2023-03-23

Przemyslaw Piasta: Didžioji Britanija nori branduolinio sunaikinimo?


Žemiau pateikiu vertimą Lenkijos politiko Przemyslaw Piasta straipsnio, paskelbto portale Mysl Polska.

Gerai žinoma, kad Jungtinė Karalystė sausio mėn. karinės pagalbos pakete nusprendė suteikti Ukrainai 14 tankų "Challenger 2" ir 30 savaeigių haubicų AS90. Tačiau paaiškėjo, kad tai susiję ir su nusodrintojo urano amunicijos tiekimu. Šią informaciją pirmadienį pateikė gynybos ministro pavaduotoja Annabelle Goldie, atsakydama į Lordų rūmų nario klausimą. Kaip teigė ji, tokie sviediniai  yra "itin veiksmingi prieš šiuolaikinius tankus ir šarvuotąsias transporto priemones". Kaip matome, britai atvirai eskaluoja konfliktą Ukrainoje.

Informacija apie britų planus paskelbta parlamento puslapiuose. Antradienį ją plačiai paviešino Ukrainos žiniasklaida. Tai, žinoma, iš karto sulaukė aštrios Kremliaus reakcijos. "Šiandien paaiškėjo, kad Jungtinė Karalystė per savo gynybos ministro pavaduotoją paskelbė ne tik apie tankų, bet ir sviedinių su nusodrintuoju uranu tiekimą Ukrainai. Atrodo, kad Vakarai iš tiesų nusprendė kovoti su Rusija iki paskutinio ukrainiečio ne žodžiais, o darbais". - paskelbė prezidentas Vladimiras Putinas. Pasak Rusijos vadovo, susidarius situacijai, kai Vakarai pradės naudoti ginklus su branduoliniu komponentu, "Rusija bus priversta atsakyti". Todėl galima tikėtis, kad tokioje situacijoje Rusijos pusė panaudos net taktinius branduolinius ginklus.


Lenkijos žiniasklaida ir komentatoriai paprastai nepakankamai įvertina nusodrintojo urano šaudmenų kenksmingumą, pabrėždami jų įprastinį pobūdį. Tai yra arba manipuliacija, arba sąmoningas iškraipymas. Tokių šaudmenų poveikis išsamiai aprašytas daugybėje mokslinių tyrimų, tarp jų ir lenkiškuose. Vienas iš jų - Tadeuszo Kasperko iš Karinių jūrų pajėgų akademijos straipsnis "Urano šaudmenų naudojimo radiacinis poveikis. "Radiacinis nusodrintojo urano amunicijos naudojimo poveikis" (Zeszyty Naukowe Akademii Marynarki Wojennej ROK XLVII NR 3 (166) 2006). Autorius čia rašo: "Šiais laikais, kai buvo panaudotas branduolinis ginklas, buvo panaudotas ne tik branduolinis ginklas, bet ir radioaktyvusis ginklas: "Nusodrinto urano (238U) sviediniai buvo naudojami karuose buvusioje Jugoslavijoje ir Irake. Jie kelia rimtą grėsmę sveikatai ir gyvybei tų, kurie tiesiogiai susiduria su jų sprogimo liekanomis. Tipiški simptomai yra postradiacinis poveikis, kuris pasireiškia patologiniais organizmo pokyčiais, lemia apšvitintų asmenų genų pažeidimus ir sukelia jų palikuonių degeneraciją."

Kaip nurodo autorius, nusodrintojo urano kenksmingumą žmogui lemia alfa (α) dalelių poveikis uranui patekus į organizmą per kvėpavimo ir virškinimo takus ir beta (β) spinduliuotė tiesioginio kontakto atveju. Taigi jų identifikavimas, o kartu ir žmonių, buvusių tokių sviedinių naudojimo zonoje, didelio sergamumo priežasčių diagnozavimas yra labai sudėtingas. Iki šiol atlikti tyrimai parodė, kad branduolinės spinduliuotės (α, δ, γ) poveikis žmonėms pasireiškia neurologiniais sutrikimais, inkstų akmenlige ir inkstų skausmais, bėrimais, pablogėjusiu regėjimu, odos navikais, lytiniu nepakankamumu, urano pėdsakais spermoje ir įgimtais apšvitintų asmenų palikuonių defektais (kūno deformacijomis).

Apibendrinant galima teigti, kad nuskurdinto urano amunicijos naudojimas reiškia radioaktyvų teritorijos užteršimą, kuris kelia realią grėsmę sveikatai ir gyvybei visų, kurie susiduria su sprogmenų likučiais. Jų naudojimas Ukrainos kovos veiksmų teatre reikš visišką kovos veiksmų zonos degradaciją. Jei taip atsitiks, dabartinės Rytų Ukrainos teritorija ilgiems dešimtmečiams pavirs dykuma, netinkama gyventi žmonėms. Ir taip yra net ir darant optimistinę prielaidą, kad nusodrintojo urano šaudmenų naudojimas nesulauks adekvataus atsako iš Rusijos pusės.

Bet kuriuo atveju aiškiai matome, kad anglosaksai, siekdami įgyvendinti savo pasaulines strategijas, yra pasirengę paaukoti mūsų pasaulio dalį. Ir ne tik metaforine ar politine prasme. Juk branduolinio konflikto su Rusija atveju JAV ir net iš dalies Jungtinė Karalystė, pasitelkusios modernius gynybinius ginklus, galės sulaikyti dalį Rusijos branduolinio atsakomojo smūgio. Tačiau žemyninė Europa, ypač jos centrinė ir rytinė dalys, neturės nė menkiausių šansų. Išvada niūri: nuo Šaltojo karo pabaigos žmonija dar nebuvo taip arti branduolinės apokalipsės, kaip dabar. Vienintelis klausimas, kaip toli nueis karą remiantys Vakarų šalininkai, siekdami peržengti "raudonąją liniją". Tikėkimės, kad ne per toli.

Przemyslaw Piasta

https://myslpolska.info/2023/03/22/wielka-brytania-chce-atomowej-zaglady/



Komentarų nėra:

Rašyti komentarą