2022-02-05

Ar turiu imunitetą Omikrono virusui, jei jau esu užsikrėtęs Delta variantu? Į klausimą atsako Prof.G.V.Bossche

 

Klausimas

"Todėl tie, kurie užsikrėtė Delta variantu, nėra atsparūs Omicron variantui", - sako Belgijos visuomenės sveikatos ministras Frankas Vandenbroucke'as. Ar tai teisinga? Ar tuomet mano T ląstelės neatpažins koronaviruso? Arba mano antikūnai manęs neapsaugos? O gal aš užsikrėsiu besimptomiškai ir dėl to nesusirgsiu, ir tada tai prilygsta "paskiepijimui"?


Atsakymas

Užsikrėtus kitu variantu visada yra tikimybė, kad susirgsite. Tačiau, jei esate geros sveikatos, tikimybė, kad dėl SARS-CoV-2 sunkiai susirgsite, yra nedidelė. Už tai esame dėkingi savo įgimtam imunitetui, kuris - ypač jauniems žmonėms - yra pirmoji gynybos linija, išvalanti ir pašalinanti didelius viruso kiekius (dulkių siurblys!). Jauni žmonės, bet net ir visi sveiki žmonės, kurie yra puikios sveikatos (pvz., neturi viršsvorio, reguliariai sportuoja ir (arba) mankštinasi), dažnai net nesusirgs arba geriausiu atveju jiems pasireikš neaiškūs, lengvi simptomai. Jei pirmoji gynybos linija pažeista, į pagalbą skuba mūsų įgyta imuninė sistema, kurios T ląstelės užtikrina, kad sergančios, virusu užkrėstos ląstelės būtų pašalintos. Tai leidžia mums atsigauti po ligos.

Tačiau kai tik mūsų įgimta imuninė sistema yra veikiama viruso ir jį pašalina (su įgytos imuninės sistemos pagalba ar be jos), ji taip pat iš karto išmoksta geriau atpažinti virusą ateityje. Nors ji ir toliau atpažįsta visus SARS-CoV-2 variantus (ir net visus CoV), dabar ji tai daro veiksmingiau ir (arba) tiksliau. Šis reiškinys vadinamas įgimtos imuninės sistemos "mokymu". Tai adaptyviojo imuniteto forma, kurią sukelia epigenetiniai pokyčiai, dėl kurių perprogramuojamos imuninės ląstelės, išskiriančios įgimtus antikūnus. Tai reiškia, kad vėliau susidūrus su virusu, didėja tikimybė, kad tas asmuo užsikrės besimptome infekcija ir iš tikrųjų visai nesusirgs, net jei virusas patiria antigeninį dreifą (antigenic drift). Jei virusas patiria antigeninį poslinkį (t. y. smarkiai pasikeičia dėl daugybės mutacijų, kaip Omicron atveju), įgimtas imunitetas turės kurį laiką vėl treniruotis, kol sugebės atlaikyti tokio varianto infekciją, nesukeldamas ligos.


Žinoma, pandemija yra puiki proga treniruoti įgimtą imuninę sistemą prieš SARS-CoV-2. Tačiau tai taip pat reiškia, kad jei dominuos variantas su antigeniniu poslinkiu (pvz., Omicron), vis tiek gali susirgti daugiau žmonių, o per trumpą laiką virusas patirs spaudimą dėl sukeltų natūralių antikūnų, kurie nepajėgūs slopinti viruso esant dideliam infekcijos spaudimui. Sumažinti infekcijos spaudimą galima taikant (vienkartinę) antivirusinę chemoprofilaktiką. Priešingai, nuolatinis skiepijimas didins imuninį spaudimą ir užtikrins, kad bus išlaikytas užburtas pandemijos ratas.

Taigi, išmokytas įgimtas imunitetas SARS-CoV-2 nėra lygiavertis skiepijimui COVID-19, bet yra pranašesnis, nes

1.jis veiksmingas prieš visus variantus,

2.jis turi sterilizuojantį poveikį, priešingai nei vakcinos antikūnai,

3.dėl savo nekintančio pobūdžio jis neskatina infekciškesnių ar atsparesnių variantų atrankos.

Kitaip tariant, ji naudingas ir asmens, ir visuomenės sveikatai. Tai vienintelis būdas įgyti grupinį imunitetą (nepriklausomai nuo cirkuliuojančio SARS-CoV-2 varianto) ir taip perkelti pandemiją į endeminę fazę.

https://www.voiceforscienceandsolidarity.org/scientific-blog/q-a-12-am-i-immune-to-omicron-if-i-have-already-become-infected-with-the-delta-variant




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą