2024-03-22

The Lancet: Staigus gimstamumo rodiklių sumažėjimas pasaulyje pakeis pasaulio gyventojų struktūrą iki 2100 m.


Prestižiniame medicinos žurnale "The Lancet" teigiama , kad iki 2100 m. 97 proc. šalių gimstamumo lygis bus žemesnis nei reikia gyventojų skaičiui palaikyti. Pusę pasaulio naujagimių sudarys juodaodžiai.

-Iki 2050 m. daugiau nei trijų ketvirtadalių (155 iš 204) šalių gimstamumo rodikliai nebus pakankamai aukšti, kad išlaikytų gyventojų skaičių; iki 2100 m. šis rodiklis padidės iki 97 % šalių (198 iš 204).

-Taip pat prognozuojami ryškūs gyvų gimusių vaikų skaičiaus pokyčiai: pasaulio gyvų gimusių vaikų dalis beveik padvigubės mažas pajamas gaunančiuose regionuose - nuo 18 % 2021 m. iki 35 % 2100 m., o 2100 m. Afrikoje į pietus nuo Sacharos gims kas antras planetoje gimęs vaikas.

-Mažas pajamas gaunančiuose regionuose, kur gimstamumas didesnis, geresnės galimybės naudotis kontraceptinėmis priemonėmis ir moterų išsilavinimas padės sumažinti gimstamumą, o mažas pajamas gaunančiose šalyse, kuriose gimstamumas mažas, labai svarbi bus politika, remianti tėvus ir atvirą imigraciją, kad būtų išlaikytas gyventojų skaičius ir ekonomikos augimas.


-Autoriai įspėja, kad šalių vyriausybės turi planuoti kylančias grėsmes. 

Žiūr. infografiką. https://www.healthdata.org/research-analysis/library/fertility-forecasts-and-their-implications-population-growth

Tables: Total fertility rates in 2050 and 2100

Top 10 country fertility rates (worldwide)

2050

2100

Niger (Western sub-Saharan Africa)5.15Samoa (Oceania)2.57
Chad (Western sub-Saharan Africa)4.81Tonga (Oceania)2.45
Somalia (Eastern sub-Saharan Africa)4.30Somalia (Eastern sub-Saharan Africa)2.45
Mali (Western sub-Saharan Africa)4.21Niger (Western sub-Saharan Africa)2.24
South Sudan (Eastern sub-Saharan Africa)4.09Chad (Western sub-Saharan Africa)2.15
Burkina Faso (Western sub-Saharan Africa)3.76Tajikistan (Central Asia)2.13
Afghanistan (North Africa and Middle East)3.34Israel (Western Europe)2.09
Samoa (Oceania)3.18Egypt (North Africa and Middle East)2.05
Benin (Western sub-Saharan Africa)3.12Zimbabwe (Southern sub-Saharan Africa)2.01
Tonga (Oceania)3.04South Sudan (Eastern sub-Saharan Africa)1.98

Lowest 10 country fertility rates (worldwide)

2050

2100

 South Korea (High-income Asia Pacific)0.82 Bhutan (South Asia)0.69
 Puerto Rico (Caribbean)0.84 The Maldives (Southeast Asia)0.77
 Taiwan (Province of China) (East Asia)0.90 Puerto Rico (Caribbean)0.81
 Serbia (Central Europe)1.01 Nepal (South Asia)0.82
 Ukraine (Eastern Europe)1.01 South Korea (High-income Asia Pacific)0.82
 Andorra (Western Europe)1.02 Saint Lucia (Caribbean)0.87
 Saint Lucia (Caribbean)1.04 Taiwan (province of China) (East Asia)0.90
 Bhutan (South Asia)1.07 Cabo Verde (Western sub-Saharan Africa)0.91
 The Maldives (Southeast Asia)1.07 Djibouti (Eastern sub-Saharan Africa)0.95
Kuwait (North Africa and Middle East)1.07 Bosnia and Herzegovina (Central Europe)0.95

Pasaulis artėja prie mažo gimstamumo ateities. Nors iki 2100 m. daugiau kaip 97 % šalių ir teritorijų gimstamumo rodikliai bus mažesni už tuos, kurie būtini gyventojų skaičiui palaikyti, palyginti dideli gimstamumo rodikliai daugelyje mažas pajamas gaunančių šalių, daugiausia Vakarų ir Rytų Afrikoje į pietus nuo Sacharos, ir toliau lems gyventojų skaičiaus didėjimą šiose vietovėse visą šimtmetį. Šis "demografiškai padalytas pasaulis" turės milžiniškų pasekmių ekonomikai ir visuomenei, teigiama naujame tyrime, paskelbtame žurnale "The Lancet".

Tyrime pateikiami 2021 m. pasaulinės ligų, traumų ir rizikos veiksnių naštos studijos (GBD) - pasaulinio tyrimo, kuriam vadovauja Vašingtono universiteto Medicinos mokyklos Sveikatos tyrimų ir vertinimo institutas (IHME), - įverčiai apie buvusias, esamas ir būsimas pasaulines, regionines ir nacionalines gimstamumo ir gyvų gimusių vaikų tendencijas. Apskritai, norint užtikrinti ilgalaikę gyventojų kartų kaitą, šalių suminis gimstamumo rodiklis (TFR) turi būti 2,1 vaiko vienam galinčiam gimdyti asmeniui. Gyventojų TFR - tai vidutinis vaikų, kuriuos moteris pagimdo per visą gyvenimą, skaičius, darant prielaidą, kad per visus reprodukcinius metus vaikai gimsta dabartiniais gimstamumo rodikliais.

Taikydami naujus mirtingumo, gimstamumo, pagrindinių gimstamumą lemiančių veiksnių (pvz., išsilavinimo lygio, nepatenkinto šiuolaikinės kontracepcijos poreikio, vaikų mirtingumo ir gyvenimo miestuose) ir gyvų gimusių vaikų prognozavimo metodus, mokslininkai apskaičiavo, kad iki 2050 m. 155 iš 204 (76 proc.) šalių ir teritorijų gimstamumas bus žemesnis už atkuriamąjį lygį. Prognozuojama, kad iki 2100 m. šalių ir teritorijų, kuriose gimstamumas bus žemesnis už gimstamumo pakeitimo lygį, skaičius dar labiau padidės - iki 198 iš 204 (97 %). Tai reiškia, kad šiose vietovėse gyventojų skaičius mažės, nebent mažą gimstamumą pavyks kompensuoti etiška ir veiksminga imigracija. Mažo gimstamumo mastą iš dalies gali sušvelninti ir politika, siūlanti didesnę paramą tėvams.

Naujosios gimstamumo prognozės pabrėžia didžiulius iššūkius ekonomikos augimui daugelyje vidutines ir dideles pajamas gaunančių šalių, kuriose mažėja darbo jėgos ir didėja senstančios visuomenės našta sveikatos ir socialinės apsaugos sistemoms.

"Šios būsimos gimstamumo ir gimimų tendencijos visiškai pakeis pasaulio ekonomiką ir tarptautinę jėgų pusiausvyrą bei privers pertvarkyti visuomenę."

Naujajame tyrime taip pat prognozuojami didžiuliai pasaulinio gyvų gimusių vaikų skaičiaus pokyčiai iš didesnių į mažesnes pajamas gaunančias šalis. Prognozuojama, kad 2021 m. 29 % pasaulio kūdikių gimė Afrikoje į pietus nuo Sacharos; iki 2100 m. šis skaičius išaugs iki daugiau nei pusės (54 %) visų kūdikių, todėl pabrėžiama, kad šiose šalyse būtina skubiai gerinti šiuolaikinių kontracepcijos priemonių prieinamumą ir moterų išsilavinimą.

"XXI amžiuje mūsų laukia stulbinantys socialiniai pokyčiai", - sakė vyriausiasis autorius, IHME profesorius Stein Emil Vollset. "Pasaulis vienu metu vienose šalyse spręs "kūdikių bumo", o kitose - "kūdikių nuosmukio" problemą. Tuo metu, kai didžioji pasaulio dalis susidurs su rimtais iššūkiais ekonomikos augimui dėl mažėjančio darbo jėgos skaičiaus ir su tuo, kaip rūpintis senstančia visuomene ir mokėti už ją, daugelis labiausiai išteklių stokojančių Afrikos į pietus nuo Sacharos šalių spręs, kaip išlaikyti jauniausią ir sparčiausiai augančią planetos populiaciją vienose iš politiškai ir ekonomiškai nestabiliausių, karščio ir sveikatos apsaugos sistemos suvaržytų vietų žemėje."

"XXI amžiuje mūsų laukia stulbinantys socialiniai pokyčiai, - sakė vyriausiasis autorius, IHME profesorius Stein Emil Vollset. "Pasaulis vienu metu vienose šalyse išgyvens "kūdikių bumą", o kitose - "kūdikių nuosmukį". Tuo metu, kai didžioji pasaulio dalis susidurs su rimtais iššūkiais ekonomikos augimui dėl mažėjančio darbo jėgos skaičiaus ir su tuo, kaip rūpintis senstančia visuomene ir mokėti už ją, daugelis labiausiai išteklių stokojančių Afrikos į pietus nuo Sacharos šalių spręs, kaip išlaikyti jauniausią ir sparčiausiai augančią planetos populiaciją vienose iš politiškai ir ekonomiškai nestabiliausių, karščio ir sveikatos apsaugos sistemos suvaržytų vietų žemėje."

"Pasekmės yra milžiniškos, - sakė viena iš pagrindinių autorių, IHME vyriausioji mokslininkė Dr. Natalia V. Bhattacharjee. "Šios būsimos gimstamumo ir gyvų gimusiųjų skaičiaus tendencijos visiškai pakeis pasaulio ekonomikos ir tarptautinės jėgų pusiausvyros konfigūraciją ir pareikalaus pertvarkyti visuomenes. Visuotinis su migracija susijusių iššūkių pripažinimas ir pasauliniai pagalbos tinklai taps dar svarbesni, kai dėl migrantų vyksta arši konkurencija siekiant palaikyti ekonomikos augimą ir kai į pietus nuo Sacharos esančioje Afrikoje sparčiai tęsiasi kūdikių bumas."

Visame pasaulyje mažėjantis gimstamumas - 2100 m. tik šešiose šalyse gimstamumo rodikliai bus didesni už gimstamumo pakeitimo lygį

Per pastaruosius 70 metų pasaulinis gimstamumo rodiklis sumažėjo daugiau nei perpus - nuo maždaug penkių vaikų kiekvienai moteriai 1950 m. iki 2,2 vaiko 2021 m. - ir daugiau nei pusė visų šalių ir teritorijų (110 iš 204) 2021 m. nesieks 2,1 gimusio vaiko vienai moteriai. Ši tendencija ypač kelia nerimą tokiose šalyse kaip Pietų Korėja ir Serbija, kur kiekvienai moteriai tenka mažiau nei 1,1 vaiko. Tačiau daugelyje į pietus nuo Sacharos esančių Afrikos šalių gimstamumo rodikliai išlieka aukšti - 2021 m. TFR regione beveik dvigubai viršija pasaulio vidurkį ir siekia keturis vaikus vienai moteriai. Čade TFR, siekiantis septynis gimimus, yra didžiausias pasaulyje.

Prognozuojama, kad per ateinančius dešimtmečius pasaulinis gimstamumas dar labiau sumažės ir 2050 m. sieks maždaug 1,8 TFR, o 2100 m. - 1,6 TFR, t. y. bus gerokai mažesnis už gimstamumo pakeitimo lygį. Numatoma, kad iki 2100 m. tik šešiose iš 204 šalių ir teritorijų (Samoa, Somalyje, Tongoje, Nigeryje, Čade ir Tadžikistane) gimstamumo rodiklis viršys 2,1 gimdymo vienai moteriai. Prognozuojama, kad 13 šalių, įskaitant Butaną, Bangladešą, Nepalą ir Saudo Arabiją, gimstamumo rodikliai bus netgi mažesni nei vienas vaikas vienai moteriai.

 Prognozuojama, kad 2050 m. Vakarų Europoje gimstamumo rodiklis bus 1,44, o 2100 m. sumažės iki 1,37. Numatoma, kad amžiaus pabaigoje didžiausias gimstamumo rodiklis bus Izraelyje, Islandijoje, Danijoje, Prancūzijoje ir Vokietijoje - nuo 2,09 iki 1,40. Prognozuojama, kad likusioje Europos ir Azijos dalyje gimstamumo rodikliai bus daug mažesni.

Didžioji pasaulio dalis pereina prie natūralaus gyventojų skaičiaus mažėjimo (kai mirčių skaičius viršija gyvų gimusiųjų skaičių); prognozuojama, kad 2100 m. gyventojų skaičius vis dar augs tik 26 šalyse, nes gyvų gimusiųjų skaičius ir toliau bus didesnis už mirusiųjų, įskaitant Angolą, Zambiją ir Ugandą [1].

"Daugeliu atžvilgių mažėjantis gimstamumas yra sėkmės istorija, kuri atspindi ne tik geresnes ir lengviau prieinamas kontracepcijos priemones, bet ir tai, kad daugelis moterų nusprendžia atidėti arba turėti mažiau vaikų, taip pat didesnes galimybes mokytis ir įsidarbinti", - sakė A. Vollsetas.

Dramatiški gimstamumo pokyčiai - iki 2100 m. daugiau nei pusė gyvų gimusių vaikų bus gimdomi Afrikoje į pietus nuo Sacharos.

Ateinančiais dešimtmečiais dauguma vaikų gims kai kuriuose labiausiai išteklių stokojančiuose pasaulio regionuose, o iki šimtmečio pabaigos daugiau kaip trys ketvirtadaliai (77 proc.) gyvų gimusių vaikų turėtų gimti mažų ir vidutinių pajamų šalyse.

Daugelyje į pietus nuo Sacharos esančių Afrikos šalių gimstamumas mažėja lėčiau, ir tikimasi, kad iki 2100 m. šiame regione gims daugiau nei pusė (54 %; apie 40 mln.) gyvų gimusių kūdikių, palyginti su maždaug 41 % 2050 m. ir maždaug ketvirtadaliu (29 %) 2021 m.

Numatoma, kad didžioji dalis gyvų gimusių vaikų pasaulyje sumažės kituose šešiuose superregionuose, pavyzdžiui, Pietų Azijoje - nuo maždaug 25 % (32 mln.) 2021 m. iki 17 % (19 mln.) 2050 m. ir 7 % (5 mln.) 2100 m., tačiau prognozuojama, kad Šiaurės Afrikoje ir Artimuosiuose Rytuose (nuo 9 % 2021 m. iki 11 % 2100 m.) ir dideles pajamas gaunančiame superregione (nuo 8 % iki 10 %).

"Didelis iššūkis didžiausio gimstamumo Afrikos į pietus nuo Sacharos šalims - valdyti su sparčiai augančiu gyventojų skaičiumi susijusią riziką arba rizikuoti potencialia humanitarine katastrofa", - sakė vienas iš pagrindinių autorių, IHME docento pareigas einantis daktaras Ostinas E. Šumacheris (Austin E. Schumacher). "Didžiulis gimimų skaičiaus pokytis pabrėžia, kad šiam regionui reikia teikti pirmenybę stengiantis sumažinti klimato kaitos poveikį, gerinti sveikatos priežiūros infrastruktūrą ir toliau mažinti vaikų mirtingumą, kartu imantis veiksmų, kuriais siekiama panaikinti itin didelį skurdą ir užtikrinti, kad moterų reprodukcinės teisės, šeimos planavimas ir mergaičių švietimas taptų svarbiausiais kiekvienos vyriausybės prioritetais."


Sprendimai demografiškai susiskaldžiusiam pasauliui

"Šie dideli gimstamumo pokyčiai ateityje atskleidžia aiškų demografinį atotrūkį tarp poveikio daugeliui vidutines ir dideles pajamas gaunančių šalių ir daugeliui mažas pajamas gaunančių šalių, todėl šalių vyriausybės turi įgyvendinti saugią ir naudingą politiką, kuri padėtų palaikyti sąlygas, galinčias padidinti gimstamumą vienuose regionuose ir sumažinti jį kituose", - sakė M. Schumacheris. "Laikas yra labai svarbus, nes dabartinės pastangos valdyti gyventojų skaičiaus augimą greičiausiai bus jaučiamos tik po 2050 m."

Analizė rodo, kad suderintos pastangos paspartinti šiuolaikinių kontraceptinių priemonių ir moterų švietimo - dviejų pagrindinių gimstamumą lemiančių veiksnių - prieinamumą galėtų padėti paspartinti gimstamumo mažėjimą ir sumažinti gimstamumą didesnio gimstamumo šalyse. Pavyzdžiui, į pietus nuo Sacharos esančioje Afrikoje, remiantis prognozėmis, iki 2030 m. pasiekus JT darnaus vystymosi tikslus dėl visuotinio moterų švietimo arba visuotinio nepatenkinto šiuolaikinių kontraceptikų poreikio, 2050 m. gimstamumo rodikliai būtų po 2,3 gimdymų vienai moteriai, palyginti su maždaug 2,7 gimdymų, jei šie tikslai nebūtų pasiekti.

Šalyse, kuriose gimstamumas yra didžiausias, nauda galėtų būti dar didesnė. Pavyzdžiui, prognozuojama, kad Nigeryje 2050 m. kiekvienai moteriai teks po penkis vaikus. Tačiau jei iki 2030 m. būtų pasiektas visuotinio švietimo tikslas, prognozuojama, kad šis rodiklis 2050 m. sumažėtų iki 2,7 vaiko vienai moteriai, o patenkinus visuotinius kontracepcijos poreikius šis rodiklis galėtų sumažėti iki 4,3 vaiko.

"Nors iki 2030 m. pasiekti abu visuotinius tikslus visose vietovėse greičiausiai nepavyks, akivaizdu, kad populiacijos sprogimo problemos sprendimas didesnio gimstamumo šalyse labai priklauso nuo spartesnės pažangos mergaičių švietimo ir reprodukcinių teisių srityse", - sakė M. Schumacheris.

Tyrime taip pat nagrinėtas galimas poveikis, kurį pronatalinė politika, skirta teikti finansinę paramą ir rūpintis vaikais bei šeimomis, galėtų turėti didinant gimstamumo rodiklius šalyse, kuriose gimstamumas yra mažesnis už atkuriamąjį. Remiantis turima informacija iš šalių, kurios jau įgyvendino tokią politiką, išvadose teigiama, kad nors pronatalinė politika nepadidins gimstamumo rodiklių iki atkuriamojo lygio, ji gali užkirsti kelią kai kurioms šalims nukristi iki itin žemo gimstamumo lygio (2100 m., jei bus įgyvendinta pronatalinė politika, tik 30 šalių ir teritorijų TFR bus mažesnis nei 1,3, palyginti su 94 šalimis ir teritorijomis pagal labiausiai tikėtiną scenarijų). Šalims, kuriose gimstamumas mažas, bus svarbu kartu su atvira imigracijos politika įgyvendinti politikos priemonių derinį, kuriuo būtų remiami norintys susilaukti vaikų ir suteikiama papildoma nauda visuomenei, pavyzdžiui, geresnė gyvenimo kokybė ir aktyvesnis moterų dalyvavimas darbo rinkoje.

"Nėra jokios "sidabrinės kulkos", - sakė Bhattacharjee. "Socialinė politika, kuria siekiama pagerinti gimstamumo rodiklius, pavyzdžiui, ilgesnės vaiko priežiūros atostogos, nemokama vaikų priežiūra, finansinės paskatos ir papildomos darbo teisės, gali šiek tiek padidinti gimstamumo rodiklius, tačiau daugelyje šalių jie ir toliau bus mažesni už reprodukcinį lygį. O kai beveik kiekvienos šalies gyventojų skaičius sumažės, norint išlaikyti ekonomikos augimą, reikės pasikliauti atvira imigracija. Afrikos šalys į pietus nuo Sacharos turi gyvybiškai svarbų išteklių, kurių senstančios visuomenės netenka - jaunų gyventojų."

Ji tęsia: "Labai neramu, kad mažėjant gyventojų skaičiui ir nesant aiškių sprendimų, kai kurios šalys gali pateisinti drakoniškesnes priemones, ribojančias reprodukcines teises. Gerai žinoma, kad tautos, kuriose moterų teisės stipriai įtvirtintos, pasižymi geresniais sveikatos rodikliais ir spartesniu ekonomikos augimu. Būtina skatinti ir saugoti moterų teises ir remti moteris, kad jos galėtų turėti tiek vaikų, kiek nori, ir siekti karjeros."

Autoriai atkreipia dėmesį į kai kuriuos svarbius apribojimus, įskaitant tai, kad nors tyrime naudojami geriausi turimi duomenys, prognozes riboja ankstesnių duomenų kiekis ir kokybė, kurie buvo ypač riboti 2020-2021 m. pandemijos laikotarpiu. Jie taip pat atkreipia dėmesį, kad praeities tendencijos neleidžia numatyti, kas bus ateityje, ir kad šios gimstamumo prognozės priklauso nuo to, ar tiksliai prognozuojamas kiekvienas iš galimų gimstamumą lemiančių veiksnių ateityje.

https://www.thelancet.com/journals/laneur/article/PIIS1474-4422(24)00038-3/fulltext




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą