2020-02-17

Ne Briuselis, o Vengrija – Europos ateitis. Orbano kalba susirinkusiems Budapešto „Várkert Bazár“ aikštėje



Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbánas vasario 16 dieną pasakė Budapešto gyventojams kalbą, kurioje pažymėjo: „Faktai rodo, kad paskutinieji dešimt metų buvo patys sėkmingiausi per pastaruosius 100 Vengrijos istorijos metų.“

Istorija dar kartą suteikė galimybę žmonėms iš Vidurio Europos kurti naują aljansą, pagrįstą jų pačių nacionaliniais interesais, leisdama mums apsiginti nuo grėsmių tiek iš rytų, tiek iš vakarų, - sekmadienį sakė Vengrijos ministras pirmininkas Viktoras Orbanas. Jis pažymėjo: „Vengrija yra Europos ateitis“.

Vengrijos premjeras priminė, kad prieš šimtą metų Vengrijai buvo paskelbtas „mirties nuosprendis“, tai buvo Trianono sutartis, pagal kurią Vengrijos karalystė prarado daugiau nei 2/3 savo teritorijos. Jo nuomone, nepaisant visų bandymų sunaikinti tautą ir valstybę, „Vengrija vis dar egzistuoja“. „Mes ne tik gyvename, bet ir išsilaisviname iš priešiškų šalių žiedo gniaužtų.“


Orbanas pabrėžė, kad nuo 2010 metų jo vyriausybė imasi priemonių ir įrodė pasauliui, kad Vengrija vis dar tebėra ir nesiruošia būti tik „virpančiu berniuku“ didžiausių pasaulio geopolitinių žaidėjų rankose. „Manėme, kad mes arba rasime kelią, arba patys jį sukursime“, - sakė jis ir pridūrė, kad „Briuselio ir Vašingtono sukurtas kelias buvo nepriimtinas“.

Per pastaruosius dešimt metų mes taip pat sužinojome, kad Europa nėra Briuselyje. Esame Europa ir neturime tenkinti pavargusio Briuselio elito. (...) Mes anksčiau galvojome, kad Europa yra mūsų ateitis, bet šiandien mes žinome, kad esame Europos ateitis,“ - sakė ministras pirmininkas.

Vengrijos vadovas taip pat aptarė demografijos problemą. Jis priminė, kad dėl jo vyriausybės sukurtų santuokų ir daugiavaikių šeimų ekonominių paskatų gyventojų skaičiaus mažėjimas buvo sustabdytas. Vis dėlto jis pridūrė, kad reikia radikalių pokyčių šiuo klausimu, nes Vengrijos gyventojų skaičius vis dar mažėja, nepaisant žymiai sumažėjusio skyrybų ir abortų skaičiaus.

Viktoras Orbanas taip pat pateikė Vengrijos klimato apsaugos priemonių paketą, pagal kurį, Vengrijoje gimus kiekvienam vaikui turi būti pasodinta po 10 medžių, ir tai reiškia, kad iki 2030 metų numatoma apželdinti mišku iki 27% Vengrijos teritorijos.

Šaltiniai:




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą