2020-08-06

Kuris prezidentas geriau susitvarkė su COVID-19 pandemija: Nausėda ar Lukašenka? (video)

Įvertinti Lietuvos prezidento Gitano Nausėdos veiklą COVID-19 pandemijos metu yra labai paprasta. Ją galima išreikšti matematikos simboliu – 0. Nulis ir yra nulis. Buvo dar du nuliai. Jais anksčiau ženklindavo vieną vietą. Tai S.Skvernelis ir A.Veryga, atskyrę Lietuvos gyventojus nuo medicinos ir nesugebėję sutramdyti vagių, vagiančių iš po COVID-19 priedangos. Dabar jie užsiima atostogavimu (valstybės sabotažu). Įsivaizduoju „Titaniko“ kapitoną, atostogaujantį plaukiant per ledkalnių laukus!

Ką bekalbėtų Vakarų propaganda, Lukošenka su COVID-19 susitvarkė geriausiai: ekonomikos jis nesustabdė, antsnūkių neuždėjo, žmonių neįkalino, o gelbėjo senelius.

Apie savo veiklą COVID-19 epidemijos metu Lukašenka papasakojo savo metiniame pranešime (žiūr. video):

https://youtu.be/vX0i2M1o0k8

Lukašenka pasakė: „Pandemija apnuogino visas sistemines problemas. Ši tema faktiškai tapo priedanga pagrindiniams pasaulio žaidėjams, kurie be ceremonijų ėmė realizuoti savo užsienio politikos, prekybos ir ekonomikos ambicijas“.

Lukošenkos nuomone, baltarusiai išlaikė COVID-19 išbandymą. „Kas ne aklas, tai mato! Kas nenori to matyti, tas visuomet bus aklas”. Baltarusija “naują pandemiją pasitiko daugiau-mažiau pasirengę, kiek tai buvo įmanoma.“ Jos pliusais buvo „išsaugojimas infekcinių ligoninių, sanitarijos tarnybų, pakankamo lovų fondo, aprūpinimo diagnostikos ir gydymo įranga“.

Būtent tai Lietuvoje buvo sugriauta nesibaigiančiais ligoninių „optimizavimais“ ir visišku epidemiologijos sunaikinimu.

Lukašenka neuždarinėjo infekcinių ligoninių, neoptimizavo lovų skaičiaus ligoninėse, nesunaikino sanitarinius-epidemiologinių padalinių, o metodiškai juos aprūpino nauja aparatūra ir vaistais, neįvedė draudiminės medicinos sistemos. Jis išlaikė sovietinės medicinos branduolį, o ši mokėjo susidoroti su pandemijomis. Tuo tarpų Vakarų liberalizmas – bejėgis prieš pandemijas.

Lukašenka pasakė: „Mes turėjome baltarusišką mokslą, gydytojų atsidavimą, o svarbiausia, orią piliečių elgseną. Ypač senelių. Mūsų ligoninėse neskirstė ligonių, kaip fronte: stipresni – gyvens, gydysim, gelbėjam, o šitas senis – jis ir taip iškeliaus“.

Visą kovą su pandemiją Baltarusijoje organizavo pats prezidentas. Apie tai jis pasakė: „Visa valdžios vertikalė dirbo darniai. Prezidentas kiekvieną dieną priiminėjo štabų ataskaitas ir koordinavo visą vyriausybės ir regionų veiklą.“ Baltarusiai gelbėjo senelius, bet ne izoliavo visą visuomenę. „Mes išgelbėjome masę mūsų senelių. Pas mus per 150 senelių namų. Tai buvo mūsų atsakingumo zona.“ „Jūs matėte, kaip Vakaruose: kol atvyks gydytojai – nėra nei vieno gyvo žmogaus senelių namuose, mes šiuos žmones išgelbėjome, apgynėme, sukurdami atitinkamą sistemą“. 

Prezidentas išreiškė įsitikinimą, kad „Baltarusija pandemijos metu kiekviename kovos etape su šia nelaime priėmė adekvačias priemones.“

Baltarusijos kelias buvo „kova su infekcija židiniuose“. Šalyje priimtų priemonių dėka neįvyko užsikrėtimų šuolio, nereikėjo ligoninėmis versti sporto salių ir parodų paviljonų, buvo panaudota pusė ligoninių lovų fondo. Panaudota tik 10-11% esamų dirbtinės plaučių ventiliacijos aparatų.

Lukašenka pasakė, kad jo šalis nesustabdė gamybos, išsaugojo darbo vietas. JAV ekonomika II ketvirtyje susitraukė 33% BVP, Vokietijoje 12%, Italija-17%, Ispanija 22%. Baltarusijoje per pirmą pusmetį ekonomika susitraukė – 1,7%. Liepos mėnesį šalyje pramonės gamyba pakilo 0,1%, o eksportas 1,5%.


P.S.: Kol kas Lietuvoje dar nedraudžiama išsakyti savo nuomonę, už tai dar nebaudžiama, todėl aš pasinaudojau šia galimybe.





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą