2022-04-06

Orbanas: "Fidesz" pasiekė geriausią visų laikų rinkimų rezultatą


Sekmadienį vykusių rinkimų rezultatai buvo geriausi iš visų iki šiol vykusių rinkimų rezultatų, o nuo komunizmo žlugimo nė viena partija nesurinko tiek daug balsų, trečiadienį Budapešte pareiškė ministras pirmininkas Viktoras Orbanas. Fidesz-KDNP laimėjo daugiau nei du trečdalius vietų parlamente, sakė jis tarptautinėje spaudos konferencijoje.

Mes atsikratome įpročio, kad nugalėtojai pasakoja anekdotus, o pralaimėjusieji rengia spaudos konferencijas, - sakė ministras pirmininkas, pabrėždamas, kad sekmadienį "Fidesz" pasiekė geriausią savo rinkimų rezultatą.

Pirmoji priežastis yra ta, kad vengrai nori taikos, - sakė Ministras Pirmininkas, primindamas, kad vasario pradžioje jis buvo nuvykęs į Maskvą su taikos misija ir kad vokiečiai bei prancūzai bandė padaryti tą patį, deja, nesėkmingai." Per metinę apžvalgą sakiau, kad net jei kaimynystėje vyksta karas, Vengrija turi reikalauti taikos", - pridūrė jis.

Antroji "Fidesz" pergalės priežastis yra ta, kad Vengrija yra sėkminga šalis. Vengrijoje ir Lenkijoje ekonomikos augimas yra didžiausias, paramos šeimai lygis - didžiausias, o nedarbo lygis - mažiausias. Orbanas teigė, kad trečioji pergalės priežastis buvo ta, kad oponentas buvo koalicija, sudaryta tik dėl valdžios, o tai buvo nepagarba rinkėjams.

Premjeras teigė, kad opozicija negerbia rinkėjų, nes iš anksto pasakė, kad jiems rūpi tik valdžia, kad jų programa yra šaltas apskaičiavimas ir rinkėjų įžeidimas, todėl jų nesėkmė neišvengiama. "Didžiausias įžeidimas buvo, kai jie paskelbė, kad šioje koalicijoje dėl valdžios fašistai ir komunistai turi vietą, kurią gali išlaikyti", - pridūrė jis.

Rinkimus laimėjusių partijų ir vyriausybės vizija apie Europą ir ateitį nesikeičia: jos tiki nacionaline valstybe ir įsivaizduoja Vengrijos ateitį Europos Sąjungoje ir NATO, sakė V. Orbanas.Kalbėdamas apie būsimąją vyriausybę, jis sakė, kad Vidurio Europoje nacionalinės valstybės idėja jau išgyvena renesansą ir tiki, kad ši tendencija tęsis visoje Europoje.

"Mūsų supratimas apie pasaulį yra toks, kad likimo smūgiai, pavyzdžiui, gyventojų judėjimas, epidemijos ir karai, yra pasaulinio pobūdžio. O veiksmingas ir greitas atsakas visada yra nacionalinio ir vietinio lygmens, todėl mes ir toliau tikime nacionalinėmis valstybėmis", - sakė jis.


"Kitas mūsų vizijos ramstis - stiprinti sąjungas. Viena iš jų - mūsų aljansas su ES, mes ir toliau numatome šalies ateitį ES. Taip pat stiprinsime savo aljansą saugumo srityje: esame ir liksime NATO nariais", - sakė V. Orbanas.

Ministras Pirmininkas pabrėžė, kad taika yra svarbiausias šalies interesas ir kad jis pasinaudos visais savo įgaliojimais, kad kuo greičiau pasiektų paliaubas, kurios yra gyvybiškai svarbios, nes karas tampa vis žiauresnis.

"Mūsų antrasis prioritetas - apsaugoti šeimas. Prasideda ekonominė krizė, kurios viena pagrindinių priežasčių - Rusijai įvesta sankcijų sistema. Darome viską, ką galime, kad apsaugotume vengrų šeimas. Mums reikia, kad Briuselis nedelsdamas imtųsi veiksmų aukštų energijos kainų klausimu", - pabrėžė V. Orbanas ir pridūrė, kad administraciniai energijos kainų apribojimai turėtų būti įgyvendinti nedelsiant, kol vyksta karas.

Ministras Pirmininkas taip pat pateikė Briuseliui pasiūlymų, kaip sumažinti energijos kainas ES lygmeniu.

Orbanas teigė, kad Briuselyje reikia imtis neatidėliotinų priemonių aukštoms energijos kainoms spręsti, ir pridūrė, kad Vengrija jau pateikė pasiūlymą. Jis pasiūlė, kad kol tęsiasi karas ir dėl jo kyla energijos kainos, reikėtų sustabdyti administracines priemones, kurios lėmė kainų kilimą, "nepriklausomai nuo to, dėl kokios priežasties jos buvo įvestos".

Be sudėtingų iškastinio kuro apmokestinimo taisyklių, tai buvo ir reglamentas, kuriuo elektros energijos kaina susiejama su dujų kaina. Taip pat turėtų būti sustabdytas reikalavimas į degalus maišyti biodegalų priedus.

Orbanas teigė, kad rimta ekonomikos krizė kyla dėl daugelio priežasčių, iš kurių svarbiausia - Rusijai taikomas sankcijų režimas. "Mes už tai sumokėsime", - sakė jis.

Vakar kalbėjausi su Donaldu Trumpu, o šiandien ilgai kalbėjausi su Vladimiru Putinu", - sakė Ministras Pirmininkas ir pridūrė, kad Vengrija yra ypatingoje geopolitinėje padėtyje. "Prezidentui V. Putinui pasiūliau nedelsiant paskelbti paliaubas. Žinau, kad tai neįvyks savaime, todėl pasiūliau jam atvykti į Budapeštą ir derėtis su Ukrainos prezidentu, Prancūzijos prezidentu ir Vokietijos kanclere dėl neatidėliotinų paliaubų. "Jie kviečiami atvykti, bet Rusijos prezidentas sakė, kad yra tam tikros sąlygos", - pridūrė jis.

Premjeras sakė, kad Vengrija taip tvirtai siekia taikos, nes Užkarpatėje gyvena daugiau kaip 200 000 vengrų ir Vengrija yra pirmiausia atsakinga už jų gyvybes.

Atsakydamas į žurnalisto klausimą, V. Orbanas teigė, kad po rinkimų Prancūzijoje gali būti svarstomas galimas naujas Europos partijų aljansas. Jis taip pat sakė, kad visos kaimyninės šalys pasveikino "Fidesz" su pergale rinkimuose.

"Laimėtojas gali sakyti, ką nori, o pralaimėtojas - ką nori", - sakė V. Orbanas, cituodamas Jenő Buzánszky, komentuodamas kairiųjų reakciją į rinkimus. Paklaustas, ar tikėjosi tokios didelės sėkmės rinkimuose, jis atsakė, kad "žmogus visada turi slaptų vilčių. "Jei išrinktas lyderis taps analitiku, jis tik užsitrauks bėdą ant savo galvos", - pridūrė jis apie rinkimų rezultatus, pažymėdamas, kad rinkimai yra aistros reikalas.


"Kyla klausimas, ar yra bendras reikalas, kuris mus sieja su rinkėjais. Esame nacionalinio lygmens ir mus sieja bendra aistra. "Fidesz" visuomet siekia aiškiai įvardyti dilemas", - pridūrė jis.

V. Orbanas taip pat sakė, kad jei rusai paprašys Vengrijos už rusiškas dujas mokėti rubliais, "mums tai nebus sunku".

Atsakydamas į žurnalisto klausimą, V. Orbanas taip pat priminė, kad Vengrija ir "mūsų politinė bendruomenė vykdė Rusijos politiką, kuri 2008 m. patyrė svarbų lūžį, kai buvo nuspręsta, kad NATO nenori į savo sudėtį įtraukti Ukrainos ir Gruzijos". "Tuomet supratau, kad tai bus jėgų pusiausvyra Europoje, ir tuomet susisiekiau su Putinu", - pridūrė jis, pabrėždamas, kad dėl dabartinio karo susiklostė nauja situacija ir prasideda kažkas naujo. "Kursime naują politiką Rusijos atžvilgiu, o kol kas nežinome, ar yra vietos praeities dalykams", - aiškino jis ir pridūrė, kad reikia pripažinti, jog Vengrija neapsispręs, kas bus, tačiau, kol tai neaišku, turime išsaugoti tai, ką galima išsaugoti.

Kalbėdamas apie "Paks II", jis sakė, kad jei ne tarptautiniai išpuoliai, elektrinė būtų pradėjusi veikti 2023 m., o Vengrija būtų turėjusi daugiau erdvės manevruoti, kad sumažintų savo priklausomybę nuo rusiškų dujų. "Problema yra darbų pradžia. Praradome kelerius metus, bet esu įsitikinęs, kad ji netrukus bus pastatyta ir būsime saugesni kito išpuolio atveju", - sakė jis.

"Šį karą pradėjo rusai, jie užpuolė Ukrainą, tai agresija. Tai bendra ES pozicija, kuriai pritariame. Žiaurumai turi būti nepriklausomai ir nešališkai ištirti, o išpuoliai prieš civilius gyventojus pasmerkti", - sakė V. Orbanas, atsakydamas į klausimą, kaip jis vertina karą kaimynystėje.

Orbanas sakė: D. Trumpas, V. Putinas ir R. T. Erdoganas taip pat skambino D. Trumpui, kad pasveikintų jį su pergale rinkimuose. "Rusai aiškiai parodė, kad dabar mes stovime vieni prieš kitus, o mūsų, kaip NATO valstybės, padėtis negali būti kitokia. Jie nieko manęs neprašo, žino, kad stovime vienas prieš kitą, žino, kad sukūrėme gerus santykius, ir jie juos nutraukia. Jie tai supranta, ir visos derybos vyksta atsižvelgiant į šią poziciją. Viena yra aišku: Rusija bus ir Vengrija bus. Turime su tuo susitaikyti ir tai yra mūsų atsakomybė", - pabrėžė V. Orbanas.

Kalbėdamas apie ekonominę padėtį, ministras sakė, kad praėjusį rudenį šalis sumažino biudžeto deficitą, o kampanijos metu - valstybės skolą, be to, vyriausybė saugo šeimas nuo kainų augimo. "Ekonominė padėtis priklausys nuo krizės Europoje masto", - pridūrė jis.

V. Orbanas sakė, kad būtina kuo greičiau sustiprinti sąjungą su Lenkija, nes "vieni audros neatlaikysite".

Lenkijos ir Vengrijos santykiams trukdo karas Ukrainoje, o lenkai nuolat siekia blokuoti oro erdvę virš Ukrainos. Jis pridūrė, kad tai reikštų oro karą. Be to, lenkai nori, kad sankcijos būtų taikomos ir Rusijos importuojamai naftai bei dujoms, o mes tam nepritariame, - sakė jis. Višegrado aljansas buvo sukurtas tam, kad atitinkamos šalys galėtų veiksmingiau atstovauti savo interesams Briuselyje, ir mes nenorime bendros užsienio politikos, - pabrėžė V. Orbanas.

Premjeras bendradarbiavimą su Varšuva pavadino strateginiu klausimu, nepaisant to, kad abi šalys ne dėl visko sutaria užsienio politikoje. Kalbėdamas apie Briuselio pradėtą procedūrą, jis sakė, kad nelabai supranta, kuo ji grindžiama, ir kad pats norėtų pamatyti laišką, kuriuo apie tai informuojamas Budapeštas. "Nesuprantu visos situacijos, nes dar neturėjome prieigos prie atkūrimo fondo, todėl negalėjome nereguliariai juo naudotis. Paties pasitikėjimo laiško nemačiau", - sakė jis. Jis teigė, kad Vengrija jokiomis aplinkybėmis nepritars sankcijų dėl dujų ir naftos pratęsimui ir nepasiduos jokiam spaudimui lyčių klausimu. "Svarbiausias klausimas diskusijose su Briuseliu yra lyčių lygybė ir Rusijos dujų bei naftos klausimas, tačiau tai mums yra raudona linija", - pridūrė V. Orbanas, pabrėždamas, kad, jo supratimu, su ES jau pasiektas susitarimas visais kitais klausimais.

Referendumas dėl vaikų apsaugos turi labai aiškias politines sąsajas, nes dar niekada tiek daug žmonių nebalsavo ta pačia kryptimi ir dar niekada joks klausimas nesulaukė tokio mandato, - atsakydamas į klausimą sakė jis.


https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20220406-orban


 


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą