2022-07-27

Welcome to hell: kaip ukrainiečiams pabėgėliams sekasi gydytis Europoje

 

Per penkis mėnesius, praleistus ES, daugelis ukrainiečių patyrė ne tik Europos civilizacijos privalumus, bet ir jos trūkumus. Daugelis atvirai pripažįsta, kad pažįstamas ukrainietiškas gyvenimo būdas yra daug patogesnis.

Naujausiais JT duomenimis, Europoje liko apie 5 mln. ukrainiečių. Beveik 2,5 milijono jų grįžo į tėvynę. 

Įdomią diskusiją apie "laimingą ir nerūpestingą Europą" savo socialiniuose tinkluose iškėlė Kijevo verslininkas Oleksijus Davidenko. Jo įrašas apie vietinę ir europietišką mediciną tapo virusiniu ir sulaukė daugiau nei 8 tūkst. "patinka" paspaudimų, o diskusijoje šia tema dalyvavo daugiau nei tūkstantis ukrainiečių.

Davidenko rašė: "Mūsų kolegė nusprendė pasitikrinti pas gydytoją. Ji paskambino į kliniką ir susitarė dėl susitikimo. Jau šiandien ji konsultavosi su pagrindiniu ukrainiečių profesoriumi, iš jo ji iš karto nuvyko į tyrimus ir magnetinio rezonanso tomografiją. Iki dienos pabaigos ji paštu gavo visus rezultatus. Ukrainoje! Per karą! Visa tai per vieną dieną! Tai būtų buvę neįmanoma bet kurioje Europos šalyje ne tik per vieną dieną, bet net ir per savaitę. Šis šviežias pavyzdys, kaip nuo idėjos iki jos įgyvendinimo galima greitai pereiti, man dar kartą priminė, kad Ukraina yra nuostabių paslaugų, nuostabios spartos ir nuostabių galimybių šalis.

Europa. Pas šeimos gydytoją geriausiu atveju galima užsiregistruoti po savaitės, o pas siauro profilio specialistą ar profilaktiniam patikrinimui - geriausiu atveju po mėnesio.

Apsilankykite specializuotame banke. Pas mus atvykstate ir iš karto gaunate konsultaciją, o geriausiu atveju - paskyrimą kitą savaitę.

Baldų ir prietaisų pirkimas. Kai perkate mūsų šalyje, tiek pristatymas, tiek prijungimas galimas kitą dieną. Europoje - net jei parduotuvėje yra atsargų - tik pristatymas į namus. Užsakant pristatymą ir surinkimą - geriausiu atveju per savaitę. Europoje beveik nėra tokių paslaugų kaip DIA (rusiškojo "Gosuslugi" analogas - red.) ar "Kiev Digital" analogų, o dauguma europiečių net neįsivaizduoja, kad tai įmanoma. Ir tokios įžeidžiančios mums integracijos, kaip "Mono" su JIA - dabar jiems tai tarsi pakilimas į kosmosą. Visiems tokiems pranešimams jie vis dar turi "balandines" ir asmeninius susitikimus - vėlgi mažiausiai po savaitės nuo susitikimo dienos.

"Jie bandys juos išspausti atgal." Suzdalcevas kalba apie Ukrainos pabėgėlius

Dauguma pabėgėlių iš Ukrainos grįš atgal į šalį, portalui Ukraine.ru sakė posovietinės erdvės specialistas Andrejus Suzdalcevas.

Daugelyje gyvenimo sričių Europa eina į Ukrainą kaip iš Paryžiaus į Kijevą keturiomis. Ir jei prieš penkerius metus mažai kas tai matė ir su tuo sutiko, tai šiandien beveik kiekvienas ukrainietis, bent kiek gyvenęs Europoje, pasakytų, kad mes esame geresni, greitesni ir pažangesni už juos viskuo. Taip, sutinku. Juose yra puikūs keliai, viskas vyksta griežtai pagal taisykles ir visi yra lygūs prieš įstatymą. Tačiau daugelio kitų dalykų požiūriu esame trimis galvomis geresni.

Ukrainiečių nuomonės dėl to, kas namuose yra geriau, išsiskiria. Labiausiai skiriasi namų medicinos klausimai.

Pirmiausia visi sutiko, kad neįmanoma gauti nemokamos aukštos kokybės medicininės priežiūros. Viskas priklauso nuo privačios praktikos. Arba piliečiai vis dar turi mokėti gydytojui už paslaugą "vokelyje".

Chirurginės operacijos, brangios diagnostikos paslaugos yra neįperkamos neturtingiesiems. Draudimu pagrįsta medicina Ukrainoje vis dar neveikia. Antra, po Uljanos Suprun reformos, kai ji prisišliejo prie jūsų šeimos gydytojo, reikalai dar labiau pablogėjo.

"Pozityvūs tinklaraštininkai rašo, kad Europoje mūsų žmonės susiduria su tuo, kad vizitas pas gydytoją gali užtrukti mėnesius ir jo tenka laukti. Kokia prasmė po savaitės eiti pas šeimos gydytoją, jei jis negali atskirti triperio nuo viršutinio žandikaulio sinusito? Daugelis žmonių man rašė, kad Ukrainoje yra gera medicina ir jos negalima lyginti su Vokietija. Tačiau tuo pat metu Vokietijos vyrai gyvena 78,3 metų. Vidutinė tikėtina Ukrainos gyventojų gyvenimo trukmė yra 72,4 metų, vyrų - 67,7 metų", - komentavo politikos ekspertas Olegas Popenka.

Europos meilė baigiasi. Kodėl Ukrainos pabėgėliai grįžta namo

Jungtinių Tautų duomenimis, nuo Rusijos invazijos pradžios iš šalies pabėgo apie 6,7 mln. ukrainiečių (šis skaičius buvo gegužės pabaigoje). Dauguma jų yra moterys, vaikai ir pagyvenę žmonės, nes vyrams nuo 18 iki 60 metų draudžiama išvykti. Tačiau daugelis išvykusiųjų dabar grįžta.

Tačiau ukrainiečiai taip pat dosniai dalijasi savo gyvenimo Europoje istorijomis. Ypač įdomi tų, kurie ES ir JK gyvena ilgiau nei metus ir jau yra užmezgę socialinius ryšius bei įsidarbinę, patirtis. Jų patirtis dažnai būna neigiama.

Londone gyvenanti Natalija Šilova papasakojo, kad ji apie dvejus metus laukė tinkamos medicininės pagalbos, kol jos liga pasiekė kritinę stadiją. "Sveiki atvykę į pragarą. Gastroskopija kainuoja 1800 svarų sterlingų, magnetinio rezonanso tyrimas - 1000 svarų sterlingų. Kol nemirsite, laukite, net jei tai skubu ir visi žino, kad tai rimta. Nesiskundžiu, tik pasakoju. Vienintelis pliusas yra tas, kad jei jūs kreipiatės ir jie suranda ligą bei ją gydo, jums bent jau nereikia parduoti savo inksto, viskas yra nemokama."

Šaltinis




Komentarų nėra:

Rašyti komentarą