2022-02-25

Leisime nebaudžiamai tyčiotis iš valstybės herbo? Skundo Generalinei Prokuratūrai nagrinėjimo eiga



Vasario 18 dieną aš kreipiausi į Lietuvos Respublikos Generalinę Prokuratūrą, prašydamas nubausti vandalus, vasario 17 d. išniekinusius Valstybės herbą, kaip tai numato LR BK 127 straipsnis

Valstybės simbolių išniekinimas. Tas, kas viešai nuplėšė, sudraskė, sulaužė, sunaikino, subjaurojo ar kitaip išniekino Lietuvos valstybės vėliavą ar herbą arba viešai pasityčiojo iš Lietuvos valstybės himno, baudžiamas bauda arba laisvės apribojimu, arba areštu, arba laisvės atėmimu iki dvejų metų.
 

 
Šiandien man skambino iš VPK, kad aš papildyčiau skundą. 

A priori tyrėjui žodžiu paaiškinau, kad normalų pilietį žeidžia Valstybės herbo vandalizavimas, o paaiškinimai, kad tai "meno kūrinys" neatlaiko jokios kritikos. 

Tarkim, kitais metais ant Signatarų namų balkonėlio sulips ne lezbietės ir feministės, o zoofilai ir išskleis "meno kūrinį", kuriame Vytis vaizduojama šuns pavidalu, ar ožkos! Juk tai idiotizmas! 
 
Svarbu ir vieta, kur yra išsityčiojama iš valstybės herbo. Signatarų namai - sakralinė vieta mūsų Tautai. Čia 1918 m. vasario 16 d. dvidešimt Lietuvos Tarybos narių pasirašė Lietuvos Nepriklausomybės Aktą.
 
Mane, Sąjūdžio Steigiamojo suvažiavimo delegatą, giliai žeidžia tai, kad prabėgus 31 metams nuo Valstybės atkūrimo, saujelė moralinių iškrypėlių tyčiojasi iš valstybės herbo. Manau, kad dauguma Lietuvos patriotų yra įžeisti dėl šio vandalų išpuolio.
 
Apie mano skundo nagrinėjimo eigą būtinai informuosiu.

Vasario 17 d. 14 val. LRT parodytas video:



Iš video aiškėja, kad pagrindinis šių žmogų organizuoto renginio tikslas, kurį uoliai nušvietė antivalstybine tapusi LRT - šeimai žalingos Stambulo konvencijos ratifikavimas.





Audronė Jankuvienė, LR Seimo darbuotoja, Seimo narė 2019-2020 m., vasario 21 d. savo FB parašė: LR Konstitucijos 15 straipsnis skelbia: Valstybės herbas – baltas Vytis raudoname lauke. Valstybės herbą, vėliavą ir jų naudojimą nustato įstatymai.

Lietuvos Respublikos valstybės herbo, kitų herbų ir herbinių ženklų įstatymas skelbia:

✅"Lietuvos valstybės herbas yra Vytis: herbinio skydo raudoname lauke vaizduojamas baltas (sidabrinis) šarvuotas raitelis ant balto (sidabrinio) žirgo, laikantis dešinėje rankoje virš galvos iškeltą baltą (sidabrinį) kalaviją. Prie raitelio kairiojo peties kabo mėlynas skydas su dvigubu geltonu (auksiniu) kryžiumi. Žirgo balnas, gūnia, kamanos ir diržai mėlyni. Kalavijo rankena, kamanų žąslai, balno kilpa ir pentinas, makšties bei žirgo aprangos metaliniai sutvirtinimai ir pasagos geltoni (auksiniai).

Įstatymo 3 straipsnis nurodo:

✅Lietuvos Respublikos piliečiai, kiti asmenys privalo gerbti herbus, herbines vėliavas, herbinius ženklus, herbinius antspaudus.

✅Herbai, herbinės vėliavos, herbiniai ženklai, herbiniai antspaudai turi atitikti savo etalonus ir projektus.

✅Naudoti herbus, herbines vėliavas, herbinius ženklus, herbinius antspaudus, neatitinkančius savo etalonų ir projektų, taip pat pažeidžiant šį įstatymą ir kitus teisės aktus, DRAUDŽIAMA.

O ką matome šioje nuotraukoje? Moterimi paverstas Vytis akivaizdžiai pažeidžia įstatymus, neatitinka Konstitucijos. Viešai tyčiojamasi ir demonstruojama nepagarba valstybės simboliams.

Beje, už valstybės simbolių išniekinimą yra numatyta netgi baudžiamoji atsakomybė. Bet šiuo atveju nėra net menkiausio įspėjimo. Jokia institucija nereaguoja. Nieko neįvyko? Na, taip, tai ne R.Ozolo portretas Vasario 16-ąją.

Signatarų namai, renginys "Atsiimti istoriją - atsiimti ateitį", 2022 m.vasario 17 d.



P.S. O kaip vertinti štai tokį Lietuvos Valstybės herbo variantą? Jis bent nebuvo eksponuojamas ant Signatarų namų balkono. Gal prokuratūra, pagaliau, gali įvertinti pasityčiojimus iš valstybės herbo? O gal mūsų valstybėje Konstitucija nebegalioja?




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą