2023-03-04

Orbano interviu Šveicarijos leidiniui "Weltwoche"


"Kai valdžioje demokratai, mes bėgame slėptis" - naujame interviu Šveicarijos spaudai V. Orbanas kalba apie karą Ukrainoje, JAV politiką, masinę imigraciją ir tai, ką jis darytų, jei taptų "diktatoriumi vienai dienai".

V. Orbanas linksmai atsakė į klausimą, ką darytų, jei vieną dieną taptų diktatoriumi, rašoma REMIX NEWS.

Naujame interviu Šveicarijos žiniasklaidos leidiniui "Weltwoche" Vengrijos Ministras Pirmininkas Viktoras Orbanas aptaria daugybę temų, įskaitant karą Ukrainoje, kodėl, jo nuomone, nė viena pusė negali laimėti konflikto, kodėl demokratų atėjimas į valdžią JAV yra bloga žinia Vengrijai ir kokį trumpalaikį ir ilgalaikį pavojų masinė imigracija kelia Vakarams.



Vengriją labai paveikė karas Ukrainoje, Vakarų šalys nesiekia taikos, o ES vadovybė vadovaujasi Amerikos interesais, Šveicarijos savaitraščiui sakė ministras pirmininkas Viktoras Orbanas.

"Yra tokių, kurie nori įstumti Vengriją į karą, ir jie nėra išrankūs priemonėms, kuriomis siekiama šio tikslo", - sakė Ministras Pirmininkas  (pagal jo interneto svetainėje paskelbtą santrauką), pabrėždamas, kad "Vengrijos vadovybė yra pakankamai stipri, kad neleistų karui kilti mūsų šalyje".

Pasak V. Orbano, vengrai "labiausiai nukentėjo nuo ES Rusijai taikomų sankcijų", dėl kurių smarkiai pabrango nafta ir dujos. Jis pridūrė, kad karas "daro žalą mūsų sielai, mūsų psichikai".

Ukraina yra mūsų kaimynė, kurioje gyvena ir vengrai. Jie šaukiami į kariuomenę ir šimtais žūsta fronte", pabrėžė jis.

V. Orbanas sakė, kad svarbiausias karo Ukrainoje supratimas yra tas, kad "Europa pasitraukė iš debatų".

Briuselyje priimamuose sprendimuose dažniau atpažįstu Amerikos interesus nei Europos. Europoje vykstančiame kare lemiamą žodį turi amerikiečiai", pridūrė jis.

Premjeras sutiko su žurnalisto prielaida, kad gilesnių Europos silpnumo priežasčių reikėtų ieškoti Europos Sąjungoje, nes "ji naikina nacionalines valstybes, nepakeisdama jų niekuo veikiančiu".

Kalbėdamas apie karo baigtį, V. Orbanas sakė, kad "niekas negali jo laimėti".

"Prieš ukrainiečius stovi 140 mln. gyventojų turinti branduolinė galybė, o prieš rusus - visa NATO. Būtent dėl to situacija yra tokia pavojinga. Susidarė aklavietė, kuri lengvai gali peraugti į pasaulinį karą," pabrėžė jis.

Premjeras pažymėjo, kad likus dviem savaitėms iki karo pradžios, kai jis paskutinį kartą Maskvoje susitiko su Vladimiru Putinu, Rusijos prezidentas jam pasakė, kad Vengrijos narystė NATO nėra problema, o tik Ukrainos ir Gruzijos. "Putinui kelia problemų - taip jis man pasakė - jau sukurtos amerikiečių raketų bazės Rumunijoje ir Lenkijoje ir galima NATO plėtra į Ukrainą ir Gruziją, siekiant ten dislokuoti ginkluotę. Be to, amerikiečiai nutraukė svarbias nusiginklavimo sutartis. Todėl Putinas nebegalėjo ramiai miegoti", - aiškino jis, pridurdamas, kad supranta, ką Putinas sakė, bet negali sutikti su tuo, ką jis padarė.

Pasak Viktoro Orbano, bent jau Vakaruose trūksta noro ir valios kurti taiką. Jis pabrėžė, kad "kinai, indai, arabai, turkai ir brazilai nori taikos".

Vakarai prarado gebėjimą suvienyti pasaulį vieno tikslo labui. Jo filosofinės nuostatos yra ribotos erdvėje. Tai naujas reiškinys," pabrėžė jis.

Kalbėdamas apie karo Ukrainoje baigtį, V. Orbanas pareiškė, kad "niekas negali laimėti".

V. Orbanas atkreipė dėmesį, kad, pasak Ukrainos užsienio reikalų ministro pavaduotojo, Rusijos pralaimėjimas yra priimtinas kompromisas, pabrėždamas, kad Europa ir pasaulis susiduria su dideliu karu.

Interviu metu Vengrijos premjeras taip pat aiškino, kad "Rusija yra kita civilizacija", kurioje neveikia europietiškos politinės normos: "Nesvarbu, ar mums tai patinka, ar ne. Turime rasti būdą, kaip sugebėti gyventi kartu su tokia didele, pavojinga galia kaip mūsų kaimynė Rusija."

Kas bus, jei Rusija pralaimės?

Paklaustas apie galimybę Rusijai pralaimėti karą, Orbanas atsakė, kad nenori įsivaizduoti, kas nutiktų tokiu atveju. 

"Rusija yra branduolinė galybė. Tai būtų geopolitinis sukrėtimas, potencialiai pražūtingas pasaulinio masto žemės drebėjimas, daug baisesnis nei Jugoslavijos žlugimas. Pats faktas, kad Vakaruose į tokius scenarijus dabar žiūrima lengvabūdiškai, liudija nerimą keliantį ir net gąsdinantį nutolimą nuo tikrovės ir aklumą rizikai, kuri būdinga jų pačių politikai", - sakė jis.

Pasak V. Orbano, jei Europa nori taikos, ji pirmiausia turi jos norėti. Jis teigė, kad "taika prasideda širdyje; tada ji turi pasiekti galvą, o ši - ranką".

"Tokia yra seka: Tada reikia norėti taikos, tada jos norėti, tada ją kurti. Šiandien trūksta noro, bent jau Vakaruose", - sakė jis. Tačiau jis pridūrė, kad didžioji pasaulio dalis nori to paties: kinai, indai, arabai, turkai ir brazilai aiškiai remia ugnies nutraukimą ir taikos derybas.

Vis dėlto Vakarai turi didesnių problemų, įskaitant ir jų lyderio vaidmenį. "Vakarai prarado gebėjimą suvienyti pasaulį dėl vieno tikslo. Jo filosofinės nuostatos yra ribotos erdvėje. Tai naujas reiškinys", - sakė V. Orbanas.

Jis pridūrė, kad nors taikos tikslas turėtų būti taika, Europa taip pat turi sugebėti apsiginti, ir pabrėžė, kad dar 2012 m. pritarė "Europos NATO".

Premjeras sutiko su žurnalisto mintimi, kad gilesnė Europos silpnumo priežastis slypi Europos Sąjungoje, nes ji "dezintegruoja nacionalines valstybes, vietoj jų nepastatydama nieko veikiančio".

"ES nori "vis glaudesnės sąjungos". Mes nesutariame dėl tikslo... Tai ir yra Europos ligos priežastis".

Amerikos politika

"Weltwoche" paklaustas, kas turėtų nutikti Jungtinėse Valstijose ir ar ten gali pasikeisti politika, V. Orbanas aiškiai įvardijo Vengrijos patirtį: "Kai Vašingtone valdžioje yra demokratai, mes bėgame slėptis. Jie visada nori mus pakeisti, kaip ir Briuselio politikai. Jie nori mums diktuoti, kaip elgtis su migracija ir kaip mokyti mūsų vaikus. Tai yra nepagarba."

"Esame sėkminga šalis ir darome savo indėlį dėl Europos. Esame žemyno pakraštyje esančių pilių gynėjai. Šis darbas nėra pripažįstamas. Štai kodėl laukiame, kada mūsų draugai respublikonai grįš į valdžią", - sakė V. Orbanas.

Kaip pranešė "Remix News", Bideno administracija kairiosios opozicijos laikraščiams perpumpavo milijonus dolerių - tai akivaizdus kišimosi į Vengrijos vidaus spaudą pavyzdys. Be to, Vengrijos vidaus žvalgybos tarnybos paskelbė ataskaitą, kurioje išsamiai aprašoma, kaip Vengrijos opozicinės politinės partijos gavo milijonus dolerių "tamsiųjų pinigų" finansavimo iš Jungtinių Valstijų prieš praėjusių metų balandžio mėn. rinkimus. Prieš 2020 m. prezidento rinkimus J. Bidenas taip pat apibūdino Vengriją kaip "totalitarinį režimą".

Karo metams praėjus



https://youtu.be/O7I5mrWipls

Video rusų kalba: https://youtu.be/aHkt4cOuF2c 


V. Orbanas yra žinomas dėl savo ilgalaikių ir šiltų santykių su buvusiu JAV prezidentu Donaldu Trumpu ir sakė, kad D. Trumpas nėra paskutinė pasaulio taikos viltis, "bet jis yra viltis". 

D. Trumpas pastaruoju metu garsiai kalbėjo apie branduolinio karo grėsmę, taip pat ragino taikiai išspręsti konfliktą su Rusija, sakydamas, kad greitai užbaigtų karą, jei vis dar eitų savo pareigas. 

Orbanas, atrodo, sutinka su tokiu vertinimu, interviu "Weltwoche" metu sakydamas, kad D. Trumpui " tikriausiai pavyktų" sukurti taiką per kelias savaites.

Globalizacija ir Vengrija

Vengrija yra šalis, labai priklausoma nuo laisvosios prekybos, tačiau V. Orbanas rodo, kad pasaulio verslo ir politikos elitas nebėra suinteresuotas vien tik verslu.

"Globalizacijos ir laisvosios prekybos pamokslininkai, kasmet susitinkantys Pasaulio ekonomikos forume Davose", turi naują evangeliją: "globalizacijos reorganizacija", kurioje "mes esame geri, o jie - blogi".

Šis naujas požiūris, kai tautos skirstomos pagal tai, ar jos laikosi Vakarų liberalios tvarkos, kelia rimtą pavojų Vengrijai. Jis taip pat pabrėžia, kad visiškas Rusijos atstūmimas ir sankcijų jai taikymas pakenks ne tik Vengrijai, bet ir kitoms Europos tautoms.

"Esame į eksportą orientuota šalis. 85 proc. mūsų bendrojo vidaus produkto sudaro eksportas. Turime svarbių kultūrinių ir ekonominių ryšių Rytuose. Reorganizacija būtų pražūtinga ne tik Vengrijai, bet, manau, ir Vokietijai", - sakė jis.




Šveicarija - pavyzdys mėgdžiojimui 

Grįžęs prie Šveicarijos, premjeras sakė, kad Alpių šalis elgiasi "taip, kaip nori, bet nėra izoliuota", o tai V. Orbanas laiko pavyzdžiu, kurį verta mėgdžioti.

"Taigi savo tapatybės išsaugojimas nebūtinai veda į provincialumą. Šveicarija yra svarbus teigiamas pavyzdys", - sakė Viktoras Orbanas, kuris nuėjo taip toli, kad pasakė, jog jei Vengrija geografiškai būtų ten, kur Šveicarija, tai "mes taip pat būtume neutralūs".


"Tai šveicariška prabanga. Ji mums (vengrams) netinka", - sakė jis.

Trumpalaikės, vidutinės trukmės ir ilgalaikės migracijos sąnaudos

Premjeras taip pat kalbėjo apie migraciją, suskirstydamas šią problemą į skirtingus laiko tarpsnius.

Trumpuoju laikotarpiu didžiausias nekontroliuojamai migracijai būdingas pavojus yra tas, kad šalyse pablogės visuomenės saugumas ir kils terorizmas. V. Orbano mintis pagrindžia įvairių šalių, įskaitant Vokietiją, Austriją, Ispaniją, Prancūziją, Švediją ir Šveicariją, nusikalstamumo duomenys.

Vidutinės trukmės laikotarpiu Orbanas didžiausia grėsme įvardijo "ekonominius nuostolius", o tokios šalys kaip Vokietija išleidžia dešimtis milijardų integracijai, būstui ir socialinėms pašalpoms, todėl ir čia yra daug duomenų, pagrindžiančių jo mintį.

Tačiau jis pabrėžia, kad didžiausia ilgalaikė grėsmė yra Vakaruose vykstantys demografiniai pokyčiai: "kad žmonės nebeatpažįsta savo šalies, kad jie praranda savo tėvynę".

Lyčių ideologija

Orbanas taip pat palietė lyčių ideologijos, kuri vis labiau dominuoja Vakarų šalių diskurse, temą. Jis teigė, kad didžiausias pavojus, slypintis lyčių ideologijoje, yra tai, kad vaikai nuo 14 iki 18 metų turi "įaugti į pasaulį". 

"Šiuo laikotarpiu jų tapatybė turėtų būti stiprinama, o ne silpninama ir destabilizuojama, kaip tai daro genderizmo ideologai. (...) Jie žlugdo mūsų vaikus. Negrįžtamai, negrįžtamai. Jie neturi teisės to daryti", - sakė jis.

ES kritikavo Vengriją dėl jos pozicijos šiuo klausimu ir dėl jos vaikų apsaugos įstatymo, kuriuo klasėse draudžiama mokyklose nagrinėti seksualizuotas LGBT temas.

Diktatorius vienai dienai

Weltwoche paminėjo atvejį, kai buvęs Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris pasakė Orbanui: "Štai ir diktatorius." Ši akimirka buvo užfiksuota vaizdo kamera.

Į žurnalisto klausimą, ką Vengrijos ministras pirmininkas darytų, jei iš tikrųjų vienai dienai taptų "Sąjungos diktatoriumi", V. Orbanas atsakė: "Junckeris norėtų, kad jis padarytų tai, ką norėtų padaryti: Būčiau girtas. Laimei, tokios galimybės nėra".

J.-C. Junckeris buvo pagarsėjęs savo pomėgiu vartoti alkoholį, ir, pasak "Spiegel", "atrodo, kad beveik kiekvienas Briuselio žurnalistas turi anekdotą, kuriuo dalijasi tarp kolegų, apie tai, kad J.-C. Junckeris per daug geria arba neva nuo jo sklinda alkoholio kvapas. Tačiau abejonės, ar Komisijos pirmininkas gali atlikti savo pareigas, viešai beveik niekada nekeliamos."

Grąžinti galią nacionalinėms valstybėms

V. Orbanas sakė, kad didžioji dalis problemų, su kuriomis susiduria ES, yra susijusios su tuo, kad Briuselis iš nacionalinių valstybių perima vis daugiau galių. Vengrijos lyderis tęsė, kad yra geras buvusio Bavarijos ministro pirmininko Edmundo Stoiberio parašytas vadovas, kuriame E. Stoiberis aprašo, kaip ES galėtų būti pertvarkyta remiantis subsidiarumo principu.

"Trūksta ne žinių, o ketinimų", - sakė V. Orbanas, argumentuodamas būtinybę "visas galias, kurias ES priskyrė sau be valstybių narių leidimo, grąžinti valstybėms narėms".

Šaltiniai:

https://rmx.news/article/when-democrats-are-in-power-we-run-for-cover-orban-discusses-war-in-ukraine-us-politics-mass-immigration-and-what-he-would-do-if-he-were-dictator-for-a-day-in-new-interview-with/

https://hungarytoday.hu/no-one-can-win-this-war-says-viktor-orban/






Komentarų nėra:

Rašyti komentarą