2022-04-01

Bild: BASF vadovas įspėja apie Vokietijos ekonomikos sunaikinimą

 

Nafta ir dujos yra chemijos pramonės pagrindas. Jei jų importas iš Rusijos bus nutrauktas, BASF vadovas Martinas Brudermülleris prognozuoja "rimčiausią krizę nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos".

BASF generalinis direktorius Martinas Brudermülleris įspėjo apie precedento neturinčius ekonominius nuostolius Vokietijai, jei būtų nutrauktas importas arba ilgesniam laikui nutrūktų dujų ir naftos tiekimas iš Rusijos. "Dėl to Vokietijos ekonomika gali patirti didžiausią krizę nuo Antrojo pasaulinio karo pabaigos", - sakė A. Brudermülleris, remdamasis laikraščio "Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung" išankstiniu pranešimu. Jo nuomone, tai keltų grėsmę daugelio mažųjų ir vidutinių įmonių egzistavimui.

BASF vadovas atmetė raginimus boikotuoti Europos energijos išteklių importą iš Rusijos: "Ar norime sunaikinti visą savo ekonomiką atmerktomis akimis? Tai, ką sukaupėme per dešimtmečius? Manau, kad toks eksperimentas būtų neatsakingas", - sakė Brudermülleris. Daugelis Vokietijos piliečių nepakankamai įvertintų boikoto riziką.

Visiškai atsisakyti rusiškų gamtinių dujų importo Vokietija galėtų tik vidutinės trukmės laikotarpiu. "Jei paskubėsime, galėsime tai padaryti per ketverius-penkerius metus", - sakė BASF vadovas. Kitų energijos išteklių, pavyzdžiui, suskystintų dujų iš JAV, importas negali būti padidintas "vienu mygtuko paspaudimu".

Brudermülleris naujienų žurnalui "Focus" sakė, kad dujų trūkumo pasekmių negalima sušvelninti subsidijomis ar finansine pagalba - valstybė negalėtų sau leisti tokių didelių sumų: "Matmenys, apie kuriuos čia kalbame, yra dar daug didesni nei tada, kai kilo koronos pandemija."

BASF vadovas baiminasi, kad bus mažinama gamyba net didžiausioje gamykloje, esančioje pagrindinėje būstinėje: "Tam tikru momentu nebegalima eksploatuoti tokios gamyklos kaip Liudvigshafenas." Tai turėtų įtakos ne tik 40 000 darbuotojų. "Mes gaminame produktus, kurie yra vertės grandinės pradžioje", - sakė Brudermülleris. "Galiausiai nuo to priklauso kasdienių prekių - nuo maisto iki vaistų - tiekimas."

https://www.spiegel.de/wirtschaft/unternehmen/basf-chef-warnt-in-embargo-debatte-vor-zerstoerung-der-gesamten-volkswirtschaft-a-87009924-b320-4ba5-87b6-68d34fef864b

P.S. Apie Lietuvos ateitį neverta net kalbėti. Su šitais mažamoksliais iškrypėliais ir narkomanais valdžioje mūsų valstybė jokios ateities neturi. Lietuvą jie tikrai pribaigs per ateinančius kelis metus. Praskolintos valstybės turtas atiteks transnacionaliniams investiciniams fondams, o lietuvių tauta bus nuvaryta nuo protėvių žemės.




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą