2020-12-02

Cukrinio „Swedbank“ gaidelio Mačiulio giesmės


 

„Swedbank“ vyriausiasis ekonomistas Nerijus Mačiulis lapkričio 30 d. Prezidentūroje vykusios diskusijos apie mokesčių sistemą metu pasiūlė diskutuoti apie cukraus akcizą. Tai, jo nuomone, padėtų surinkti iš gyventojų 100 milijonų eurų mokesčių. Manding, būtų žymiai paprasčiau šiuos 100 milijonus surinkti ne iš skurstančių Lietuvos bėdžių, bet apmokestinus skandinavų bankus, kurie Lietuvoje pelno ypatingą valdžios meilę ir mokestines lengvatas.

Dėl cukraus apmokestinimo Mačiulis aiškino, kad taip „... skatindami maisto gamintojus mažiau jo dėti. Dabar cukrus – pigiausia žaliava ir dėl to jo labai daug pridedama ir į jogurtus, ir į duoną… Daugiau negu reikia. Dėl to, aišku, kenčia vartotojai. Būtent akcizais cukrui ir saldikliams valstybės bando kovoti su pertekliniu vartojimu ir naudojimu gamybos procese.“



Įdomu tai, kad Rusijoje cukraus apmokestinimo idėjos imtos generuoti dar lapkričio pradžioje. Čia sugalvota įvesti akcizus produktams su cukrumi ir druska, nes tai „kenkia gyventojų sveikatai“.

Pasakos apie „kenksmingus produktus“, kuriuos reikia apmokestinti, turi vieną tikslą – apvogti pačius skurdžiausius visuomenės sluoksnius. Meksikoje paskaičiuota, kad žalingų produktų apmokestinimas, įvestas šioje šalyje, užgulė neturtingiausius piliečius ir mažiau palietė vidurinę klasę ir turtuolius. Paaiškėjo, kad skurdžiai virš 11% savo pajamų išleidžia akciziniams produktams, ir būtent iš jų biudžeto valstybė surinko 64% šių mokesčių.

Mačiuliui ir panašiems analfabetams, siejantiems cukraus žalą su mokesčiai, aš rekomenduoju pasižiūrėti gruodžio 2 dienos 1-jo Rusijos kanalo laidą „Zdorovje“ (Sveikata). Šioje laidoje keli medicinos profesoriai į miltus sumalė „kovotojus“ už žmonių sveikatą ir norinčius apmokestinti cukrų ir druską. Gydytojai paaiškino, kad tokie sprendimai neturi jokio mokslinio pagrindo, o yra vargšų apiplėšimas. https://www.1tv.ru/shows/zdorove

Kokiu gi reikia būti moraliniu iškrypėliu, kad pasikėsinti atimti iš neturtingai gyvenančių Lietuvos vaikų šokolado gabalėlį, saldainį, cukrinį gaidelį, stikline sulčių, pyragaitį?

Aš tikiuosi, kad Mačiulio cukrinei kvailystei nebus uždegta žalia šviesa. Optimizmo teikia tai, kad Seimo Biudžeto ir finansų komiteto pirmininkas Mykolas Majauskas pasakė:„Aš manau, kad tai yra nesusipratimas, jokių naujų mokesčių dabar neįvedinėsime ir tikrai mokestinės bazės neplėsime“.



Portalas „Ekspertai“ primena dar kelias N.Mačiulio kvailystes:

„Labiausiai „Swedbank“ specialistas N. Mačiulis pagarsėjo tada, kai atskleidė, jog „klaidingai galvojantiems, kad įvedus eurą viskas pabrango, reikėtų kreiptis į psichologus“.

Finansų analitikas taip pat žinomas įžvalgomis, kad „ekonominė krizė – tai naujos galimybės Lietuvai, kuriant harmoningesnę visuomenę“, ar „pajamų nelygybė Lietuvoje tapo didele problema todėl, kad yra apipinta legendomis ir mitais“ bei pan.“





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą