2022-02-22

V.Putinas: Minsko susitarimai neegzituoja, o Donbaso respublikos bus 2014 metų ribose

 


https://www.youtube.com/watch?v=AZXtOnW_LmY

Šiandien po pietų įvyko Rusijos prezidento Vladimiro Putino spaudos konferencija.

P.Zarubinas: Pavelas Zarubinas, Rusijos televizijos kanalas.

Jūsų vakarykščiai sprendimai ir pareiškimai, žinoma, sukėlė labai stiprią tarptautinę reakciją, šurmulį.

Ir, žinoma, buvo daug spekuliacijų, kad Putinas neva nori atkurti Rusiją Rusijos imperijos ribose. Jūs jau sakėte, kad tai netiesa, bet ar DNR ir LNR pripažinimas yra kokiose ribose? Juk Donecko ir Luhansko sritys yra dideli regionai ir juose taip pat gyvena rusų tautybės žmonės.


Ir, žinoma, kyla akivaizdus klausimas: o kaip dabar bus su Minsko susitarimais, kuriuos Rusija primygtinai reikalauja įgyvendinti jau lygiai septynerius metus?

Ir, žinoma, negaliu nepasiteirauti apie naujienas per kelias paskutines minutes. Federacijos Taryba ką tik patvirtino jūsų kreipimąsi dėl Rusijos ginkluotųjų pajėgų panaudojimo užsienyje. Ką galite apie tai papasakoti? Kokio masto gali būti operacija?

VLADIMIRAS PUTINAS: Rusijos ginkluotųjų pajėgų naudojimas užsienyje. Antroji - LNR, DNR ribos. Ir Rusijos imperija, tiesa?

P. Zarubinas: O Minsko susitarimai - kas dabar bus su Minsko susitarimais?

VLADIMIRAS PUTINAS: Pradėkime nuo Minsko susitarimų - Minsko priemonių paketo, skirto padėčiai pietryčių Ukrainoje išspręsti, - štai kaip jie skamba.

Tai darome ne tik septynerius, beveik aštuonerius metus. Sakydamas "mes", turiu omenyje Rusiją, o dokumentų autorius buvau aš. Todėl dar kartą noriu pabrėžti, kad buvome suinteresuoti įgyvendinti šį priemonių paketą. Nes tai yra kompromiso rezultatas.

Šiuose dokumentuose taip pat buvo dviejų anksčiau nepripažintų respublikų vadovų parašai. Beje, vienas iš jų žuvo dėl teroro akto, jis žuvo nuo Ukrainos saugumo tarnybų darbuotojo, Ukrainos saugumo tarnybų darbuotojo, rankos. Čia nėra jokių abejonių - tai akivaizdus dalykas, tai tiesiog paprastas politinis nužudymas.

Tačiau ne tai svarbu, svarbu tai, kad po jais, po šiais dokumentais, pasirašė šių respublikų vadovai, ir mes pasiekėme šį kompromisą. Beje, tai padaryti nebuvo lengva, nes iš pradžių šių formuočių lyderiai nenorėjo dalyvauti Minsko susitarimuose ir nenorėjo dėti savo parašų. Vis dėlto pavyko rasti kompromisą, ir tai buvo tikras judėjimas taikaus susitarimo link.

Visus šiuos metus, kaip vakar buvo pasakyta šioje salėje per Saugumo Tarybos posėdį, dabartinės Kijevo valdžios pastangomis viskas buvo anuliuota. Todėl Minsko susitarimai buvo nužudyti gerokai anksčiau, nei vakar buvo pripažintos Donbaso liaudies respublikos - ir ne mes, ne tų respublikų atstovai, o dabartinė Kijevo valdžia.





Komentarų nėra:

Rašyti komentarą