2024-01-13

Bruklino skandalas paženklintas skaičiumi "770", o Lietuvoje pernai išvydome skaičių "77"

 


Sausio 9 d. "Daily Mail" parašė:

Pirmadienį Brukline esančioje sinagogoje kilo audringos scenos, kai statybininkai atvyko užbetonuoti  nelegaliai iškasto tunelio, kuriuo naudojosi jauni žydų ortodoksų vyrai, norėdami sujungti pastatą su netoliese esančia ritualine pirtimi. Chaosas kilo pasaulinėje "Chabad Lubavitch" būstinėje Krown Heights. Gruodžio mėnesį rabinas aptiko, kad jaunuoliai po pastatu iškasė tunelius, kuriais pateko į kitą toje pačioje gatvėje esantį nekilnojamojo turto objektą.

Izraelio portale TV 9 rašoma, kad tunelis buvo aptiktas po "Chabad" 770 pasaulio centru. Kai šią savaitę ten atvyko policija, kad padėtų statybininkams pradėti darbus, kelios dešimtys jaunų vyrų iš "mesijinės" chasidizmo krypties sukėlė riaušes, sugriovė vieną iš sienų ir išvertė medines lentas. Tuo pat metu tunelyje per susidūrimą su policija buvo iškelta "Mesijo" vėliava.

Niujorko chasidų būstinė išplatino oficialų pareiškimą, kuriame teigiama, kad "Chabad-Lubavičių bendruomenė liūdi dėl vandalizmo, kurį įvykdė grupė jaunų ekstremistų, suniokojusių sinagogą po Chabad būstine".

https://www.youtube.com/watch?v=Hv2_9vwq3Qw

"Šie bjaurūs veiksmai bus ištirti ir sinagogos šventumas bus atkurtas. Dėkojame Niujorko policijai už profesionalumą ir jautrumą. Dėkojame visiems, kurie išreiškė susirūpinimą dėl to, kas vyksta mūsų institucijose", - sakoma būstinės pareiškime.

Žydų žurnalo "Lechaim" vyriausiasis redaktorius rabinas Boruchas Gorinas paaiškino, kad tunelio atsiradimas ir chasidų susirėmimai tarpusavyje, o vėliau ir su policija įvyko dėl judėjimo skilimo, kuris įvyko po paskutinio Chabado lyderio rabino Šneersono mirties. Dar jam gyvam esant, kai kurie Lubavičių chasidai pradėjo tikėti Šneersono mesijiniu vaidmeniu. Kiti judėjimo nariai kritikuoja tokį mesianizmą ir nukrypimą nuo tradicinės žydų pasaulėžiūros.

"Tai daugiausia studentai, kurie atvyksta iš Izraelio gana chaotiškai, jauni ir arogantiški, ir jie periodiškai rengia tam tikrus ekscesus, rodydami savo galią šioje vietoje", - sakė Gorinas. 

Jis paaiškino, kad centras "770" yra didelis kompleksas su apleistu baseinu. Iš ten chasidai įsibrovė į sinagogą, kurią valdžia pandemijos metu uždarė. 

"Viskas atrodė gana laukiniai: chasidų studentai išlaužė sinagogos sieną. Policija kuriam laikui uždarė sinagogą, ypatingo smurto ten nebuvo. Kiek suprantu, nuo šio ryto buvo baigta pilti tunelį. Kas bus toliau, priklausys nuo teismo bylų", - pažymėjo rabinas.

Jis pridūrė, kad vietos bendruomenė pastaraisiais metais stengėsi vengti lankytis šioje sinagogoje "dėl smurtinės aplinkos". 

Rabino žodžiais, chaosą kelia iš Iraelio atvykę “studentai”. Jie išvaro sekretorius ir ten dirbantį Rebė.

Kilus ankstesniems agresijos proveržiams, neramumų organizatorius tiesiog siuntė atgal į Izraelį ir anuliuodavo studentų vizas.

Labiau intriguojantis šio įvykio aprašymas pateikiamas portale laisvas.info.



Tunelyje buvo surasti sutepti čiužiniai. Kriminalistai taip pat paėmė tokius daiktus, kaip kūdikių maitinimo kėdutės ir drabužiai. 

Šmaikščiai, kaip visada, įvykį komleksui "770" priklausančioje sinagogoje aprašė FB Raimondas Šimaitis:

12 žydų ekstremistų buvo suimti, po to kai pasipriešino policijos pareigūnams atradusiems tunelį po sinagoga.  

Tunelyje taip pat rasta kruvinų čiužinių ir kitokių įdomybių. Tunelis buvo skubiai užbetonuotas, kodėl nebuvo noro ištirti visą šį reikalą o iškart užbetonavo, neaišku. 

Čia tie patys chabatnikai, radikalūs sektantai, kurie priešais mūsų V. Kudirką savo žvakigalius stato.

Sinagogos vadovybė nieko nežino apie tunelį, sako jog jį slapčia iškasė ekstremistai atvykę iš Izraelio 😃

Kas nesidomite religijomis: chabatnikai tai radikalūs religiniai ekstremistai, manantys jog yra patys geriausi ir vieninteliai, o tie kas ne chabatnikai, tai ne žmonės. Žodžiu, visiškas protinis atsilikimas ir akmens amžius su visais prieštvaniniais ritualais, aukojimais ir t.t.

 Šiuolaikinėje visuomenėje tai turėtų būti prilyginta nacizmui ir uždrausta.

Jau rašo jog Čikagoje irgi rado tunelius, visą požeminį miestą, su ritualinių aukų vietomis, bei kitokiomis baisybėmis.

Kas nors žino, kur dingsta kai kurie iš šeimų atimti sveiki vaikai, kurios atima vaikų teisės su policija ir išveža nežinoma kryptimi?

Ką reiškia skaičius "770"? 

Giliausia informacija apie sektą Habad Liubavič yra pateikęs buvęs Charkovo miesto choralinės sinagogos seniūnas Eduarda Hodos, kuris lankėsi pas Liubavičių Rebe (po mirties paskelbtas Mošiachu) ir buvo jo pašventintas vieno dolerio banknotu. Žiūr. portale hodos-video.com.


Portale "Moschiach" (Mesijas) rašoma: 

“770” - tai unikali vieta mūsų laikais tuo, kad Rebe, kartos vadovas, pasirinko ją savo rezidencija. Todėl egzistuoja gilus prasmės ryšys tarp Rebe ir pastatu Brukline numeriu “770”.


Kai Zalmanas Šazaras, iškart po to, kai 1963 m. buvo išrinktas Izraelio prezidentu, planavo aplankyti Rebe Karalių Mošiachą, daugelis žmonių jį ragino, kad tokio aukšto rango žmogui nederėtų asmeniškai keliauti pas Rebe. Vietoj to jie siūlė Rebiui pakeisti savo paprotį priimti svečius savo kabinete ir aplankyti Šazarą viešbutyje "Waldorf".

Šazaras nesutiko su šiuo pasiūlymu, bet kai spaudimas nesumažėjo, jis išdrįso apie tai paklausti Rebės, ar šis galėtų atvykti į jo viešbutį. Rebė atsakė, kad paklaus Rebės RAYATZ, ir grįžęs pasakė: "Mes nepaliksime Lubavičiaus".

Kaip paklusnus chasidas, Šazaras atvyko pas Rebę, o vizito pradžioje Rebė nusivedė jį parodyti "770" sinagogos. Rebė parodė jam įvairių įdomių dalykų, tarp kurių buvo ir spinta su Toros ritiniais. Rebė pasakė: "Čia melsdavosi mano uošvis, Rebė RAJATZ". Susitikimo pabaigoje Rebė pasakė: "Negalėjau visų šių daiktų pasiimti su savimi į viešbutį".

Tai labai įdomu, tačiau pradėjus atidžiau nagrinėti šią istoriją, kyla keletas klausimų. Ką Rebė turėjo omenyje sakydamas, kad negalėjo pasiimti "770" į viešbutį? Atsižvelgiant į sunkumus, kuriuos Šazaras turėjo prieš susitikimą, jei Rebė norėjo parodyti jam vietą, kurioje meldėsi Rebė RAYATZ, jis galėjo tiesiog pasiimti nuotrauką su savimi į viešbutį. Tad kodėl Šazaras turėjo atvykti į "770"?

"770" yra unikali vieta mūsų laikais, nes ji buvo pasirinkta kaip kartos vadovo gyvenamoji vieta. Todėl tarp Rebės ir "770" yra gilus esminis ryšys. Iš tiesų labai dažnai savo kalbose Rebė mini "770" privalumus. Išvardykime keletą iš jų:

1. Mošiacho namai. Šis pavadinimas yra populiariausias mūsų laikais.

Pats pavadinimas "770" yra pirminis pavadinimas, kaip paaiškinta 5751 m. Sivano 28 d. pokalbyje, jis turi skaitmeninę reikšmę, kaip ir žodis "skleisti".

2. "Beit Hayeinu" - mūsų gyvenimo namai - visos žydų tautos kiekvienoje kartoje visame pasaulyje (žr. pokalbį "Yitro" 5752).

3. "Beit Rabeinu she-be Bavel" - Mūsų mokytojo namai Babilone - būsimoji trečiosios Šventyklos vieta.

Be to, yra dar vienas mažiau paplitęs posakis "keturios kartos galvos alkūnės". Jį aptarsime išsamiau.

Pradedant pirmaisiais savo valdymo metais, Rebė nuolat kalbėjo apie centrinės Lubavičiaus sinagogos Liubavičiuje ypatumą. Viskas, kas ten vyksta ir veikia pasaulį, gauna savo galią iš "keturių uolekčių kartos galvos" - vietos, kurioje Rebė RAJATC praleido paskutinius 10 savo gyvenimo šiame pasaulyje metų.

Kyla klausimas: kodėl ši vieta vadinama "keturiais uolekčiais", o ne tiesiog "kartos galvos vieta"? Tam turime suprasti, ką šis terminas reiškia Rebės RAJATZ atžvilgiu taip pat ir po 1950 metų.

Rebė paaiškino, kad šis terminas yra labiau išaukštintas nei paties asmens vieta. Kaip sakoma Talmude, kad "keturios uolektys leidžia žmogui įgyti jam bet kokiu atveju". Tai reiškia, kad jei daiktas randamas keturių uolekčių atstumu nuo asmens, jis priklauso jam, net jei jis nežino apie daikto buvimą.

Kodėl mūsų išminčiai taip pabrėžė šią įgijimo galimybę, kai ji įmanoma net nesąmoningoje būsenoje? Kalbėdamas apie chasidizmo esmę Rebė aiškina, kad keturių uolekčių atstumu nuo žmogaus atsiskleidžia aukščiausias jo sielos lygmuo ("jechida", sielos esmė). Toks pasireiškimas negali įvykti žmogaus kūne. Šio sielos lygmens indais negali būti ne tik vidinės žmogaus jėgos, bet ir dovanojančios jėgos. Jis atsispindi tik per atstumą. Kadangi "jechida" pranoksta intelektą, žmogus gali įgyti daiktą per tokį atstumą, net to nesuvokdamas.

Taip pasireiškia materialumo svarba. Net pasitelkdamas giliausias vidines galias - 4 sielos lygmenis - žmogus negali atskleisti ir patraukti žemyn sielos esmės - penktojo jos lygmens. Tačiau kai reikia įsigyti fizinį daiktą - be abejo, aukštesniam tikslui - jis atskleidžia tą lygmenį.

Kažką panašaus matome šabo įstatymuose, kur žmogui draudžiama peržengti "šabo ribas". Tačiau tam tikromis aplinkybėmis leidžiama judėti per 4 uolektis, kur ypač per šabą atsiskleidžia penktasis sielos lygmuo (žr. "Likutei Sikhot", t. 15, p. 228).

Taigi akivaizdu, kad "keturios uolektys" yra ne žemas lygis už žmogaus ribų, bet aukščiausias lygis - jo sielos esmė. Vadinasi, išsireiškimas "keturios uolektys kartos galvos" reiškia, kad "770" tiesiogine prasme yra Rebės esmė.

Šią mintį galima suprasti iš Zohar knygos pasakojimo apie tai, kaip rabiną Šimoną bar Jochajų reguliariai lankė pranašas Elijahu. Vieną dieną jis nustatytu laiku neatėjo. Vėliau jis paaiškino, kad turėjo išgelbėti rabiną Amnun Sabą, todėl negalėjo ateiti.

Kiekvienas vaikas, žinantis apie Elijahu paprotį dalyvauti apipjaustymo ceremonijoje, nustebs. Kaip Elijohu galėjo vienu metu dalyvauti dešimtyse ir šimtuose apipjaustymų, bet negalėjo vienu metu ateiti pas du teisiuosius?

Chasidizmas aiškina, kad Elijahu atėjo pas rabiną Šimoną ir rabiną Amuną siela kūne iš pagarbos jiems. Apsivilkęs kūnu, kuris atitinka jo esmę, jis negali vienu metu būti dviejose vietose. O kai jis dalyvauja apipjaustymo ceremonijoje, tai yra tik jo sielos dalelė, todėl vienu metu jis gali būti keliose vietose.

Pasirodo, kad "keturios uolektys nuo kartos galvos", tai vieta, kur yra Rebės esmė.

Dabar galima suprasti Rebės žodžius Šazarui. Rebės sielos esmės apreiškimas vyksta "770". Ir tai neįmanoma jokioje kitoje vietoje, todėl aišku, kad nuotrauka to negali pakeisti.

***

Pateikiau išsamų skaičiaus "770" Brukline paaiškinimą. Man šis skaičius pasirodė įdomus tuo, kad pernai buvo sukurta "decentralizuota socialinė platforma" https://77.lt.

Ką reiškia šios socialinės platformos pavadinimas "77"? Ar jis nieko neturi bendro su Bruklino 770 numeriu? Purvasklaida rašė (1, 2, 3), kad šią decentralizuotą socialinę platformą finansavo nosį vis traukantis ir dažnai nusikalbantis pilietis, šiuo metu reziduojantis Briuselio "Rojaus sode".








Komentarų nėra:

Rašyti komentarą