2016-10-30

Idėja sukurti europinį islamo variantą nesuveiks

Valid al-Huseinas 27 metų arabas ateistas, kilęs iš Palestinos autonomijos, gyvenantis šiuo metu Paryžiuje. Jo žodžiais, jis kovoja už pasaulietiškos visuomenės principus, kuriems Prancūzijoje yra iškilęs pavojus. Didžiausias pavojus jiems, sako Huseinas, kyla iš islamo pusės, rašoma Danijos „Berlingske.“

„Hidžabas, ypač Prancūzijoje, tapo politinio islamo instrumentu, kad parodyti, kiek jis turi šalininkų. Kaip ir namazai, kurie vyksta gatvėje“.

Huseinas aiškindamas Hidžabo esmę sako, kad „Hidžabo reikšmė tame, kad moteris turi pridengti save, kad negundyti vyro. Ji vyro atžvilgiu — antros rūšies pilietis. Negalima siekti lygybės ir ginti hidžabą. Net laisvės vardan. Jei norite, tai laisvė nereiškia, kad žmonėms leidžiama gyventi kaip vergams.

Valid al-Huseinas mano, kad arabų valstybės tapo labiau konservatyviomis religijos prasme, negu anksčiau. Idėja sukurti europinį islamo variantą neveikia, nes satelitinės televizijos ir interneto dėka Europoje plinta ta islamo forma, kuri yra išplitusi Artimuosiuose Rytuose.

Aš nematau jokių nuosaikių musulmonų. Net tie, kurie taip save vadina, nėra nuosaikūs musulmonai.

Aš ne prieš tai, kad žmonės tiki, bet prieš islamo etiką. Todėl aš gyvenu Prancūzijoje.

Be to, kad Europoje leidžia kultūriškai izoliuotus anklavus, kurie išauga vis labiau, politinis islamas ima vaidinti vis didesnę rolę, mano Huseinas.

„Mes gyvename ekstremaliu laiku. Prancūzija, Vokietija ir Švedija — pačios pavojingiausios šalys Europoje, nes jos leidžia egzistuoti paralelinėms visuomenėms, kurios sukuria mitybinę terpę ekstremizmui.

„Europoje naudoja tokias sąvokas, kaip rasistas ir islamofobas. Artimuosiuose Rytuose sako „išdavikas“, „sionistas“ arba „netikėlis“. Šie žodžiai naudojami tam, kad priversti žmones, kurie į tave įsiklauso, nuo tavęs nusigręžti. Tai viena ir ta pati strategija, tik žodžiai kiti“. — sako Valid al-Huseinas.

„Islamas — tai idėjos. Turi būti galimybė jas kritikuoti. Taip pat karikatūrų pavidalu. Jeigu kažkam nepatinka karikatūra, pilnai galima į tai atsakyti, bet ne su Kalašnikovo automato pagalba. Musulmonai mielai kritikuoja kitas religijas, bet jiems nepatinka, kai kritikuoja juos pačius.

Huseinas mano, kad reikia sustabdyti religijos naudojimą, kaip politinį instrumentą, kol dar nevėlu.

„Aš manau, kad po 15 metų Danijoje viskas bus taip pat blogai, kaip ir Prancūzijoje. Tikiuosi, kad aš klystu, bet aš taip galvoju“. - pasakė Huseinas.   

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą