2022-04-02

Viktoras Orbanas: rinkimuose ant kortos pastatyta taika šalyje

 


Jei sekmadienį vyksiančius parlamento rinkimus laimės kairieji, Vengrija bus įtraukta į karą Ukrainoje, tačiau tai neatitinka Vengrijos interesų, todėl rinkimai yra apie karą ar taiką, šeštadienio vakarą interviu televizijai TV2 sakė ministras pirmininkas Viktoras Orbanas.

Premjeras sakė, kad nors Ukraina suinteresuota į karą įtraukti kuo daugiau šalių, o Europoje yra šalių, kurios norėtų jame tiesiogiai ar netiesiogiai dalyvauti, Vengrija suinteresuota į jį nesikišti.

Jis pabrėžė, kad kita vyriausybė nesikiš į karą ar rizikuos Vengrijos saugumu, ir pridūrė, kad kairieji sudarė sandėrį su ukrainiečiais, ir jei jie laimės, Vengrija bus įtraukta į karą.

Kairiųjų pasiteisinimu, sakė jis, Europoje ir NATO vyko diskusijos dėl to, ką būtų protinga daryti. Kai kurios šalys mano, kad Ukraina kariauja mūsų karą, todėl turėtume jiems padėti.

"Tai neteisinga, tai ne mūsų karas. Mes galime viską prarasti, bet nieko laimėti", - sakė jis.

Orbanas sakė, kad "šaudydami į Vengriją arba siųsdami ginklų siuntas, kurios bus šaudomos Užkarpatėje, mes niekam nepadedame. Jei įvesime sankcijas energetikai ir sužlugdysime Vengrijos ekonomiką, taip pat nepadėsime Ukrainai."

Kalbėdamas apie sankcijas energetikos srityje, jis sakė, kad Vengrijos atominė elektrinė, kurioje jau beveik 40 metų naudojama rusiška technologija, yra Pakse, todėl naujoji aikštelė turi būti statoma ten, o dvi technologijos negali būti naudojamos viena šalia kitos be pavojaus saugumui. Todėl nėra jokios priežasties uždaryti Pakso atominę elektrinę, nes branduolinė energija reikalinga Vengrijos ekonomikai ir namų ūkiams aprūpinti švaria energija, - pridūrė jis.

Jis pabrėžė, kad 85 proc. visų Vengrijoje sunaudojamų dujų ir daugiau kaip 60 proc. naftos gaunama iš Rusijos vamzdynu, o kadangi Vengrija neturi jūros, nafta ir dujos negali būti gabenamos tanklaiviais, o tik vamzdynu.

Vengrija yra rytiniame pakraštyje, ji yra fronto šalis arba lengvai gali ja tapti, todėl "klouniškos idėjos, kad atsisakysime šiek tiek savo komforto ir pasaulis taps geresnis", čia neveiks, sakė Ministras Pirmininkas, pabrėždamas, kad bet kas, kas nori sustabdyti naftos ir dujų transportavimą, akimirksniu sunaikins Vengrijos ekonomiką.

Jis sakė, kad jei sankcijos būtų taikomos ir dujoms bei naftai, reikėtų išnaudoti atsargas, kurios baigtųsi per kelias savaites. Tuomet tektų uždaryti gamyklas ir daug žmonių netektų darbo.

V. Orbanas pabrėžė, kad padarys viską, kad taip neatsitiktų. Vengrija remia Europos vienybę, taip pat sankcijas Rusijai, su kuriomis jis nesutinka, joms pritaria ir jų nevetuoja, tačiau sankcijos energetikos srityje yra raudona linija, kurios negalima peržengti, sakė jis.

Tačiau jis taip pat pabrėžė, kad Vengrija labiausiai padeda Ukrainos pabėgėliams gyventojų skaičiumi: jie gauna maistą, pastogę, pagalbą transportu ir įsidarbinant, o vaikai gali nemokamai lankyti lopšelius, darželius ir mokyklas. Vengrai sąžiningai ir nuoširdžiai padeda ukrainiečiams, nors nepamiršo, kad taikos metu ukrainiečiai blogai elgėsi su vengrais, - pridūrė jis.

Kalbėdamas apie karo baimę, jis sakė, kad ji nėra nepagrįsta, nes karas yra pavojinga situacija, tačiau reikia išlaikyti ramybę.

"Karo pabaiga niekada nebūna tokia, kokią pradžioje manė jo iniciatoriai, todėl neturėtume iš entuziazmo ir impulso žengti žingsnių, dėl kurių vėliau gailėsimės", - sakė jis.

V. Orbanas taip pat sakė, kad 1999 m. karas Jugoslavijoje vyko jo valdymo laikotarpiu, todėl jis turi patirties, kaip neįsivelti į karą kaimyninėje šalyje ir kaip spręsti krizines situacijas.

Tarptautinės organizacijos paprastai pataria griežtai taupyti, o tai reiškia, kad žmonės turi mokėti už krizę, - sakė jis ir pridūrė, kad niekada nenorėjo to daryti.

Jis priminė, kad 2010 m. per didžiąją finansų krizę buvo parengtas darbo jėgos veiksmų planas, organizuoti viešieji darbai tiems, kuriems rinka nesuteikė galimybių, padidintas darbo užmokestis, o karūnos viruso epidemijos metu verslininkams buvo suteikta parama, kad jie neatleistų darbuotojų ir investuotų į naujas investicijas. Jis pridūrė, kad taip Vengrijai pavyko pakilti į viršų, palyginti su ES vidurkiu, ir aplenkti Portugaliją pagal BVP vienam gyventojui.

Ministras Pirmininkas taip pat sakė, kad kiekvieni rinkimai vyksta naujomis aplinkybėmis, pavyzdžiui, elektroniniai prietaisai ir platformos dabar vaidina daug didesnį vaidmenį nei prieš ketverius ar aštuonerius metus, todėl duomenų apsauga tapo dar svarbesnė.

Kairiųjų partija neteisėtai, be žmonių sutikimo, gavo jų duomenis ir naudoja juos tam, kad bombarduotų žmones savo politiniais pranešimais, sakė V. Orbanas ir pridūrė, kad tai yra rimtas įstatymo pažeidimas ir masinis rinkimų klastojimas, kokio Vengrijos rinkimų istorijoje dar nėra buvę.

Orbanas taip pat pabrėžė, kad, be karo, yra ir kitų svarbių klausimų, pavyzdžiui, referendumas dėl vaikų apsaugos.

Šiame kontekste jis pasakė, kad prieš kelis dešimtmečius Vakarų Europoje skirtingo gyvenimo būdo žmonės atvirai pripažino savo skirtumus ir sakė, kad nori, jog su jais būtų elgiamasi kaip su žmonėmis. Pasak jo, tai visiškai gerai, tačiau tuo tarpu jie įsteigė organizacijas, lobistines grupes ir pradėjo propaguoti savo gyvenimo būdą, "į kurį jie turi teisę kaip suaugusieji", vaikams.

Lyčių lygybės propaganda iš Vakarų pradėjo judėti į Vidurio Europą. Jei to nesustabdysime, "ši mūsų vaikams skirta seksualinė propaganda netrukdomai pateks į mokyklas, o kai tėvai norės ją sustabdyti, mes negalėsime to padaryti, ir atsibusime, kad nekontroliuojame savo vaikų ugdymo", - sakė jis.

Jis pabrėžė, kad referendume turi būti ginamos tėvų teisės auklėti savo vaikus.

V. Orbanas sakė, kad rinkimai yra "atsakinga šventė", nes mes kartu nuspręsime, kokia kryptimi Vengrija turėtų eiti ateinančius ketverius metus.

Atsižvelgdamas į tai, jis paprašė žmonių sekmadienį nelikti namuose ir nerizikuoti šalies taika ir saugumu.

"Nacionalinė partija, Fidesz-KDNP, gali apsaugoti taiką ir užtikrinti saugumą, o kairieji kelia karo pavojų. Pagalvokite apie tai balsuodami", - paprašė Ministras Pirmininkas.


Nuotraukoje: Ministras pirmininkas Viktoras Orbanas, "Fidesz" pirmininkas, duoda interviu Gáborui Göncziui TV2 studijoje Budapešte.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20220402-orban-viktor-a-voksolas-tetje-az-orszag-bekeje


Translated with www.DeepL.com/Translator (free version)



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą