2020-02-18

Žvėrys ir galvijai


Stumbrės ir jos jauniklio nužudymo istorija nuodugniai aprašyta, išvardinti visi nusikaltėliai, kurie tame jos nužudyme dalyvavo. Iš LRT tyrimo net aiškėja, kad ponai stumbrienos užsigeidė paragauti, todėl ir nudėjo ją, pabodo šiems ponams Biovelos dešras su salmonelėmis ryti. O brudas, visada juk prie brudo, traukia, todėl ir Grigeo marių šikalius prie kompanijos prilipo, kaip be jo. Susimokės baudas, pamokės kyšius, ir viskas nurims. Gal tik salmonelinė dešra ir šikpopieris, kuris jos privalgius taip reikalingas, keliais centais pabrangs.

Kodėl tai įvyko? Manau, įvyko visa tai todėl, kad visi šie iš sovietinės epochos atklydę ponai, liaudies turto vagys-prichvatizuotojai, buvo įpratinti šikti visuomenei ant galvos. Iš sovietinės į nepriklausomą Lietuvą jie atsinešė ir sovietinės nomenklatūros puoselėtas spec.medžiotojų būrelių tradicijas: žvėrių skerdimą.

Pamenu, net ir sovietinėje epochoje išsiverždavo į paviršių žvėrių skerdimo bakchanalijų pūliniai, vieši pasakojimai, kaip raudonieji ponai iš bokštelių prie grūdų pripiltų ėdžių Neringoje žvėris skerdė. Mums, tuometiniams studentams, apie tuos nusikaltimus gamtai pasakojo žymus gamtosaugininkas Viktoras Bergas.

Man yra tekę dirbti Aplinkos ministerijoje vyriausiu zoologu. Buvau atsakingas už medžiokles, todėl apie šitą sritį žinau iš arčiau, ne per šūvio atstumą. Esu su tuometiniu seimo nariu daktaru L.Alesionka ruošęs Medžioklės įstatymą, kuris taip ir liko trūnyti archyvuose, o pusės metų darbas nuėjo pauodegin (įtariu kokiam šuniui). Buvo dedamos visos pastangos, kad Lietuvoje nevyktų civilizuotos medžioklės. Ant stalo pas mane gulėjo Bavarijos, kitų Vokietijos žemių medžioklės įstatymai. Bet tvarkingų, gerai kontroliuojamų medžioklių tiems sovietiniams nomenklatūrininkams, visuomeninio turto vagims, besitaikantiems į kunigaikštukų sostus naujoje Lietuvoje, nereikėjo. Reikėjo spec. įstatymų, sotaus gyvenimo ir pramogų visuomenės sąskaita.

Gyvuliai – žvėrių skerdikai


Aš nesigilinau į pastarųjų metų medžioklės įstatymo pakeitimus, bet leidimai naudoti snaiperinius šautuvus žvėrių skerdimui, manau, yra banditizmas.

Sako, kad Stumbrą su šernu sumaišė? O kodėl ne šerną su kokiu Biovelu ar Grideo, kokiu deputatu? Kaip žmonės sako: vienu... būtų mažiau. Bet kas tuomet mums ant galvų šiktų, juk mes taip įpratinti, tokie kantrūs?





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą