2023-03-10

Viktoras Orbanas: Dar niekada nebuvome taip arti pasaulinio karo

 


Dar niekada pasaulis nebuvo taip arti to, kad vietinis karas virstų pasauliniu karu, penktadienį Kossuth radijo laidoje "Labas rytas, Vengrija" kalbėdamas apie karą Ukrainoje sakė Ministras Pirmininkas Viktoras Orbanas.

Premjeras sakė, kad Vakarų pasaulio lyderiai yra apimti karo karštligės, kalba apie daugiau aukų ir siunčia vis daugiau pavojingų ginklų į Ukrainą.

Jis taip pat atkreipė dėmesį, kad tarptautinė viešoji nuomonė yra susiskaldžiusi: turkai, arabai, kinai ir afrikiečiai ragina nutraukti ugnį ir vesti taikos derybas. 

Vakarai pasisako už karą, kiti - už paliaubas

V. Orbanas priminė, kad prieš metus tikėjomės, jog šis ginkluotas konfliktas neperaugs į karą, kad į jį įsitrauks nedaug šalių ir kad jis greitai baigsis. "Įvyko priešingai. Skaičiuojama, kad abiejose pusėse žuvo daugiau kaip 100 000 žmonių, kasdien vyksta masinės baisiausios žmonių tragedijos. Vietoj to, kad tarptautinė viešoji nuomonė būtų palanki taikai, jaučiamas susiskaldymas. Vakarai pasisako už karą, o kiti - už paliaubas", - piktinosi Ministras Pirmininkas.


Be Vatikano, Vengrija yra vienintelė taikos šalininkė Vakaruose, visos kitos valstybės yra už karą, tačiau kiekvienos šalies interesai yra skirtingi, sakė V. Orbanas ir pridūrė, kad daugelį jų motyvuoja verslo spekuliacijos ir galimybė pasinaudoti pokario situacijos teikiamomis galimybėmis.

Kariuomenė nėra prabanga

Ministras Pirmininkas pabrėžė, kad kariuomenė nėra prabanga, tai nėra istorinė tradicija, nes kuo silpnesnė šalies kariuomenė, tuo labiau ji tarnauja kitiems.

V. Orbanas pabrėžė, kad Vengrijai svarbu būti ir kariškai stipriai, ir taikiai nusiteikusiai, pabrėždamas, kad šalys paprastai sugeba apsiginti, jei jų piliečiai myli savo tėvynę, ir jų pirmoji mintis yra ne kaip pabėgti, o kaip apsaugoti tėvynę nuo žalos.

Todėl, pasak Ministro Pirmininko, turime ugdyti gebėjimą žinoti, ką daryti ištikus bėdai, ir mums reikia žmonių, kurie prireikus gintų šalį ginkluota jėga.

Jis pridūrė, kad todėl svarbu padaryti gynybos pajėgas veiksmingesnes, padidinti jų skaičių, jų atsidavimą savo šaliai ir profesijai, jų parengimo lygį, pagarbą ir aprūpinti juos modernia ginkluote.

Pastaruoju požiūriu mums sekasi prastai, nes pripratome prie karo, - pasakė Orbanas ir pridūrė, kad reikia atgaivinti šias žinias įgyvendinant nacionalinį gynybos planą.  

Nors esame taikos pusėje, Vengrija neturi būti beginklė, sakė jis.

V. Orbanas pažymėjo, kad "kairieji yra už karą" ir "kol jie finansuojami iš užsienio", iš jų to ir tikimasi, tačiau dėl proporcijų parlamente "taikos partijos svoris ir įtaka Vengrijos gyvenimui yra daug didesnė".

Mums reikia žmonių, kurie ginklu gintų šalį, mums reikia veiksmingų gynybos pajėgų, reikia didinti karių skaičių ir jų atsidavimą, pabrėžė Orbanas.

Premjeras taip pat sakė, kad gynybai reikalingos ir modernios technologijos, nes "taikai reikia jėgos".

Europos galios santykiai pertvarkomi

Europos galios santykių pertvarkymas yra įdomus klausimas, ir mes turime apie tai galvoti, tačiau visos Europos galios sistemos pertvarkymą galima numatyti tik tuo atveju, jei numatysime ir karo baigtį, o nuo to laiko šalį išstatysime didžiausiems išpuoliams.

"Kaip atsakingas politikas negaliu spėlioti apie galimą karo baigtį. Yra tokių, kurie norėtų pakeisti tradicinį jėgų balansą Europoje", - sakė V. Orbanas ir pridūrė, kad Rusijos ir Ukrainos kare ukrainiečiai gali kariauti tol, kol to nori Jungtinės Valstijos, nes "amerikiečiai dėl karo tiesiogiai dalyvauja Europos politikoje".

Vyriausybė bando pažaboti infliaciją

V. Orbanas teigė, kad iki gruodžio 31 d. monetarinės padėties pablogėjimas bus vienaženklis, ir yra įsitikinęs, kad šis lygis bus pasiektas greitai, nes vyriausybė priėmė reikiamus sprendimus.

Greičiausias būdas sumažinti infliaciją būtų panaikinti sankcijas, įvestas dėl Rusijos ir Ukrainos karo, sakė premjeras ir pridūrė, kad nors Vengrija negali panaikinti sankcijų, ji gali vetuoti tuos sprendimus, kurie padarytų didžiausią tiesioginę žalą Vengrijos ekonomikai.

V. Orbanas sakė esąs įsitikinęs, kad jei sankcijos būtų atšauktos rytoj ryte, infliacija iš karto, vienu žingsniu, sumažėtų bent per pusę ir pradėtų grįžti į 2-3 proc. intervalą.


Jis priminė, kad už nugaros turime dešimt sankcijų paketų, kurie politine prasme reiškė "dešimt kruvinų mūšių", kai reikėjo ginti Vengrijos interesus, ir kad vadovaujant užsienio reikalų ministrui šie mūšiai buvo "sėkmingai laimėti".

Jis patvirtino, kad vyriausybė ėmėsi dvidešimties priemonių, kuriomis iki metų pabaigos, gruodžio 31 d., infliacija bus mažesnė nei dešimt procentų, vienženklis skaičius.

Jis pridūrė, kad šiems sprendimams, kurių vyriausybė imasi siekdama apsaugoti šeimas, pensininkus ir mažas bei vidutines įmones, plačiai pritariama, taip pat sutariama, kad jie duos rezultatų. Klausimas, kokiu tempu, bet tikrai iki metų pabaigos, sakė V. Orbanas.

Briuselis turi nusileisti lyčių klausimu

Kalbėdamas apie Vaiko apsaugos įstatymą, ministras pirmininkas sakė, kad yra trys klausimai, dėl kurių kyla nesutaikomas konfliktas su Briuseliu: vienas iš jų - vaikų apsauga, kitas - migracija, o trečias - karas. "Šiais klausimais esama nesutaikomų skirtumų. Briuselis primygtinai reikalauja, kad tėvų vaidmuo auklėjant vaikus būtų nustumtas į antrą planą, o vaikų auklėjimą paliktų aktyvistams", - pažymėjo V. Orbanas.

"Kadangi mes nenusileisime, Briuselis turės nusileisti", - pabrėžė premjeras, sakydamas, kad tėvai pagrįstai tikisi, jog dabartinė vyriausybė padės apsaugoti vaikus, užtikrins, kad už vaikų auklėjimą ir toliau būtų atsakingi tėvai, o mokyklos neturėtų propaguoti gyvenimo būdo, prie kurio tėvai neprisidėjo.

Lyties tapatybė yra pastarojo dalis, nes, Vengrijos nuomone, propagandai, skatinančiai nuo jos atgrasyti, mokyklose ne vieta, tačiau Briuselis nori ją sugrąžinti. Tačiau tolesnis poveikis bus vaikų apsaugos standartų sušvelninimas, po kurio staiga pamatysime, kad Vengrijoje padaugės pedofilijos nusikaltimų, sakė premjeras.

https://www.magyarhirlap.hu/belfold/20230310-orban-viktor-soha-ilyen-kozel-nem-voltunk-meg-a-vilaghaboruhoz

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą