2020-02-12

Kaip „Fake News“ 15min.lt tapo FB cenzoriumi?




Praėjusių metų spalio 12 d. Karolis Venckus portale www.abi.lt paskelbė straipsnį „15min.lt sprendžiaką Jūs galite matyti Feisbuke, o ką blokuoti.“

Kodėl 15 min.lt aš vadinu „Fake News?“

JAV prezidentas Donaldas Trampas globalizmo ideologiją skleidžiančias MIP pavadino „Fake News“. „15 min.lt.“ kaip tik ir priskirčiau tokių globalistinių „Fake News“ leidinių kategorijai. 15min.lt skleidžiamiems feikams, nuo kurių esu ir aš nukentėjęs, aš skyriau visą eilė publikacijų:




Paskutinis feikinio „15 min.lt“niekuo nepagrįstas išpuolis prieš mane įvyko sausio 28 dieną. Buvo jų melagingai recenzuotas mano straipsnis „Suomija: pabėgėlių aktyvistei globotinis palestinietis nupjovė galvą“. Žiūr.:



Venckus pažymi: 

Socialinis tinklas “Facebook” tam tikrose šalyse samdo trečiųjų šalių kompanijas redaguoti ir tikrinti turinį “Facebook” platformoje. Kompanija nusprendė taip kovoti su “fake news” ir dezinformacija. Lietuvoje šio turinio redaguotoju tapo portalas 15min.lt ir jo darbuotojai.

Portalas 15min.lt turi beveik neribotą laisvę nuspręsti kas yra tinkamas turinys, o kas ne.
Kad taptų “Facebook” turinio vertintojais 15min.lt turėjo tapti kompanijos “IFCN” partneriais. Kompanija teigia patikrinanti naujienų portalų tikslumą ir nešališkumą. Tačiau atrodo, kad “IFCN” kelia gana žemus reikalavimus norint tapti programos partneriais.

Vieninteliai reikalavimai norint būti patvirtintu kaip “kokybiškos informacijos šaltiniu” yra naujienų bendrovės steigimo dokumentų pateikimas, viešai paskelbta “nepartiškumo” politika, vieša informacija apie portalo savininkus, ir puslapis skirtas “faktų patikrinimui”. 15min.lt “faktų patikrinimo” skiltis pavadinta “Patikrinta 15min”. O dėl “IFCN” patvirtinimo į kompaniją kreipėsi 15min.lt žurnalistė Liepa Želnienė.

“IFCN” taip pat nurodo, kad naujienų portalo prašymas turi būti patvirtintas nepriklausomo eksperto. 15min.lt prašymą patvirtino profesorius iš Latvijos Marins Kaprans, tačiau atrodo, kad jo darbas buvo tik nustatyti ar 15min.lt pateikė anksčiau išvardytus dokumentus.

15min.lt turi galimybę “Facebook” platformoje nuspręsti ar vartotojų pasidalinti, straipsniai ar jų parašytos nuomonės neskleidžia “dezinformacijos”. 15min.lt turi galimybę įvesti “šešėlinį bloką” kas sumažins paskelbtos informacijos skaitytojų skaičių iki 80%.

Buvo manoma, kad Fake News 15min.lt taip pat turi galimybę užblokuoti “Facebook” vartotojus ar puslapis tam tikram laikui. 15min.lt žurnalistė Liepa Želnienė atsakė į abi.lt publikuotą straipsnį. Jos teigimu 15min.lt neturi galimybės laikinai užblokuoti vartotojus ar puslapius.

Lietuvos griovimo modelis paprastas: FB ne tik recenzuoja publikacijas, bet ir pasirenka sau „tinkamus“ recenzentus. Taip užsienio kapitalas, nebūtinai draugiškas Lietuvos valstybei, formuoja visuomenės nuomonę ir per ją įtakoja mūsų valstybės politiką. Tai visiškai nepriimtinas reiškinys.



Nuotrauka:
15min.lt žurnalistė Liepa Želnienė apsuptyje iškilių, gerai žinomų asmenybių: kairėje garsios advokatų kontoros „4law“ advokatas, Advokatų tarybos pirmininkas Ignas Vėgėlė, dešinėje buvęs Generalinio prokuroro pavaduotojas Darius Raurušaitis. Nuotr. facebook.com


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą