2020-12-11

Gydytojai paaiškino, kodėl neverta nešioti kaukių laukę šaltyje

 


Šiandien informacijos agentūra RIA.ru pranešė, kad kaukė gatvėje reikalinga ten, kur yra susikaupę žmonės, kitais atvejais jų dėvėti neverta, nes ji greitai sudrėgsta ir šąla. Taip kaukių dėvėjimo ypatumus komentavo agentūrai gydytojas-infekcionistas Elena Belova, dirbanti Maskvos AIDS cente.

„Kam dėvima kaukė? Kad nebūti tarp žmonių be apsaugos priemonės. Kaukė – ne nuo šalčio šildantis elementas. Todėl, jei eini tuščia gatve – nusiimk kaukę. Svarbu atsiminti, kad, kuomet kvėpuojame ir kalbame, iš veido pusės kaukėje kaupiasi drėgmė. Jeigu kaukė sudrėgsta, ją reikia nusiimti ir išmesti, pasakė gydytoja. Jos žodžiais, dėvėti kaukę verta ten, kur yra susikaupę žmonės, pavyzdžiui stotelėje.



„Jeigu žmogus prikvėpavo, kosėjo, čiaudėjo į kaukę, susidaro lašeliai. Esant žemoms temperatūroms jos ima šalti, o kartu su jomis ir žmogus, kam jam to reikia? Kaukę reikia nuimti“, - pasakė Belova, atsakydama į klausimą, ar gali kaukės dėvėjimas lauke išprovokuoti peršalimą.

Gydytoja patikslino, kad taip pat galima apsieiti be kaukės, jeigu žmogus yra patalpoje vienas.

Gydytojas-infekcionistas, profesorius Nikolaj Mališev sutinka su savo kolega, kad gatvėje nereikia nešioti kaukės.

„O kas pataria, kad gatvėje dėvėti kaukes? Žmonės stengiasi laikytis socialinės distancijos. Šaltyje kaukė greitai taps šlapia, tai jau nėra apsauga. Jeigu kaukė tampa drėgna, ją reikia būtinai keisti, o gatvėje, jei pavienis pėstysis, kokie ten kaukės reikalavimai? Jokių“, - pasakė jis ir pabrėžė, kad kvėpavimo takų šildymui kaukė taip pat netinka.

„Jeigu žmogus nori sušilti, tai geriausiai – kuo aukščiau šalikas. Kaukė greitai bus šlapia ir visiškai nebus apsauginio efekto, ir nesušilsi“, – reziumavo jis.



https://ria.ru/20201211/maski-1588704401.html

Mano komentaras.

Kiekvienas sveiko proto pilietis supranta, kad medicininė kaukė skirta dėvėti kambario temperatūroje, esant pliusinėms temperatūroms, bet jokiu būdu ne esant minusinėms temperatūroms, ant kaukės lyjant lietui ar sningant.

Aš abejoju A.Verygos ir S.Skvernelio protiniais sugebėjimais. Ar ne dėl valdžios nekompetencijos dabar turime neprotingus kaukių dėvėjimo reikalavimus ir drakoniškas baudas už jų nedėvėjimą net ten, kur nėra žmonių?





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą