2021-07-21

Višegrado šalys Lietuvai padės, bet nelegalais nesidalins


Višegrado grupė (kurią sudaro Čekija, Vengrija, Lenkija ir Slovakija) padės Lietuvai kovoti su nelegalia imigracija iš Baltarusijos, bet nelegalais nesidalins. Tai Vengrijos užsienio reikalų ir prekybos ministras Péteris Szijjártó pareiškė praėjusį pirmadienį vykusiame V4 šalių ministrų susitikime, kuriame buvo sprendžiamas Vengrijos pirmininkavimo grupei perėmimo klausimas ateinantiems dvylikai mėnesių.

https://rmx.news/article/visegrad-group-to-assist-lithuania-in-combating-illegal-migration/



"Višegrado ketvertas (V4), kuris nepritaria privalomoms perkėlimo kvotoms, Briuselio antiimigracinei politikai, sutiko padėti Lietuvai pažaboti migraciją iš Baltarusijos", - sakė P. Szijjártó ir pridūrė, kad "artimiausiomis dienomis bus suderintos detalės ir koordinuojama pagalba Lietuvai - tiek žmogiškaisiais ištekliais, tiek technine įranga, pavyzdžiui, tvoromis".

"Bus teikiama bendra, koordinuota Višegrado šalių pagalba, kad mūsų draugai lietuviai taip pat galėtų saugoti Europos Sąjungos išorės sieną", - sakė Szijjártó.

Jis pažymėjo, kad svarbiausias Vengrijos pirmininkavimo Višegrado grupei tikslas - padėti greitai atnaujinti ekonomiką visame Višegrado regione.

"Ekonomikos atgaivinimas neatsilieps mokesčių didinimui, todėl Vengrija ir toliau nepritaria visuotiniam minimaliam mokesčiui", - sakė ministras, po to pabrėžė, kad fiskalinė ir finansinė drausmė buvo įgyvendinta visose keturiose šalyse.

"Tikimasi, kad tie, kurie praeityje elgėsi nedrausmingai, dėl savo fiskalinės politikos klaidų neprivers mūsų didinti mokesčių naštos", - pridūrė jis.

Pabrėždamas V4 šalių svarbą, Péteris Szijjártó sakė, kad pernai ir per pirmuosius keturis šių metų mėnesius su trimis Višegrado partnerėmis vykdė 15 proc. vengrų užsienio prekybos, kurios vertė pernai siekė 30 mlrd. eurų.

Lenkijos užsienio reikalų ministras Zbigniewas Rau sakė, kad Lietuva jau atskirai prašė V4 valstybių narių pagalbos, kad šalių grupė nori koordinuoti šią pagalbą, o grupė nori būti "stipri advokatė (Lietuvai), kai Baltijos šalis susidurs su šiuo precedento neturinčiu iššūkiu".

Vakar pranešta, kad Iš Švedijos į Lietuvą buvo atvežta 80 lovų, 1000 čiužinių, 75 vidinės LED lempos, 6 generatoriai. Kita siuntos dalis turėtų būti atvežta iki savaitės pabaigos.

https://www.respublika.lt/lt/naujienos/lietuva/lietuvos_politika/svedija_remia_migrantus_lietuvoje/






Komentarų nėra:

Rašyti komentarą