2016-10-02

Šiandien Vengrijoje vyksta referendumas dėl „pabėgėlių“ kvotų


Vengrijos piliečiai šiandien referendume turi atsakyti į klausimą, ar jie nori leisti ES priimti sprendimą dėl perkėlimo „pabėgėlių“ į jų valstybę be Vengrijos parlamento sutikimo. Viktoras Orbanas yra sakęs, kad Vengrijos valstybei nereikalingi migrantai, nes ekonomikai ir demografijai būtų geriau be jų.

Balsavimo skyriai atvėrė duris 6 valandą ryto. Balsavimas tęsis iki 19 valandos. Vengrijos piliečiai turi atsakyti į vieną klausimą: „Ar jūs norite leisti Europos sąjungai priimti sprendimus dėl perkėlimo žmonių, kurie nėra Vengrijos piliečiai, be Vengrijos Valstybės susirinkimo (parlamento) sutikimo?“

Kad referendumas įvyktų, reikia, kad jame dalyvautų 4,1 (50%) milijonai žmonių. Viso užregistruota 8,2 milijonai balso teisę turinčių vengrų.

Vengrijos televizija praneša, kad beveik 70% gyventojų pasiruošę balsuoti prieš privalomas kvotas.

Referendumo rezultatai neturės juridinės galios ES, bet vyriausybė gali pareikalauti pakeisti Lisabonos sutartį, pašalinant iš jos taisykles, reguliuojančias migraciją.

Vengrijos vyriausybės pozicija

„Vengrai, o ne Briuselis turi spręsti, su kuo jie nori gyventi savo šalyje“, — anksčiau pareiškė Viktoras Orbanas, komentuodamas referendumą. Jo nuomone, teikti pagalbą pabėgėliams reikia jų tėvynėje. „Padėti reikia ten, kur yra problemos, o ne perkelti tas problemas čia, kaip dabar vyksta Europoje“, — sakė premjeras.

Taip pat Orbanas pasiūlė sukurti gigantišką miestą pabėgėliams Libijos pakrantėje ir pareiškė apie planus pastatyti sieną pasienyje su Serbija.

Višegrado grupės valstybės atsisako priimti pas save „pabėgėlius“.

Čekijos premjeras Boguslavas Sobotka pasakė: „Čekijos respublika negali sutikti su bet kokia sistema pagrįsta privalomomis kvotomis“.

Lenkijos užsienio reikalų ministras Vitoldas Višinskis pabrėžė, kad Vokietijos politika neretai turi savo tikslus, kurie ne visada susieti su bendraeuropinėmis problemomis. „Mes dažnai matome, kad Vokietija siekia savo tikslų... Žinoma, kiekviena valstybė turi teisę užtikrinti savo interesus, bet kai kuriais atvejais mes norėtume sulaukti tam tikro kompromiso“, — pabrėžė Višinskis.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą