2024-01-22

Finansinė laisvė užleidžia vietą valstybės kontrolei: eurokratai priima sprendimą dėl grynųjų pinigų limito ir didesnės priežiūros

 


Laisvė ar kontrolė ir priežiūra: ES pasirinkimas aiškus. Kaip ir buvo nuogąstauta, eurokratai susitarė dėl ES masto grynųjų pinigų limito: Operacijos, viršijančios 10 000 eurų, bus uždraustos, o mokėtojo tapatybė bus tikrinama jau nuo 3 000 eurų. Tai pateisinama visuotiniu gyventojų įtarumu ir teiginiu, kad jie nori imtis priemonių tik prieš pinigų plovimą. Iš tiesų, atrodo, kad čia kaip pavyzdys naudojami TVF pasiūlymai dėl laipsniško grynųjų pinigų panaikinimo.

Europos Parlamentas ir valstybės narės dar turi duoti sutikimą, tačiau tai tik formalumai: ES bus įvesta bendra 10 000 eurų grynųjų pinigų riba. Šią sumą viršijantys mokėjimai grynaisiais pinigais bus draudžiami. Įsigaliojus naujoms taisyklėms, piliečiai turės nurodyti savo tapatybę, kai grynaisiais pinigais bus atliekamos 3 000 eurų ar didesnės operacijos, ir įrodyti, iš kur pinigai gauti. (Gali likti galioti dar mažesnės ribos, kurios jau taikomos tokiose šalyse kaip Graikija ir Italija). ES Parlamento ir valstybių narių derybininkai šį kėsinimąsi į žmonių finansinę laisvę grindžia kova su pinigų plovimu. Tačiau apie ką iš tikrųjų kalbama?

Politikai nesiliauja pabrėžti, kad niekas neketina panaikinti grynųjų pinigų. Tačiau panašu, kad būtent to jie ir siekia. Finansų ekspertas Norbertas Haeringas cituoja 2017 m. TVF dokumentą "The Macroeconomics of De-Cashing" ("Grynųjų pinigų atsisakymo makroekonomika"):

"grynųjų pinigų atsisakymo procesas galėtų būti grindžiamas pirmaisiais ir iš esmės neprieštaringais žingsniais, tokiais kaip laipsniškas didelių nominalų banknotų atsisakymas, operacijų grynaisiais pinigais apribojimų nustatymas ir ataskaitų apie grynųjų pinigų judėjimą per sienas teikimas. Tolesni žingsniai galėtų apimti ekonominių paskatų mažinti grynųjų pinigų naudojimą sandoriuose kūrimą, pervedamųjų indėlių atidarymo ir naudojimo supaprastinimą ir tolesnį finansų sistemos skaitmeninimą."

Griežtesnė kriptovaliutų priežiūra

Tikėtina, kad viršutinės ribos, pavyzdžiui, tokios, kokios dabar nustatomos visoje ES, bus tik pirmas žingsnis. Grynieji pinigai visada buvo dyglys vis labiau valdingoms vyriausybėms ES ir už jos ribų. Tai, kad būtent piliečių finansų kontrolės trūkumas apskritai paskatino eurokratus priimti sprendimą, rodo ir pranešimas apie sustiprintą kriptovaliutų stebėseną: Įgyvendinant šią priemonę visi atitinkami paslaugų teikėjai bus priversti tikrinti informaciją apie savo klientus ir pranešti apie "įtartiną" veiklą. Tuomet šie deramo patikrinimo įpareigojimai turės būti įgyvendinami atliekant 1 000 eurų ar didesnės vertės sandorius.

Kriptovaliutos patrauklios žmonėms būtent todėl, kad jų nekontroliuoja ir nevaldo centriniai bankai ir vyriausybės. Todėl globalistai ir jų politiniai bendrininkai ragina griežtai reguliuoti kriptovaliutas ir verčia kurti skaitmenines centrinių bankų valiutas.

Daugeliui paprastų piliečių 10 000 eurų grynųjų pinigų limitas gali atrodyti labai didelis, todėl tikėtina, kad naujasis reguliavimas sulauks nedaug protestų iš neinformuotų ir nepatyrusių žmonių. Tačiau toks laipsniškas požiūris yra įprasta praktika įgyvendinant nepageidaujamas priemones. Galiausiai verta prisiminti gerai žinomą Jeano-Claude'o Junckerio citatą:

"Ką nors nusprendžiame, padedame į kambarį ir kurį laiką laukiame, kas nutiks. Jei nėra didelio triukšmo ir riaušių, nes dauguma žmonių nesupranta, kas buvo nuspręsta, tada tęsiame - žingsnis po žingsnio, kol nebelieka kelio atgal."

Šaltinis 

Bild nuotrauka


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą