2016-09-25

Pasitarimas Vienoje „Migracija per Balkanus“


Rugsėjo 24 dieną Vienoje susirinkę „Balkanų maršruto“ šalių, per kurias į Europą pernai atvyko keli milijonai nelegalių migrantų, o taip pat Vokietijos ir Graikijos valstybių lyderiai, žinoma, gražiai kalbėjo, daug valgė, daug išgėrė, o rezultatai, kaip įprasta ES =0 [1].

Pagrindine susitikimo Vienoje tema buvo ES išorės sienų apsauga ir pabėgėlių paskirstymas ES teritorijoje. Konkrečių sprendimų nėra.

Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas pasiūlė Libijoje įkurti „gigantišką pabėgėlių stovyklą“ ir tik iš šios stovyklos į ES įsileisti „tikrus“ pabėgėlius, prieš tai gerai patikrinus juos. Tai, jo žodžiais, būtų „nauja gynybos linija“. Vengrijos lyderis pasakė, kad susitikime „nebuvo padaryta konkrečių sprendimų“[2].

Kiti susitikimo dalyviai murmėjo nieko nereiškiančias mantras. ORF tokią jų poziciją pavadino „silpna, liūdna ir neveiksnia“[2].

Viktoras Orbanas kalbėjo konkrečiai: „turi būti pastatytas milžiniškas miestas pabėgėliams“, su „mokyklomis ir ligoninėmis“, ją turi saugoti „Europos pajėgos“. Pabėgėliai, kurie pasiekė Europą turi būti perkelti atgal į Libija ir ten laukti sprendimo dėl prieglobsčio“ [3].

Vyriausybių vadovai dar susitarė plėsti pagalbą Frontex ir per šią organizaciją padėti Graikijai saugoti savo sienas [4].

Vokietijoje yra 500000 žmonių, kuriems buvo atsisakyta suteikti pabėgėlio statusą, Austrijoje tokių žmonių yra 70,000. Kiekvieną dieną vien į Vokietiją prasiskverbia iki 2500 afrikiečių.

„Tai iliuzija manyti, kad galima visam laikui uždaryti Balkanų maršrutą, pasakė Austrijos kancleris. Šiuo maršrutu ir toliau vyksta migrantai. Po jo uždarymo į Vokietiją atvyko 18 tūkstančių žmonių, o į Austriją – 18000, pažymėjo kancleris Kristianas Kern.

Tokios masės žmonių būvimas šalyse yra katastrofa socialinei sistemai ir ją neabejotinai sunaikins.

Viktoras Orbanas surengė atskirą spaudos konferenciją Vengrijos ambasadoje [4]. Jis pasakė, kad ES turi sudaryti atskirą sutartį su Egiptu, analogišką sutarčiai su Turkija. Šiuo metu Egipte, jo žodžiais, kelionės į Europą laukia 5,5 milijonai migrantų, ir jeigu nebus susitarta su Kairu, tai „mūsų laukia didelis siurprizas“, perspėjo jis. Jo nuomone, „Libija ir Egiptas bus svarbiais žaidėjais Europoje artimiausiais metais.“ Be to, jo nuomone, reikia sukurti alternatyvų planą tam atvejui, jeigu susitarimas su Turkija dėl pabėgėlių sužlugtų.

Orbanas sveikino susitikimo dalyvių pritarimą laikyti uždarytą Balkanų maršrutą. „Tiesa, iki šiol nėra atsakymo, kada Graikija sugebės uždaryti savo pietinę sieną“, pažymėjo Orbanas. „Dėl to kyla klausimas, kur reikia ginti išorinę Europos sieną“.

Orbanas priminė, kad Vengrija jau išleido pusę milijardo eurų stiprindama savo sienas, ir šalis nepareikalavo šiems tikslams lėšų iš ES. Jo žodžiais ES lyderiai apgavo Vengriją, pasiūlydami pabėgėlių paskirstymo kvotas, kurios, pagal ES Tarybos pareiškimą, turėjo būti laisvanoriškos. „Mus apgavo vieną kartą, ir jeigu mes į tai nekreipsime dėmesio, jie tai padarys iš naujo“, pabrėžė Orbanas.

Vyriausybių vadovai Vienoje dar susitarė plėsti pagalbą Frotex ir per šią organizaciją padėti Graikijai saugoti avo sienas [4].


Šaltiniai: 


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą