2023-04-19

Jie padirbinėja bet kurios ES valstybės dokumentus: pasas - 1500, asmens tapatybės kortelė - 500 eurų

 

Italų dienraštis "Il Giornale" straipsnyje "Į Italiją vykstančių migrantų suklastotų dokumentų kainoraštis" supažindina su prekeivių žmonėmis pokalbiuose pasirodančiais suklastotų ES dokumentų kainoraščiais. 

Francesca Galici rašo:

"Naršydami migrantų pokalbius susiduriame su įvairiausiais pasiūlymais. Konvojų skatinimas - tai tik dalis pasaulio, kuris mums atsivėrė, kai pradėjome stebėti jų pokalbius."

Čia žurnalistė ir susidūrėme su veikėju, žadančiu pagaminti bet kokį Europos dokumentą, kartu su dokumentiniu vaizdo įrodymu. Suklastotų dokumentų gamintojas iš Turkijos patikino, kad atvykus į Graikiją bus išduota Europos "mėlynoji kortelė", kad jie galėtų tęsti kelionę į Italiją ir kitas Europos šalis. 


"Visiems nelegaliems imigrantams: mes suteikiame aukštos kokybės europinius dokumentus už visiems tinkamas kainas", - rašoma skelbime arabų kalba. Pranešimas buvo paliktas grupėje, kurioje yra daug Bangladešo piliečių, kurie, atvykę į Libiją su tvarkingais dokumentais, įskaitant tranzitinę vizą iš Dubajaus, ieško būdų, kaip įsėsti į nelegalius laivus ir pasiekti Italiją. Pasiūlymų spektras platus: biometriniai pasai, gyvenamosios vietos pažymėjimai, asmens tapatybės kortelės ir vairuotojo pažymėjimai. Dėl pastarųjų taip pat nurodyta: "be būtinybės mokytis kalbos".

Žurnalistės žodžiais, žinutėje taip pat nurodytas telefono numeris, todėl nusprendžiame susisiekti su skelbime nurodytu vyru ir gauti daugiau informacijos apie jo verslą. Apsimetame susidomėję pasiūlymu ir parašome jam "Whatsapp" žinutę: kaip profilio nuotrauką jis turi pasų seriją, taigi mūsų pažymėtas numeris yra teisingas, nors ir nustembame, kad jo numerio vietovės kodas atitinka graikišką numerį (+30). Paaiškiname jam, kad norėtume daugiau sužinoti apie Europos dokumentus, ypač apie Italijos paso kainą. Jis atsako iš karto: "Šis kainuoja 1500 eurų". Pasinaudodami jo noru greitai suteikti mums reikalingą informaciją, taip pat klausiame, kiek kainuoja kiti dokumentai, kurių gali prireikti nelegaliam imigrantui Europoje. Lygiai taip pat greitai gauname, atrodo, tikrą kainoraštį: "Vizos kortelė (viza, red.) 1200 eurų; asmens tapatybės kortelė 500 eurų; vairuotojo pažymėjimas 500 eurų".

Jis patikina, kad "po savaitės dokumentas bus jūsų rankose" ir kad jis gali parengti dokumentus "bet kuriai šaliai, į kurią norite vykti". Klausiame jo, kur jis yra, kad taip pat suprastume, iš kur yra jo telefono numeris, ir jo atsakymas aiškus: "Turkija". Ir vėl, kaip ir tada, kai klausėme apie "mėlynąją kortelę", prekeivis žmonėmis pareiškia, kad jis yra toje tarpinėje šalyje tarp Artimųjų Rytų ir Europos - Turkijoje. Tačiau dokumentui parengti jam reikia mūsų duomenų. Jis nori, kad mes jam atsiųstume: "Nuotrauką baltame fone, parašo fotokopiją, dabartinį gyvenamosios vietos adresą, turimo paso fotokopiją". Kartu jis taip pat prašo, kad atsiųstume jam avansą darbo pradžiai, savotišką pradinį įnašą, kuris sukuria pagrindą sandoriui. Tuo metu prekeivis žada pradėti gaminti prašomus dokumentus, o darbo pabaigoje garantuoja, kad atsiųs vaizdo įrodymą, kuriame pademonstruos dokumento veikimą (biometrinio paso atveju) ir visų kitų prašomų dokumentų tikrumą. Prieš išsiunčiant, kaip jis mums paaiškina, per gerai žinomą tarptautinę kurjerių bendrovę, turi būti apmokėta visa sąskaita sutartai sumai. Jis mus patikina: "Siunčiame į bet kurią norimą šalį". Tai, ką mums apibūdina, yra tikras padirbtų Europos dokumentų fabrikas, kuris atveria nerimą keliančius scenarijus apie tikrąjį nelegalios imigracijos verslą.



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą