2020-04-05

15% UHANO KAČIŲ YRA COVID-19 NEŠIOTOJOS


Kinijos mokslininkai iš Uhano virusologijos instituto ir Chuandžuno žemės ūkio universiteto ištyrė kraujo pavyzdžius 100 valkataujančių kačių, gyvenančių Uhano mieste, ir nustatė, kad maždaug 15% jų yra viruso nešiotojos ir turi antikūnus COVID-19. Apie tai kinų mokslininkai Qiang Zhang ir kiti paskelbė straipsnyje JAV genų inžinierijos centro „Cold Spring Harbos Laboratory“ leidinyje BioRxiv.org „SARS-CoV-2 neutralizing serum antibodies in cats: a serological investigation“.
Mokslininkai pažymi, kad ir kituose Žemės regionuose, kurie apimti COVID-19 epidemijos, katės gali būti viruso nešiotojos. Manoma, kad į kačių organizmą virusas gali patekti kontaktuojant su žmogumi, pavyzdžiui jas maitinant, taip ir joms sąveikuojant su viruso dalelėmis, esančiomis ant įvairių aplinkos objektų. Perdavimas viruso nuo kačių žmogui kol kas nebuvo užfiksuotas. Neatmetama galimybė perdavimo viruso tarp kačių. COVID-19 katėms yra taip pat pavojingas, kaip ir žmonėms. Mokslininkai perspėja, kad žmonės privalo laikytis distancijos nuo kačių ir naudoti visas apsisaugojimo nuo viruso priemones.
COVID-19 Uhane ėmė plisti 2019 metų gruodžio mėnesį. Kinų mokslininkai teigia, kad susirgimo šaltiniu buvo laukiniai gyvūnai, parduodami vietos turguje. Iš žmogaus žmogui virusas perduodamas net inkubacinio periodo metu.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą