2020-02-08

Orbanas nacional-konservatyvizmo konferencijoje Romoje: „Iš pradžių mes tampame centristais, paskui liberalais, o galiausiai kairiaisiais“



Vasario 3-4 dienomis Romoje įvyko tarptautinė nacional-koservatyvizmo konferencija „Dievas, Garbė, Tėvynė“. Konferencija buvo susieta su Jono Pauliaus II 100 gimtadieniu ir skirta pažymėti tam vaidmeniui, kurį komunizmo nuvertime suvaidino Popiežius ir Ronaldas Reiganas. Vienas iš pagrindinių konferencijos organizatorių buvo Izraelio filosofas Yoram Hazony, autorius garsios knygos „Nacionalizmo dorybė“ („The Virtue of Nationalism“), kurioje jis valstybę traktuoja Biblijos tradicijoje, mato valstybėje atsvarą globalizmui ir šiandieninėms imperijoms, tokioms kaip Europos Sąjunga arba JAV. Hazany jau organizavo panašų susitikimą su bendraminčiais 2019 metais Vašingtone.



Konferencijoje dalyvavo daugelis žinomų mąstytojų, tarp jų Yoram Hazony, Rod Dreher, John O’Sullivan, Christopher DeMuth, Ryszard Legutko. Didžiausio dėmesio sulaukė diskusija dalyvaujant Vengrijos premjerui Viktorui Orbanui. Jis pasakė:

„Pažiūrėkite į Europos Liaudies Partiją. Mes priklausome ELP? Mūsų dalyvavimas sustabdytas, nes mes „balta varna“ Sąjungoje, taip kad aš galiu pasakyti, ką galvoju. ELP nori bet kokia kaina būti dalimi ES valdžios struktūros. Net jeigu to kaina bus atsisakymas vertybių ir kompromisas su kairiaisiais, jie darys tai. Ir būtent taip mes prarandame mūsų identitetą, žingsnis po žingsnio. Pirmiausiai mes tampame centristais, paskui liberalais, o galiausiai kairiaisiais. Šis procesas vyksta!

Tokiu būdu jūs turite iškelti sau klausimą ir į jį atsakyti: „Klausykite, mes save naikiname, prarandame identitetą! Mes prarandame mūsų darbo profilį. Nebežinome, kuo esame, o žmonės, kurie už mus balsavo, jie negali mūsų atskirti nuo kitų partijų. Ką mes, po galais, darome? Kokia prasmė būti tokiu politiku?

Taip kad, jei mes to nepasakysime ir neatversime naujo skyriaus, tai mes krypsime į kairią, į liberalizmo pusę. MIP, tarptautinis spaudimas, kūrybinė inteligentija, universitetai – ragins, kad mes atiduotume vis daugiau ir daugiau mūsų savitumo ir mūsų taisyklių. Tai patiria dabar visi Europos konservatoriai. Taip atrodo situacija. Aš bandau vykdyti kontrevoliuciją. Pas mane, tačiau, ne per daug kandidatų, kurie norėtų su manim bendradarbiauti. Bet aš tikiuosi, kad greitai jų atsiras daugiau.“

Lenkų publicisto Gžedožas Gurny (Grzegorz Górny) nuomone, Viktoras Orbanas šiandien yra vienintelis lyderis, priklausantis Europos Liaudies Partijai, kuris išdrįso pasakyti garsiai apie jos dreifą į kairią, bando ją pakreipti iš klaidingo kurso. Nuo Orbano pozicijos dideliu mastu priklausys tolesnis Europos krikščionių-demokratų kursas. Dėl šio kurso yra tam tikras aiškumas: „Paskutiniame Europos Liaudies Partijos suvažiavime jos pirmininku buvo išrinktas Donaldas Tuskas. Po išrinkimo ELP vadovas, vokiečių KDS politikas Manfredas Veberis pasakė: Donaldas Tuskas yra simbolis to, kuo yra ši grupė; jo tikslu bus iš naujo nustatyti, kas yra krikščionių-demokratija šiuolaikiniame pasaulyje.“

Gurny nuomone, Donaldas Tuskas nėra tokia figūra, kaip jo pirmtakai Alčide Gasperi ir Roberta Šumanas, todėl sunku numatyti kuria kryptimi pasuks krikščionys-demokratai. Orbanui ši kryptis aiški.

Romoje Orbanas susitiko su Italijos premjeru Džiuzepe Konte, partijos Forza Italia pirmininku Sylvio Berluskoni, Lygos pirmininku Matteo Salvini ir Džordija Meloni Fratelli d'Italia pirmininke.

Nuorodos:





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą