2019-01-21

Sunkus Italijos Asti miesto šunų savininkų gyvenimas: bauda už nesutvarkytą apšlapintą paviršių



Italijos dienraštyje Il Giornale rašoma, kad Asti miesto šunų augintojams jau nepakanka su savim turėti paketą šuns ekskrementams rinkti, jiems dar reikia turėti ir butelį su vandeniu, kad nuplauti šuns šlapimą.

Asti paskelbė karą nekultūringiems piliečiams. Tiems, kurie palieka netvarkingą šuns tuštinimosi vietą, skiriama bauda nuo 25 iki 500 eurų. Nuo sausio 16 dienos Asti miesto gyventojai privalo nuplauti paviršių ant kurio šlapinosi šuo, ne tik surinkti jų ekskrementus. Išeidamas su šunimi pasivaikščioti, dabar Asti gyventojas privalo turėti maišelį ekskrementams ir butelį su vandeniu.

Miesto meras Maurizio Rasero cituoja nutarimą: „Tokia priemonė buvo priimta, nes atsisakymas pašalinti gyvūnų mėšlą ir išvalyti bendro naudojimo žemę, konkrečiai ant šaligatvių, skirtų pėstiesiems, ant klombų ir vietose, skirtose poilsius ir piliečių pramogoms, tai yra chamizmo ir nekultūringumo aktas, galintis kelti grėsmę gyventojų sveikatai, ypač grupėms, labiausiai tam jautrioms“. Meras taip pat pareiškė, kad šios griežtesnės taisyklės tapo būtinos dėl daugybės skundų iš piliečių. Kad padėti miestiečiams, įvairiuose miesto rajonuose bus išdėstytos specialios dėžės. Mero žodžiais, šios priemonės padės palaikyti švarą mieste. Uždavinys ne pats lengviausias savivaldybės policijai, kuri turės priversti laikytis taisyklių, pažymima Il Giornale.

Anksteniais metais ir kiti Italijos municipalitetai ėmėsi tokių švaros priemonių, ypač Ligūrijoje, pvz., Chiavari, Santa Margherita, Camogli, Bogliasco. Pirmasis buvo Recco 2004 metais.

Savona miete 2017 metais buvo uždrausta su šunimis lankytis mieto centre, bet po šunų augintojų protestų, taisyklės buvo sušvelnintos. Į mieto centrą šunis buvo leista vesti, bet buvo įvesta prievolė nuplauti šunų šlapimą.

Lietuvos didmiesčiai irgi kenčia dėl netvarkingų šunų augintojų. Vasarą šunų šlapimu dvokia Vilniaus Gedimino prospekte esantys želdynai. Petro Vileišio gatvėje, kur aš gyvenu, visi prie pėsčiųjų-dviračių tako esantys žibintai iki 0,5 metrų aukščio balti nuo šunų šlapino druskų, o greta jų telkšo šunų šlapimo balutės. Tai visiška antisanitarija ir nenormali padėtis, kuri rodo šunų augintojų žemą kultūrą.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą