2023-03-15

"Credit Suisse" gali būti kitas po SVB

 


"Jei kils finansinis chaosas, oligarchija paspartins Trečiojo pasaulinio karo artėjimą"

Iš karto po žinios apie SVB žlugimą kilo klausimas: kas bus kitas? Ir jau kovo 12 d. tapo žinoma apie kitos kredito įstaigos - Signature Bank - mirtį. 

Kovo 13 d. First Republic Bank, kuris buvo 14-as pagal turtą JAV, akcijos atpigo 66,88 % - iki 27,08 JAV dolerio už akciją. Western Alliance Bancorp prarado 76 proc. ir tai buvo didžiausias kritimas per visą jos istoriją. PacWest Bancorp akcijos atpigo 41 proc. ir t. t. Dėl staigaus kotiruočių kritimo laikinai sustabdyta prekyba Charles Schwab, First Republic Bank, Western Alliance, PacWest, ZIONS Bancorp, Regions Financial, Customers Bancorp akcijomis.

Kalbant apie 10 didžiausių bankų (Wall Street bankų), SVB bankrotas paveikė jų akcijų kainas, tačiau nežymiai.  JPMorgan Chase & Co vertė sumažėjo 1,3 %, o Bank of America Corp - 4,5 %.  Šie bankai jaučiasi užtikrintai, jie yra per dideli, kad žlugtų.


Man atrodo, kad kandidatų į kitus didelį atgarsį sukėlusius bankrotus galima ir reikia ieškoti ne tik JAV, bet ir už jų ribų. Europoje yra vienas didelis bankas, kuris kėlė labai rimtų klausimų dar prieš SVB žlugimą. Kalbame apie Šveicarijos banką "Credit Suisse", kurio prekės ženklas žinomas visame pasaulyje.  Credit Suisse yra antras pagal dydį Šveicarijos finansų konglomeratas po UBS. Praėjusiais metais bankas valdė apie 1,5 trilijono JAV dolerių vertės turtą.  2021 m. pabaigoje banke dirbo 50 000 darbuotojų, kurie dirbo 150 biurų 50 šalių (įskaitant Rusiją).

Kovo 13 d. Europos bankų akcijos smuko vidutiniškai 6 %, o "Credit Suisse" - 9,4 % (smarkiau smuko tik Vokietijos "Commerzbank" - 12 %). Nuo metų pradžios iki kovo 13 d. "Credit Suisse" akcijos jau prarado 20 % savo vertės.

Amerikiečių investuotojas Robertas Kiyosaki (Robert Kiyosaki) Fox pokalbių laidoje "Cavuto: Coast to Coast" sakė, kad tikisi, jog Credit Suisse žlugs netrukus po SVB: "Problema yra obligacijų rinka... ir manau, kad kitas bankas, kuris žlugs, bus Credit Suisse... kai žlugs obligacijų rinka". Robertas Kiyosaki yra rimtas žmogus, kartą numatęs Lehman Brothers bankrotą.

Kiyosaki pastebėjo, kad "problema yra obligacijų rinka". Šveicarijos bankas, kaip ir SVB, į savo portfelį yra įtraukęs daug mažų palūkanų vyriausybės skolos vertybinių popierių. Federalinei rezervų sistemai ir kitiems centriniams bankams pradėjus didinti pagrindines palūkanų normas, šis portfelis ėmė nuvertėti. Tai ta pati istorija kaip ir JAV SVB.

Artėjantį Šveicarijos banko žlugimą prognozavo ir prancūzų politikas, buvęs Europos Parlamento narys Florianas Philippaud. Kovo 13 d. jis teigė, kad artėjanti bankų krizė bus visuotinė ir gali išprovokuoti trečiąjį pasaulinį karą: "Oligarchija paspartins trečiojo pasaulinio karo artėjimą, jei kils finansinis chaosas. Tai istorinė konstanta!" Jo nuomone, visos Europos finansų krizė gali prasidėti nuo Paryžiaus vertybinių popierių biržos ir "Credit Suisse" žlugimo.

Galima sakyti, kad Credit Suisse problemos pradėjo kauptis dar prieš prasidedant valstybės skolos vertybinių popierių nuvertėjimui. Nuo praėjusių metų ji atsidūrė ant bankroto ribos. Šveicarijos bankas į bėdą pateko po keleto garsių skandalų, pavyzdžiui, dėl rizikos draudimo fondų Archegos Capital ir Greensill Capital, į kuriuos jis buvo investavęs dideles sumas (beveik vien iš klientų, patikėjusių jam patikėjimo teise valdyti savo lėšas). O praėjusį birželį "Credit Suisse" tapo pirmuoju dideliu Šveicarijos banku, kuris buvo pripažintas kaltu dėl dalyvavimo Bulgarijos narkotikų prekeivių pinigų plovime. 2021 m. spalio pradžioje banko kapitalizacija siekė 22,3 mlrd. dolerių; po metų ji sumažėjo iki 10,0 mlrd. dolerių. Dėl virtinės skandalų bankas susidūrė su staigiu klientų nutekėjimo pagreičiu IV ketvirtyje. Klientų nutekėjimas siekė daugiau kaip 110 mlrd. šveicarijos frankų (120 mlrd. JAV dolerių), todėl smarkiai padidėjo banko rizika ir nepastovumas.

Šveicarijos bankas 2022 m. baigė su 7,3 mlrd. Šveicarijos frankų grynuoju nuostoliu - tai blogiausias rezultatas nuo 2008 m., kai prasidėjo pasaulinė finansų krizė. Per metus "Credit Suisse" kapitalizacija smuko 95 proc.  Kovo 14 d. bankas pranešė, kad pastaraisiais metais savo finansinėse ataskaitose rado "reikšmingų trūkumų". Prieš tai klausimų dėl banko finansinių ataskaitų iškėlė JAV Vertybinių popierių ir biržos komisija, todėl "Credit Suisse" buvo priverstas kelioms dienoms atidėti metinės ataskaitos paskelbimą. Galiausiai bankas pripažino, kad "grupės vidaus kontrolė, susijusi su finansine atskaitomybe, pastaraisiais metais nebuvo veiksminga".


Šveicarijos finansų rinkos priežiūros institucija (FINMA) ir kitos Alpių respublikos agentūros šiuo metu atlieka išsamų "Credit Suisse" patikrinimą.

Rašiau, kad išgirta Šveicarijos bankų sistema išgyvena sunkius laikus. Alpių respublika, kuri du šimtmečius stengėsi išlaikyti neutralumą pasaulio politikoje, jį akivaizdžiai praranda. Spaudžiami valdžios institucijų, Šveicarijos bankai pradėjo įšaldyti Rusijos fizinių ir juridinių asmenų indėlius. Jie ėmė prarasti savo, kaip saugaus prieglobsčio visų šalių piliečiams ir bendrovėms, reputaciją. Depozitai ėmė bėgti iš Šveicarijos bankų. Kredito banko "Credit Suisse" bankrotas gali būti galutinis smūgis, kuris sugriaus Šveicarijos bankų sistemą.

P.S. Bloomberg ką tik pranešė, kad Europos bankų akcijos stabilizavosi po staigaus kritimo dieną prieš tai, kovo 14 d. Išimtis buvo bankų grupė Credit Suisse, ji ir toliau krito. Šveicarijos banko akcijos per pirmąsias dvi savaitės dienas smuko 15 %.

Prof.Valentinas Katasonovas

Šaltinis


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą