2020-12-18

Trys Vengrijos švyturio spinduliai ES tamsos karalystėje: šeima, kalėjimai, imigracija

 

Praėjusią savaitę Vengrijos respublika ir toliau išliko šviesos ir vilties švyturių ES tamsos ir susinaikinimo karalystėje. Pagrindiniai jos spinduliai nušvietė šeimą, kalėjimus ir migraciją.

Šeima

Gruodžio 15 dieną Vengrijos parlamentas priėmė Konstitucijos pataisas, kurios visiems vaikams užtikrina švietimą ir auklėjimą, paremtą Vengrijos kultūra, ir garantuoja vaiko vystymąsi sutinkamai su jo lytimi gimimo metu. „Už“ balsavo 134 deputatai, „prieš“ - 45, o 5 susilaikė.

Konstitucijos L skyriaus 1 punktas skelbia: „Vengrija gina šeimos institutą kaip vyro ir moters sąjungą ir šeimą kaip nacijos išgyvenimo pagrindą. Šeimos pagrindu yra santuoka ir vaikų-tėvų santykiai. Motina-moteris, tėvas-vyras.“



Skyriuje apie vaikus yra sakoma: „Kiekvienas vaikas turi teisę į tokią apsaugą ir priežiūrą, kuri būtina jo fiziniam, ir dvasiniam vystymuisi. Vengrija gina vaikų teisę į saviidentifikavimą atitinkamai su jų lytimi ir užtikrina auklėjimą atitinkamai su vertybėmis, pagrįstomis Vengrijos konstituciniu identitetu ir krikščioniška kultūra“.



Kalėjimai

Vengrijos parlamentas priėmė įstatymą, skirtą pažaboti advokatų ir NVO spekuliavimą su nuteistųjų ieškiniais prieš Vengrijos valstybę, kuomet Valstybės kompensacijas gaudavo ne nusikaltėlių aukos, o kalėjime sėdintys nusikaltėliai.

Per pastaruosius tris metus ES teismai iš Vengrijos valstybės priteisė įkalintųjų naudai apie 3 milijonus eurų kompensacijų už jų blogas gyvenimo sąlygas. Skundai buvo dėl per mažo ploto, nepakankamos saulės šviesos, neadekvačių patogumų kamerose. Kalėjimų teismų verslas tapo industrija. Šalis patyrė didelius finansinius nuostolius, o visuomenė ėmė abejoti teisingumo sistema.

Justicijos ministrės Judit Varga (nuotraukoje) žodžiais, įstatymas užkardė juridinių įmonių pasipelnymą ir sukūrė finansinę bazę nuo nusikaltėlių nukentėjusioms aukoms kompensuoti priteistą žalą.

Pažymima, kad aukos dažniausiai negauna jiems priteistų pinigų, nes nusikaltėliai neturi lėšų arba jie atsisako mokėti kompensacijas. Tuo tarpu nuteistiesiems buvo mokamos sumos, daug kartų viršijančios Vengrijoje mokamus vidutinius atlyginimus.

Kada naujas įstatymas bus priimtas, bet kuri teismų skirta finansinė kompensacija bus deponuojama, kol valdžia nenutars, kad nuteistasis išmokėjo priteistas kompensacijas nukentėjusiai pusei. Pinigai bus deponuojami ne juridinių firmų, o kalėjimų sąskaitose. Tai daroma tam, kad juridinės firmos negalėtų iš karto gauti savo honorarų ir tai atmuštų jų norą užsiimti šiomis bylomis.



Vengrija ginasi nuo imigrantų

Vengrija visomis išgalėmis ginasi nuo atėjūnų iš svetimų jai kultūrų. Ši šalis be ES paramos pastatė sieną savo pietiniame pasienyje, kuri kainavo 100 milijonų eurų ir atsisakė į šalį įsileisti imigrantus. Norinčius prašyti prieglobsčio ši šalis patalpino pasienyje įrengtose teritorijose - „tranzitinėse zonose“, kur prieglobsčio prašytojai laukė valdžios sprendimo. Pareiškimai buvo priimami tik „tranzitinėse zonose“. Vengrijos valstybės veiksmai užtikrino vengrų tautos saugų gyvenimą ir užtvėrė Balkanų migracijos maršrutą.



Vengrijoje nebuvo teroro aktų ir kitų migrantų vykdomų nusikaltimų, kaip kitose ES valstybėse. Tai neatitinka Briuselio tautų ir valstybių naikinimo planų. O jie grandioziniai. Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas prieš kelias dienas pasakė: „pagal Europos Komisijos migracijos veiksmų planą turėtų būti tęsiamas migrantų importas, komisaras kalbėjo apie 34 milijonus migrantų, jiems bus suteiktas būstas, pagalba, balsavimo teisės“.

Portalas Unser mitteleuropa informuoja apie ES teismo nutarimą, kad tarptautinę pabėgėlių apsaugą Vengrija pažeidė dėl „tranzitinių zonų“, nors jos šiuo metu Vengrijoje ir neveikia.

Vengrija ir anksčiau tvirtino, kad migracijos krizės metu negalima aklai vadovautis ES direktyvų taisyklėmis, o reikia palaikyti viešąją tvarką ir vidaus saugumą. Šio argumento ES teismas, kurio dauguma teisėjų yra Sorošo parinkti, neišgirdo, nors 72 ES sutarties punktas leidžia nacionalinėms valstybėms vykdyti suverenius teisinius įgaliojimus savo teritorijoje ir užtikrinti viešąją tvarką ir vidaus saugumą.

Vengrijos justicijos ministrės Judit Varga žodžiais, Vengrija ir toliau gins savo sienas ir Europos Šengeno erdvę.

Šiandien Vengrija tapo švyturiu Europos tautoms, nurodančiu kelią į laisvę.




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą