Bombą FAB-1500 į taikinį nukreipia nukreipimo sistema ir iššokantys sparnai, kurie leidžia jai sklandyti tikslo link. Josephas Trevithickas, rašęs apie bombos kūrimą "TheWarZone", teigia, kad jos "siūlo naują ir daug naikinamesnę atsarginį smūgį daugeliui Rusijos taktinių reaktyvinių lėktuvų, kuris taip pat padeda pilotams likti toliau nuo priešo gynybos".

Vienas Ukrainos 46-osios atskirosios oro pajėgų brigados karys praėjusią savaitę CNN pasakojo iš fronto linijos Krasnohorivkos miestelio Donecke: "Anksčiau mus apšaudydavo tik iš artilerijos. Dabar orkai [rusai] agresyviau užėmė miestą [ir] pradėjo naudoti oro pajėgų priemones, ypač FAB-1500".

"Kodėl jie naudoja FAB-1500? Todėl, kad jo daroma žala yra labai didelė. Jei išgyvensite, garantuotai turėsite kontūziją".

"Tai daro didelį spaudimą karių moralei.  Ne visi mūsų vaikinai gali tai atlaikyti. Nors jie jau daugiau ar mažiau pripratę prie FAB-500, bet FAB-1500 yra pragaras".

FAB bombų naudojimas tapo svarbiausiu Rusijos puolimo Donecko srityje elementu, ypač lyginant su žeme Ukrainos gynybą Avdijivkoje ir aplink ją, kuri krito vasario mėn.

Ukrainos karinių oro pajėgų atstovas spaudai Jurijus Ihnatas sakė CNN: "Avdijivkos mūšio išvakarėse ir jo metu per kelias dienas buvo paleista šimtai aviacijos bombų. Vien per 48 valandas Avdijivkos kryptimi jų buvo panaudota 250".

FAB-1500 yra galingiausia sovietmečiu gamykloje netoli Maskvos gaminamų "nebyliųjų bombų", kurios dabar perdirbamos į pigią, bet galingą raketos versiją.

Karališkojo Jungtinių tarnybų instituto Londone vyresnysis mokslo darbuotojas Justinas Bronkas (Justin Bronk) sako, kad "nors sklandymo komplektų gamyba yra kliūtis, pagrindinį sprogmenų paketą jie turi labai didelį kiekį".

Taigi rusai turi labai didelę ugnies galią, kurią gali panaudoti prieš stacionariąją gynybą, didindami ukrainiečių nuostolius, nors kol kas ne tiek, kad iš esmės pakeistų fronto liniją.


Ihnat sakė CNN: "Tai nėra pigi ar greita transformacija, bet vis dėlto tai daug mažiau nei milijonai dolerių, kuriuos kainuoja viena raketa. Tai centai, palyginti su raketa".

Rusijos kariniai tinklaraštininkai apie šį ginklą pradėjo kalbėti praėjusių metų rugsėjį, kai buvo bandomas jo tikslumas. Telegramų kanale "Fighterbomber" buvo pažymėta, kad "po daugelio mėnesių bandymų ir klaidų" FAB-1500 pirmą kartą "tiksliai" pataikė į "kovinį taikinį".

Rusijos kariuomenei artimas leidinys "Fighterbomber", turintis beveik pusę milijono prenumeratorių, teigė, kad naujai sukurtas sklandymo komplektas padidino bombų veikimo nuotolį. Ji taip pat teigė, kad FAB-1500 buvo taikli penkių metrų tikslumu.

Po kelių savaičių tiek Ukrainos, tiek Rusijos šaltiniai kalbėjo apie didžiulės bombos panaudojimą Chersone pietuose ir Charkove šiaurėje.

Tada sausio mėnesį Rusijos gynybos ministras Sergejus Šoigu buvo pastebėtas apžiūrintis UAB "Taktinių raketų korporacija" - pagrindinės ginklų gamintojos - gamyklą Maskvos regione, kur jam buvo parodyti bombai sukurti sparnai su apvalkalais. Remiantis ministerijos vaizdo įrašu, bendrovė teigė sukūrusi "labai tikslią" amuniciją, paverčiančią senas laisvai krintančias bombas į ginklus, kurie sklendžia į taikinį.

Gamyklos direktorius didžiuodamasis pranešė Šoigu, kad našumas padidėjo 40 %, nes gamykla perėjo prie gamybos visą parą ir 7 dienas per savaitę.

Bronkas pažymi, kad perdirbtos FAB bombos gali būti naudojamos tik prieš fiksuotus taikinius, tačiau vykstant alinančiam puolimo karui rytuose pagrindinės ukrainiečių pozicijos rusams paprastai yra žinomos.

Šias bombas siunčiantys Rusijos lėktuvai nėra nepažeidžiami. Ukrainos karinės oro pajėgos teigė, kad pastarosiomis savaitėmis numušė kelis naikintuvus Su-34. Tačiau dauguma Ukrainos priešlėktuvinės gynybos sistemų neturi tokio nuotolio, kad galėtų pataikyti į lėktuvus, esančius už maždaug 70 km.

Ihnatas sakė CNN: "Jų tikslas - ne tik smogti mūsų fronto pozicijoms, bet ir valdomos skraidančios bombos skrieja toliau už mūsų gynėjų, kad pataikytų į užnugario vadavietes, užnugario atsargas, amuniciją ir pan."

"Puolimo aviacijos bombonešiai Su-35 ir Su-34 nepriartėja taip arti, kaip norėtųsi. Vis dėlto, jei turėtume daugiau tolimojo nuotolio oro erdvės gynybos priemonių, galėtume šiuos lėktuvus numušti toliau [nuo mūsų fronto linijos]", - pridūrė Ihnat.

Bronkas teigia, kad, sukūrus skraidančias bombas, rusams atsirado galimybė efektyviau panaudoti savo taktines oro pajėgas (o ne tolimojo nuotolio bombonešius), kurių vaidmuo pirmajame karo etape buvo ribotas.  Jis sako, kad JAV "Patriot" kompleksas yra beveik vienintelė gynybinė priemonė, turinti tokį nuotolį, kad galėtų atremti grėsmę, tačiau ukrainiečiai jų turi ribotą skaičių. O "Patriot" naudojamų raketų trūksta, atsižvelgiant į tai, kad JAV Kongresas vėluoja priimti papildomą karinės pagalbos Ukrainai paketą.

Ukrainos pareigūnai, pradedant prezidentu Volodymyru Zelenskiu ir baigiant prezidentu, beveik kasdien prašė ilgesnio nuotolio oro gynybos ginklų, kad galėtų atremti Rusijos oro grėsmę. Tikėtina, kad koviniai lėktuvai F-16, su kuriais dabar mokosi Ukrainos pilotai, į dangų virš Ukrainos pakils tik antrąjį pusmetį, tačiau jie gali priversti Rusijos kovinius lėktuvus laikytis atokiau.

Tuo tarpu Ukrainos pajėgos fronto linijose, ypač Donecke, patiria staigius Rusijos oro antskrydžius - kartais daugiau nei 100 per dieną, kaip teigia Ukrainos generalinis štabas.

Kaip anksčiau rusai intensyvia artilerija naikino ukrainiečių pozicijas, taip dabar jie naudoja, atrodo, neišsenkančias šių niokojančių bombų atsargas, kad ukrainiečių pajėgos neturėtų nei ką ginti, nei kur pasislėpti.

https://edition.cnn.com/2024/03/10/europe/russian-guided-bomb-ukraine-frontline-intl/index.html

https://www.youtube.com/watch?v=xVB_ny19jdY




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą