2023-04-10

Velykos be svirplienos. Ar ilgai?



Nuojauta tokia, kad Briuselio ponai atrenkami iš pačių bukiausių ir praeityje prisidirbusių subjektų, o tam, kad pateisinti savo karališkus atlyginimus, šie ponai prisigalvoja pačių beprotiškiausių idėjų. Prie tokių, manau, yra vabzdžių ir jų lervų diegimas europiečių maistui. Ratas publikos, kam šitą š. jiems pavyks įpiršti nėra jau toks didelis. Judėjams ir musulmonams jis, apriori, netinkamas, nes nekošerinis ir nechalialinis.  Azijos ir Afrikos gyventojai juos tradiciškai valgo. Palinkėkim jiems Buon Appetito.

Išprotėjusios EK direktyvoms dėl vabzdžių naudojimo žmonėms, it raguočiams ir kiaulėms šerti, o siaubas, nenori paklusti ne tik judėjai su musulmonais, bet ir italai, vengrai. Prie jų jungiasi ir lenkai.
Žemiau apžvelgsiu lenkų kovą prieš EK kulinarijos beprotybę.



Autorė pažymi, kad Europos Sąjunga leido naudoti vikšrinius miltus duonai, pyragams ir picoms gaminti. Leidimas pateiktas sausio 3 d. Reglamente 2023/5. Juo leidžiama ES šalyse prekiauti maisto produktais, kuriuose naudojami vabzdžių miltai. Reglamentas įsigaliojo sausio 24 d., o ES pareigūnų leidimą gavo tik viena Vietnamo įmonė.

Įtarimą autorei kelia tai, kad šio sprendimo beneficiaras yra viena užsienio įmonė:

"Pirma, po eilės skandalų, į kuriuos buvo įtraukti įvairūs Briuselio pareigūnai, institucijos ir valdžios lygmenys, man kilo įtarimas, kad vieną dieną išsiaiškinsime svirplių miltų pagirių aplinkybes ir gali paaiškėti, kad kažkas davė, o kažkas pasisavino dideles pinigų sumas, nes tiek daug triukšmo kilo tik dėl vienos bendrovės. Taip pat yra stipri lobistinė organizacija, kuriai rūpi pakenkti tradicinei žemdirbystei ir tradiciniam maistui."

Ji jaučia pasibjaurėjimą tokiam "maistui":


"Antra, mintis, kad valgysiu produktus, kurių sudėtyje yra vikšrų, man kelia didžiulį pasibjaurėjimą. Argumentai, kad tai sveikų baltymų šaltinis, kad turime atsiverti naujiems dalykams ir kad turime keisti savo kulinarinius įpročius, manęs neįtikina. Tiesiog neturiu jokio noro vartoti vikšrų miltelių ir viskas! Ir kaip vartotojas noriu turėti galimybę rinktis. Jei kam nors tai patinka, tegul valgo. Štai čia ir iškyla ženklinimo problema."

Apie tokio "vikšrinio" maisto ženklinimą autorė rašo:

"ES taisyklėse nustatyta, kaip turi būti ženklinami produktai, kurių sudėtyje yra atitinkamų sudedamųjų dalių. Pagal jas ant produktų, kurių sudėtyje yra "vikšrinių miltų", etiketėje turi būti nurodyta ši informacija ir teiginys, kad ši sudedamoji dalis gali sukelti alergines reakcijas vartotojams, kurie yra alergiški vėžiagyviams, moliuskams, moliuskų produktams ir namų dulkių erkutėms. Ši informacija pateikiama šalia maisto produkto sudedamųjų dalių sąrašo. Štai čia ir kyla problema. Pirma, tai reiškia, kad informacija bus pateikta mikrošriftu, o antra, kad būtų dar sunkiau, ant pakuotės bus nurodytas niekam nieko nesakantis pavadinimas Acheta Domesticus. Taip ir bus."

Pažymima, kad Italijos vyriausybė patvirtino įstatymo projektą, kuriuo uždraudžiamas laboratorijose užaugintas maistas. Bus griežtai baudžiami tie, kurie jį gamina ar parduoda. Visa tai daroma siekiant apsaugoti tikrą itališką maistą. 

Italijos žemės ūkio ministras pranešė, kad vyriausybė pasirašė keturis dekretus, reglamentuojančius miltų, gautų iš vabzdžių, pavyzdžiui, vikšrų, gamybą. Dekretuose nurodoma, kad etiketėse vartotojams turi būti aiškiai nurodyta, jog miltuose yra sumaltų vabzdžių. 

Lenkijoje šią idėją greitai perėmė "Solidarna Polska" politikai.


Solidarna Polska įstatyme "Prieš vabzdžius" raginama ant pakuočių aiškiai nurodyti, ar produkte yra vadinamųjų ES kirminų priedų. Lenkai turi turėti teisę patys sąmoningai nuspręsti, ar jie nori vartoti kirmėlių maistą, ar sveiką, tradicinį lenkišką maistą!


Apie lenkų pasipriešinimą maistui iš vabzdžių rašoma ir JAV portale "Zerohedge".

Lenkijos žemės ūkio ministro pavaduotojas pasiūlė "kovos su vabzdžiais įstatymą", pagal kurį ant visų maisto produktų, kuriuose yra vabzdžių, būtų reikalaujama nurodyti specialų įspėjimą.

Praėjusį ketvirtadienį Lenkijos parlamente žemės ūkio ministro pavaduotojas Januszas Kowalskis sakė: ""Vieningoji Lenkija" [Solidarna Polska], remdamiesi Vengrijos ir Italijos pavyzdžiu, inicijavome teisinių nuostatų, kurios Lenkijos vartotojams suteiks aiškių žinių apie maisto produktus, kurių sudėtyje yra vadinamųjų vabzdžių priedų, rengimą."

Pagal valdančiosios partijos "Įstatymas ir teisingumas" (PiS) siūlomą įstatymą ant produktų, kuriuose yra vabzdžių, pakuočių turės būti etiketė su užrašu "Įspėjimas, šiame maisto produkte yra vabzdžių baltymų".

"Mes, konservatoriai, lenkai, neabejotinai teikiame pirmenybę normaliam lenkiškam maistui, lenkiškai mėsai, lenkiškiems pieno produktams," - pasakė Kowalskis.

Lietuvos valdantieji nesirūpina savo piliečių sveikata ir gerove, deda visas pastangas, kad pribaigti lietuvių Tautą ir Lietuvos valstybę, o jos turtą prichvatizuoti (listinguoti). Reikėtų būti beviltišku naivuoliu, kad tikėti šių kenkėjų pastangomis atsispirti EK diegiamam blogiui. 







Komentarų nėra:

Rašyti komentarą