2022-07-21

Irano "Stealth" dronai netrukus gali tapti labai bloga žinia Ukrainai

 

Portale Military Watch Magazine rašoma, kad kaip praneša JAV žvalgyba, Rusijos kariuomenė siekia sustiprinti savo pozicijas vykstančiame kare įsigydama bepiločių orlaivių iš Irano Islamo Respublikos. Abi šalys nuo 2010-ųjų vidurio glaudžiai bendradarbiavo karinėje srityje, nes jų pajėgos buvo glaudžiai integruotos kartu su Sirijos pajėgomis vykdant bendras kovos su sukilėliais operacijas šalyje.

Kinija susilaiko nuo ginklų pardavimo Rusijijai ir Ukrainai, todėl Iranas kartu su Šiaurės Korėja išlieka vienintelės šalysgalinčios reikšmingai prisidėti prie ginklų tiekimo Rusijai.

Pažymima, kad nors Irano gynybos sektorius, palyginti su Rusijos gynybos sektoriumi, toli gražu nėra pažangiausias, bepiločiai orlaiviai tebėra Irano stiprioji pusė. Irano bepiločiai orlaiviai buvo intensyviai išbandyti Sirijoje ir Irake, įvykdyta tūkstančiai misijų, daugiausia naudojant konservatyvesnius neslepiamus projektus, tokius kaip Shahed 129 - amerikiečių Predator ir kinų Wing Loong II analogas. Kadangi Rusija naudojasi labai dideliais ir brangiais naikintuvais, o lengvų ar net vidutinio svorio reaktyvinių lėktuvų, galinčių vykdyti tikslius smūgius, yra nedaug, tai reiškia, kad prieiga prie nebrangių pažangių pajėgumų bepiločių orlaivių galėtų sustiprinti jos oro pajėgas.

Iranas turi daugiau nei bet kuri kita šalis patirties kovoje naudojant didelio našumo "stealth" bepiločius orlaivius, kurių atitikmenų turi tik Jungtinės Valstijos ir Kinija, o jei šie orlaiviai ir su jais susiję mokymai bei patirtis būtų perduoti Rusijai, rezultatas galėtų būti itin svarbus Ukrainos kariniam teatrui. Dėl orlaivių sudėtingumo neatmetama galimybė, kad operacijose gali dalyvauti Irano personalas, panašiai kaip Rusija sovietmečiu visame pasaulyje siuntė personalą, kad šis aptarnautų sudėtingą karinę įrangą jos sąjungininkėms trečiojo pasaulio šalyse, pradedant Libija devintajame dešimtmetyje ir baigiant Kinija šeštajame dešimtmetyje.

 

Iran Shahed 191 Stealth Drone



Didelė Irano bepiločių orlaivių kūrimo pažanga prasidėjo 2010-ųjų pradžioje, po to, kai 2011 m. Iranas sėkmingai elektroniniu būdu nutupdė CŽV valdomą Lockheed Martin RQ-170 Sentinel stealth droną virš savo oro erdvės. Orlaivis JAV buvo atgautas nesugadintas, bet buvo panaudotas kaip skraidančių sparnų stealth dronų serijos pagrindas. RQ-170 tuo metu buvo slapčiausias karinis orlaivis pasaulyje. Irano šaltiniai teigė, kad jų vietiniai dronai pranoko JAV originalą. Žvalgybinis orlaivis "Saegheh" ir atakos lėktuvas "Shahed 171" buvo ankstesni skraidančių sparnų projektai, sukurti remiantis RQ-170. Pirmasis įrodė, kad yra itin patvarus vienose tankiausių oro gynybos aplinkų planetoje, kai 2018 m. vasario mėn. vienas iš jų prasiskverbė į Izraelio oro erdvę. Lėktuvas išvengė JAV gamybos Izraelio raketų "Patriot" baterijų, bandymų jį neutralizuoti ir buvo numuštas apšaudant iš arti, kai jo slaptumo savybės nesuteikė apsaugos.

Iranian Shahed 129 Attack Drone


Buvęs "Mossad" vadovas Danny Yatom apie šį incidentą pareiškė: "Tai buvo sudėtinga operacija. Bepilotis orlaivis buvo beveik tiksli JAV bepiločio orlaivio, nukritusio jų teritorijoje, kopija. Jei jis būtų sprogęs kur nors Izraelyje, galbūt nebūtų buvę įmanoma nustatyti, kad tai Irano gamybos dronas."

Nuo 2020 m. spalio mėn. panaikinus JT ginklų embargą Iranui, šalies vykdomas visų rūšių įprastinės ginkluotės eksportas yra visiškai teisėtas. Išlieka galimybė, kad Iranas perduos technologijas, kad padėtų Rusijai kurti bepiločius orlaivius.

Rusija taip pat potencialiai galėtų dominti Iraną oro gynybos sistemomis S-400, naikintuvais Su-30SM arba Su-35 ir pakrančių gynybos sistemos "Bastion."

Manoma, kad Irano "stealth" bepiločiai orlaiviai, ypač "Shahed 181" ir "Shahed 191", gali būti ypač problemiški Ukrainos gynybai, kuri yra gerokai mažiau tanki ir sudėtinga nei Izraelio gynyba. Iranas tebėra vienintelė šalis, kuri yra išbandžiusi tokius skraidančius sparnus turinčius "stealth" dronus, o galimybė naudotis jo praktine patirtimi ir technologijomis galėtų iš esmės pakeisti karo Ukrainoje eigą ir kartu sustiprinti Rusijos pozicijas prieš kitus priešininkus. Perdavimas taip pat galėtų labai prisidėti prie Irano bepiločių orlaivių programų prestižo ir padidinti užsienio šalių susidomėjimą jų įsigijimu.


https://militarywatchmagazine.com/article/dangerous-iranian-drones-bad-news-ukraine




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą