2020-04-11

Graikijos čigonai dėl karantino „negali vogti ir prašyti išmaldos“, todėl prašo valstybės finansinės paramos (video)


Graikijos Fesalijos regiono romų federacijos prezidentas prieš kamerą paprašė valstybės suteikti paramą, nes čigonai, paskelbus karantiną, „negali išeiti iš taboro, vogti ir prašyti išmaldos.“ 

Graikų spauda šį pareiškimą pavadino „šokiruojančiu“ ir pažymėjo, kad „faktiškai jis prašo subsidijuoti nusikaltėlius, nes jie prarado pajamas dėl koronaviruso karantino“.


„Kai kada klausi, apie ką galvoja žmonės, kurie išrinko savo atstovais panašius lyderius, ir ar galvoja tie, kuomet apie tai kalba viešai. Ir jei jūs galvojate, kad įvyko klaida, tai jūs klystate... Akivaizdu, kad po šios dienos romų federacijos prezidento pareiškimo, valstybė turės kažkaip reaguoti. Tarp kitko, nusikalstamas gyvenimo būdas didelės čigonų bendruomenės dalies – tai realybė, kurią graikų visuomenė kiekvieną dieną patiria ant savo kailio.“ - rašoma portale www.rua.gr.



Portale nurodoma, kad balandžio 10 dieną į Larisa miesto priemiestį, kur gyvena didelė čigonų bendruomenė, apie 3000 žmonių, sraigtasparniu atvyko vyriausybės delegacija. Jai vadovavo Piliečių gynimo (policijos) ministro pavaduotojas Nikos Chardalias ir gydytojas-infekcionistas Sotiris Ciodras, vyriausybės koordinatorius koronaviruso epidemijos klausimams. Sužinota, kad tarp romų yra vienas infekuotas koronavirusu. Viena iš delegacijos atvykimo priežasčių tapo aplinkinių gyvenviečių skundai, kad čigonai kategoriškai ignoruoja karantino priemones. 



Pranešama, kad graikų policija nesusitvarko su čigonais, nes jie nemoka baudų, jas ignoruoja, o kitų poveikio priemonių valdžia neturi. Susitikimas nevyko sklandžiai, nes čigonai tuojau pat ėmė reikšti pretenzijas valdininkams, kad jiems reikia maitinti savo vaikus, ir jie negali likti karantine.

Larisos gyventojų duomenimis, čigonai čia verčiasi nelegalia veikla, pagrindinai vagystėmis, plėšimais, išmaldos prašymu ir tik nedidelė jų dalis užsiima antrinių žaliavų rinkimu ir prekyba. 


Čigonai maištauja dėl karantino 


Į Larisą atvykusi Graikijos vyriausybės delegacija susidūrė su priešiškai nusiteikusia čigonų bendruomene, kuri čia surengė maištą prieš balandžio 9 dieną įvestas papildomas karantino priemones, apribojusios transporto judėjimą tarp šalies regionų. 



Čigonai rėkė, kad tai „rasizmas“ ir tvirtino, kad „kai kuriuos jų tėvynainius izoliavo be kokių-nors akivaizdžių simptomų“. Pažymima, kad šiame rajone padėtis ypač sudėtinga po to, kai COVID-19 identifikuota pas 32-metų čigoną, kuris apkrėtė dar 20 žmonių. Po to ir buvo sustiprintas karantinas. Šią zoną kontroliuoja policija.

O kaip COVID-19 karantino metu bus remiami Vilniaus taboro čigonai, kurių pagrindinis verslas – prekyba narkotikais?

Gal S.Skvernelio vyriausybė Vilniaus čigonams padės sukurti interneto parduotuves, kad šie paštu narkotikais galėtų aprūpinti sostinės gyventojus? Kas galėtų paneigti, kad dalį pelno čigonai atiduoda policijai. Kaip kitaip galėtų funkcionuoti ši sostinės kloaka?

Nuorodos:




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą