2020-12-18

Il Giornale: Reakcijos pas 50% paskiepytų Pfizer-BioNtech vakcina

 

Praėjus kelioms dienoms po skiepijimo Pfizer-BioNtech vakcina pasiekia pirmosios žinios apie stiprią alerginę reakciją net pas 50% pacientų. „Stipresnės reakcijos nei įprastos vakcinos“ - šiandien rašoma Italų dienrašyje IlGiornale.

Kas antras žmogus gali patirti galvos skausmą, karščiavimą ir šaltkrėtį: taip nutinka iškart po skiepijimo Pzifer-BioNtech vakcina, kuri jau naudojama Jungtinėje Karalystėje ir kurią gruodžio 11 d. Amerikos FDA patvirtino skubiam naudojimui.

Stipri reakcija į vakciną“

Europoje laukiama Europos vaistų agentūros pritarimo ir skiepijimas prasidėtų gruodžio 27 d. Ją turėtų pradėti naudoti ir Lietuva. Italija užsisakė 20 milijonų dozių, tačiau pradiniame etape ji bus prieinama 1,9 mln. žmonių. Tačiau pirmosios naujienos visiškai neguodžia, jei net 50% paskiepytų pasijaučia blogai.

Pfizer yra labai reaktogeniškas, tai yra sukelia stipresnes reakcijas nei įprastos vakcinos: pusei žmonių, ypač jauniems žmonėms, pasireiškia galvos skausmas, karščiavimas ir šaltkrėtis, kurie vis dėlto praeina per 24 valandas“, - sakė profesorius Guido Forni, Turino universiteto imunologas ir Lincei akademikas interviu LaStampa. Jis perspėjo: „svarbu pasakyti šias detales norint paruošti gyventojus ir išvengti nereikalingų baimių“. Visos vakcinos gali sukelti aprašytas reakcijas, tačiau 50% yra tikrai nemaža dalis.



Intensyvesnės reakcijos kenčiantiems nuo alergijos“

Profesorius Forni perspėja: „Alergiškų žmonių atveju reakcijos gali būti intensyvesnės“. Tikimės, kad taip nėra iš tikrųjų, kita vertus, Pfizer-BionTech skiepijimo kampanija ką tik prasidėjo, tačiau pirmosios naujienos tikrai ne tokios, kokių tikėjomės: NYTimes praneša, kad vakcinuotam sveikatos priežiūros darbuotojui Jungtinėse Valstijose pasireiškė alerginės reakcijos, tokios kaip odos bėrimas, tachikardija ir kvėpavimo krizė. Pacientas buvo paguldytas į intensyvios terapijos palatą.



Tai gali būti pavienis atvejis, tačiau į tai reikia atsižvelgti. „Reaktogeniškumas priklauso nuo vakcinos tipo, kurios sudėtyje yra lipidų nanodalelių“, - sako profesorius ir nurodo, kad tokios reakcijos vystosi per kelias minutes, o vakcinacijos vietos yra gerai įrengtos tokio tipo problemoms spręsti.

Kitos Pfizer vakcinos problemos

Kita Pfizer problema išlieka temperatūra: nors atrodo, kad ji yra 95% efektyvi (sušvirkštus dvi dozes), ją reikia laikyti ir atšildyti -80 laipsnių temperatūroje, o skiepijimą galima atlikti tik ligoninėse ir įrengtose vietose.


Jų melas mums apie vakcinavimą!

Kito konkurento, bendrovės Moderna vakcinos laikymo temperatūra yra geresnė, ji siekia -30 laipsnių, tačiau Italija užsakė mažiau dozių, nes orientavosi į italų – anglų AstraZeneca.

https://www.ilgiornale.it/news/cronache/forti-reazioni-allergiche-ecco-i-problemi-vaccino-pfizer-1910637.html




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą