2020-02-15

Palatos Nr.6 kultūros ir meno nacionalinės premijos (humoreska)




Kai premijų laureatai tyčiojasi iš tautos, tauta gali tyčiotis iš tokių laureatų.

Psiciatrinės ligoninės vyr.gydytojas Narcizėda nutarė teikti savo ligoninės pacientams kultūros ir meno nacionalines premijas. Kadangi rankenos nuo salės durų buvo tik pas sanitarus, ne visus ligonius į šią „nacionalinių premijų“ įteikimo ceremoniją įleido.

Ligoninės premijos - įteikinėjamos labiausiai nusipelniusiems palatos Nr.6 pacientams. Vienas, prieš kelis metus, gavo šią premiją už tai, kad surado prie ligoninės tvoros išmestą kanalizacijos vamzdį ir atitempė jį į procedūrinį. Palatos gyventojai net aikčiojo jį pamatę. Kokia gyli mintis, jiems atrodė, glūdi tame vamzdyje!

Kitas gi, vienas iš čia besigydančių „laureatų“, apsidirbo rudomis fekalijomis nuo galvos iki kojų. Pats jomis išsitepė ir visus palatos gyventojus jomis ištepė. Šį meno kūrinį jis pavadino „Rudi“. Pacientai netilpo savo smirdančiame kailyje iš laimės. Ypač, nusenusi pacientė ir viso šito balagano „pirmininkė“ Feikjotytė.

Nesileisdamas į tolesnius buvusių palatos Nr.6 premijų laureatų nuopelnų aprašymus, papasakosiu apie kai kuriuos naujuosius herojus.

Jūs gi žinote, kad ligoninės pacientai, dėl savo psichinės negalios, yra funkciniai beraščiai. Vieni, tartum, moka rašyti, bet nemoka skaityti, ką parašę. Kiti atvirkščiai. Bet tai visai nesvarbu. Ką čia rašysi, skaitysi. Visos raidžių, o ir natų, kombinacijos seniausiai surašytos. Svarbu padaryti įspūdį, kad aplinkiniai ilgai galvotų ir svarstytų, bet niekada taip ir nesuprastų, ką gi autorius norėjo visu tuo pasakyti. Štai kur glūdi menas.

Palatos Nr.6 kūrėjams juk nekeliama užduotis mokėti skaityti ar kalbėti, svarbu, kad jie „moka kurti“, o ligoninės pacientai visą tą jų „kūrybą“ vertintų.

Vyr. gydytojui Narcizėdai tai labai patinka. Jis pasipūčia ir susireikšmina dar labiau. Šita ceremonija jo beprasmei egzistencijai suteikia kažkokios prasmės. O kaip kitaip jis gi, skirtingai nuo jo laureatų, vis tiktai, reikia pripažinti, moka skaityti ir kalbėti, o visai gali būti, kad be to dar ir raštingas. Tai jau visai unikali šiais laikais situacija mūsų ligoninėje ir palatoje Nr.6.

Man viena neaišku, kodėl jie į savo palatą Nr.6 neatsivežė kokių 100 tonų smėlio, nenusirengė nuogi ir ten nesugulė, nesivoliojo. Vienintelis Narcizėda orus vaikščiotų tarp jų su juodu kostiumu ir teiktų premijas. Tai bent būtų ceremonija!







Komentarų nėra:

Rašyti komentarą