2020-02-19

Orbano memorandumas Europos Liaudies Partijai: ELP susitapatina su liberalais ir kairiaisiais


Vasario 18 dieną Vengrijos premjeras Viktoras Orbanas išplatino memorandumą partneriams iš Europos Liaudies Partijos (ELP). Jame kviečia diskutuoti dėl partijos sugrįžimo prie ankstesniojo jos vadovo Vilfriedo Маrtenso vykdyto kurso.

Меmorandumas partneriams iš ELP


Memorandumo tekstą paskelbė savo Facebook puslapyje Vengrijos darbo išteklių viceministrė Katalin Novak.


Orbanas memorandume teigia, kad svarbiausia dabartinėje situacijoje yra vienybė, o nauja vienybė gali būti pasiekta tik nuoširdžios diskusijos keliu. Jis apgailestavo, kad tokios diskusijos nebuvo ELP kongrese Zalcburge gruodį ir vietoj to „mes išrinkome pirmininką, kuris įnešė Lenkijos vidaus reikalų konfliktus“, t. y. Donaldą Tuską.

Kartūs žodžiai „krikščionių demokratų“ adresu


Aprašydamas padėti, kurioje yra ELP, Orbanas nurodė, kad jie tapo Fidelio Kastro ir Karlo Markso simpatikais. Jis pabrėžė, kad Briuselis stiprina centralizmą ir stiprina biurokratiją, atmeta subsidiarumo idėją:

„Neįsivaizduojame jau atvirai ir sąmoningai krikščioniškų vertybių, jei dar kokios tai liko. Mes atsisakėme nuo šeimos modelio, pagrįsto santuoka vyro ir moters, ir mes patekome į genderio ideologijos glėbį.“


Orbanas kritikavo ELP prisidėjus prie Šengeno zonos sugriovimo ir to, kad partija nesuformuluoja patrauklios alternatyvos politinių priešininkų atsvarai.

„Mes tapome centristiniu partiniu aljansu, dreifuojančiais iš dešiniojo krikščioniškojo sparno pas kairiuosius. Rinkėjų akyse tampame niekuo nesiskiriantys nuo liberalios, žalios, socialistinės kairės“ - įvertino padėtį Viktoras Orbanas.

Orbanas siūlo sugrįžti prie ištakų


Jo žodžiais, ELP partijos-narės turi susimąstyti dėl pakeitimo strateginių grupės valdymo principų ir sugrįžti prie buvusio ELP vadovo palikimo, kuriuo buvo Belgijos premjeras Vilfriedas Martinsas. Jis „sėkmingai jungė centro dešinąsias partijas, turinčias skirtingas šaknis ir skirtingą gyvenimo geografija“ ir „sukūrė aljansą tarp tradicinių, kontinentinių krikščionių demokratų ir Šiaurės konservatorių“. Martinsui pavyko įjungti „dešiniuosius krikščionis, nacionaliai orientuotas partijas buvusių komunistinių šalių“. Jis buvo, kaip nurodė Orbanas - sąjungoje su Toriais, su Europos Konservatoriais ir Reformatoriais. Martens pasisakė „prieš uniją su turkais, rusais ir net su kinais; jis skaitė JAV partijas, ypač Respublikonų, mūsų natūraliais sąjungininkais“, - pabrėžė Orbanas.

Šiame kontekste Orbanas pakvietė ELP bendradarbiauti ir sudaryti koaliciją ne tiktai su kairiaisiais, bet ir dešiniaisiais savo šalyse.

„Mes rekomenduojam, kad įvairovė mūsų politinės grupės atsispindėtų mechanizmuose, kad greta su atstovais centristų už derybų stalo greta sėdėtų taip pat dešiniojo sparno krikščionys“, - teigė Orbanas.
Vengrijos valdančiosios partijos Fides dalyvavimas ELP buvo sustabytas 2019 metų kovo mėnesį. To priežastimi buvo ir akcija „Stop Sorošas“, organizuota Fides. Šioje akcijoje ES komisijos pirmininkas Žanas Klodas Junkeris buvo pristatomas, kaip piktadaris, kartu su Sorošu ketinantis į Europą atvežti milijonus migrantų. Taip pat Viktoras Orbanas iš Vengrijos išvarė Sorošo Vidurio Europos universitetą, kuris Vengrijoje vykdė ardomąją veiklą. Šis globalizmo ideologijos platinimo centras Sorošo buvo perkeltas iš Budapešto į Vieną.

Orbano nuomone, „jeigu ELP negali pakeisti savo raidos krypties, tai ateityje jai reikalinga nauja krikščionių-demokratų iniciatyva.

Šaltiniai:




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą