2016-09-21

ES valstybių piliečiai galės Europos teismui teikti ieškinius dėl griežtos ekonomijos


DW rašo, kad Europos teismas, ekspertų nuomone, priėmė istorinį sprendimą: ES piliečiai galės reikalauti teismo keliu kompensacijų, jeigu antikrizinės priemonės pažeidžia jų pagrindines teises.

Europos teismo nutarime, kuris buvo paskelbtas antradienį, rugsėjo 20 dieną, konstatuojama, kad ES valstybių žmonės turi teisę reikalauti teismo keliu kompensacijų iš Europos Centrinio banko (ECB), Tarptautinio valiutų fondo (TVF) ir Europos Komisijos (EK) tuo atveju, jeigu priimtos šių organizacijų antikrizinės priemonės pažeidžia jų pagrindines teises.

Toks ieškinys taps įmanomu tokiu atveju, jeigu, pavyzdžiui, Graikijos pilietis įstengs įrodyti, kad jis jau nepajėgia įsigyti gyvybiškai svarbius medikamentus pasekoje sudaryto tarp Graikijos ir kreditorių memorandumo, pagal kurį Graikijos gyventojai privalo primokėti už išrašytus jiems vaistus iš savo lėšų, pareiškė interviu žurnalui Der Spiegel Bremeno teisininkas Andreas Fischer-Lescano.

„Žaliųjų“ atstovas Sven Giegold pavadino Europos teismo nutarimą „proveržiu ginant pagrindines žmogaus teises“ ir pažadėjo padėti socialiai pažeidžiamiems Graikijos, Portugalijos, Airijos ir Kipro piliečiams, kurie nukentėjo nuo antikrizinių piemonių.

Europos teismas šia nutartį priėmė po indėlininkų iš Kipro skundų, kurie pareikalavo Europos komisijos ir ECB kompensuoti už antikrizines priemones, priimtas 2013 metais. Teismas buvo atmetęs jų ieškinį, motyvuodamas tuo, kad tuometinės priemonės buvo būtinos stabilizuojant visą Kipro bankų sistemą.

http://www.dw.com/ru/граждане-стран-ес-смогут-подавать-иски-против-мер-жесткой-экономии/a-19565191


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą