2016-10-06

Padėtis Sirijoje. Rugsėjo 6 d. užsienio spaudos apžvalga


Padėtis Sirijoje. Rugsėjo 6 d. užsienio spaudos apžvalga

Frenkfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) – „Amerika ir Rusija vėl kalba viena su kita.“
Izvestia – „Rusija gali ženkliai padidinti Asado pajėgų ugnies galią, o taip pat imtis papildomų priemonių apsaugant bazes ir personalą Sirijoje.“
Rusvesna – „Skerdynės Alepo katile: RF KKP ir Sirijos KOP sutriuškino smogiamąją teroristų grupuotę.“

Amerika ir Rusija vėl kalba viena su kita

FAZ rašo, kad nežiūrint į derybų dėl paliaubų Sirijoje JAV iniciatyva sustabdymo prieš dvi dienas, trečiadienį Rusijos URM pranešė, kad įvyko Sergėjaus Lavrovo ir Džono Kerio pokalbis telefonu.

Laikraštis primena, kad pirmadienį Amerika nutraukė paliaubas ir apkaltino Maskvą nesilaikant susitarimų, o Rusija atmetė šiuos kaltinimus.

„Ši beprotystė negali tęstis amžinai“ - FAZ cituoja Vokietijos Užsienio reikalų ministro Franko-Valterio Šteinmajerio žodžius.

Pažymima, kad Kerio ir Lavrovo pokalbio metu buvo aptarti ne tik Sirijos klausimai.

FAZ informuoja, kad įvyko ir Vladimiro Putino pokalbis su Tajipu Erdoganu Sirijos klausimu. Jame buvo pažymėta, kad turi būti sustiprintos pastangos taikaus politinio proceso. 

Sirijos kariuomenė jau kelios dienos, rašo FAZ, remiamos iš oro Rusų aviacijos, prieš teroristų grupuotes vykdo stambų puolimą Alepo apylinkėse. 

Tvyrant įtampai tarp JAV ir Rusijos Sirijos konflikte, buvo sustabdytas bendradarbiavimas tarp šių valstybių branduolinio nusiginklavimo srityje. Anksčiau buvo pasirašyta 2000 susitarimų šiuo klausimu. Vienas iš jų numato 34 tonų kovinio plutonio utilizavimą. Rusija reikalauja, kad JAV anuliuotu prieš ją taikomas ekonomines sankcijas, be to pareiškė, kad JAV nesąžiningai vykdo savo įsipareigojimus, kurie numatyti minėtose sutartyse. Vienas iš tokių punktų yra tai, kad JAV ne utilizuoja plutonį, o maišo jį su kitais radionuklidais. Iš šio mišinio, neva, atskirti plutonį nesudaro techninių problemų.

Rusija gali ženkliai padidinti Asado pajėgų ugnies galią, o taip pat imtis papildomų priemonių apsaugant bazes ir personalą Sirijoje

Ekspertų vertinimu, rašoma Izvestia, JAV ruošiasi stipriai padidinti ginklų tiekimą Sirijos opozicijai. Rusijos senatorius Franc Klincevič, kad Rusijos generalinis štabas turi planus kaip kovoti su teroristais. Jis pabrėžė, kad „Amerikos oficialių asmenų pareiškimas apie Maskvos ir Damasko ryžtą „eiti kariniu kursu“ - tai signalas smogikams, kad jie gali aktyvuotis ir tikėtis paramos.“

Rusijos kariškiai, jo žodžiais, yra pasiruošę tokiam scenarijui. Visų pirma, į Siriją iš Rusijos yra permetama didelė grupė fronto aviacijos lėktuvų Su-25, o taip pat permesta baterija S-300 priešlėktuvinės gynybos raketų, kurios pajėgios apsaugoti Sirijos oro erdvę nuo balistinių ir sparnuotųjų raketų. Kiek anksčiau Tartuso karinės bazės apylinkėje Rusija išdėstė bateriją S-400 priešlėktuvinės gynybos raketų, kurių veikimo spindulys yra iki 500 kilometrų, o taip pat vidutinio ir artimo veikimo priešlėktuvinės gynybos sistemas.

Eksperto nuomone, „pirmame etape RF gali sustiprinti savo Karinę kosminę grupuotę Sirijoje, sustiprindami priešlėktuvinės gynybos ir radioelektroninės kovos sistemas, o taip pat perduoti Sirijos kariuomenei daugiau lėktuvų ir artilerijos, o artimiausioje perspektyvoje skirs dėmesį Sirijos kariuomenės atkūrimui. Jo nuomone kompleksų S-400 ir S-300B4 pakaks, kad patikimai apsaugoti Sirijos oro pajėgas. Pagrindinė problema – Sirijos kariuomenės atkūrimas, kuri per šį 5 metus vykstantį konfliktą sumažėjo dvigubai.

Skerdynės Alepo katile

Rusvesna praneša, kad Rusijos ir Sirijos aviacija sutriuškino smogiamąją teroristų grupuotę.
Kaip portalo redakcijai pranešė karinis šaltinis iš Sirijos, „Dvi paskutines savaites įvairios teroristų grupuotės į vakarus nuo Alepo kaupė jėgas, kad smogti smūgi vyriausybės pajėgoms, apsupusioms miestą.“ Smūgis teroristams buvo suduotas tada, kai jie sutelkė miesto prieigose didžiausias pajėgas. Per oro smūgį ant teroristų galvų buvo numesta kelios dešimtys tonų bombų. Operacijos metu nukauta virš 300 teroristų, sunaikinta 40 vienetų įvairios karinės technikos.

Manoma, kad po šio smūgio teroristai negalės ateitį į pagalbą teroristams į apgultą Alepo miestą ir vykdyti kokias nors sėkmingas operacijas Alepo provincijoje.

Dabar teroristai atsidūrė spąstuose. Jokios SNO pagalbos, kurios tikėjosi Džabhat an-Nusra ir Achrar aš-Šam jiems nebebus, o išsiveržti iš apsupties irgi nepavyks. Dabar teroristams liko du keliai: sudėti ginklus ir pasiduoti, arba būti sunaikintiems Sirijos ir Rusijos aviacijos.







Komentarų nėra:

Rašyti komentarą